Pierożki z marmoladą
Artykuł zewnętrzny
Składniki
CIASTO:
- 75 dag mąki pszennej
- 50 dag masła
- 3 łyżki śmietany
- marmolada jaką lubimy
DODATKOWO:
- białko z jednego jajka
- cukier
Wszystkie skłądniki ciasta zagniatamy, uzyskując jednolite ciasto. Ciasto dzelimy na kilka mniejszych „brył”. Każdą „bryłę” osobno rozwałkowujemy. Rozwałkowne ciasto tniemy na kwadraty. Na każdy z kwadratów dajemy łyżeczką trochę marmolady. Zakładamy cistko w ten sposób, żeby stykały się ze sobą dwa przeciwległe rogi, otrzymując trójkątny pierożek. Białko lekko ubijamy i samrujemy nim każde ciastko osobno po wierzchniej stronie. Cukier wysypujemy do jakiegoś naczynia i „maczamy” w nim ciastko pomalowane białkiem. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmaowanej tłuszczem. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 180 – 220 stopni.