Szybki piernik z powidłami

27 grudnia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 12,5 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do dekoracji: lukier

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej  wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godziny w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzony piernik polukrować.

file1293486438



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz