Pierożki z marmoladą

20 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

CIASTO:

  • 75 dag mąki pszennej
  • 50 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • marmolada jaką lubimy

DODATKOWO:

  • białko z jednego jajka
  • cukier

Wszystkie skłądniki ciasta zagniatamy, uzyskując jednolite ciasto. Ciasto dzelimy na kilka mniejszych „brył”. Każdą „bryłę” osobno rozwałkowujemy. Rozwałkowne ciasto tniemy na kwadraty. Na każdy z kwadratów dajemy łyżeczką trochę marmolady. Zakładamy cistko w ten sposób, żeby stykały się ze sobą dwa przeciwległe rogi, otrzymując trójkątny pierożek. Białko lekko ubijamy i samrujemy nim każde ciastko osobno po wierzchniej stronie. Cukier wysypujemy do jakiegoś naczynia i „maczamy” w nim ciastko pomalowane białkiem. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmaowanej tłuszczem. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 180 – 220 stopni.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...