Piernik ptasie mleczko. Puszyste jak chmurka do kawusi

27 grudnia 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Ptasie mleczko i piernik to połączenie niebanalne. Egzotyczna korzenna nuta i delikatność pianki dosłownie oczarowują swoją słodką magią. Jeśli zwykły piernik jest dla Was mało inspirujący podczas domowych wypieków, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tradycyjny smak został tu połączony z lekkością ptasiego mleczka.

Piernik ptasie mleczko będzie się doskonale prezentował w przekroju. Warto wyeksponować go, układając na dużej paterze pokrojone kawałki. Można przyozdobić go suszonymi owocami, korzennymi ciasteczkami lub orzechami. Będzie hitem każdego stołu rodzinnego!

Piernik ptasie mleczko

Składniki na piernik ptasie mleczko

540 g mąki pszennej,
6 jajek,
6 g sody oczyszczonej,
70 g kakao,
300 g masła,
400 g miodu,
250 g cukru,
20 g przyprawy piernikowej,
240 g kwaśnego dżemu lub powideł,
1 litr wody,
16 g żelatyny,
300 g galaretki, najlepiej przezroczystej lub pomarańczowej,
400 g kwaśnej śmietany 18%,
950 ml śmietanki kremówki 30%,
szczypta soli.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz śmietanki kremówki, powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego przygotujmy je odpowiednio wcześniej. Wyciągnij z lodówki zwłaszcza jajka i masło.
Do miski przesiej mąkę, dodaj połowę kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, gładką masę. Uwaga, na tym etapie bierzemy 240 g masła i 200 g cukru, resztę (60 g masła i 50 g cukru) zostawiamy na później, do polewy. Dodawaj do masła stopniowo, wciąż ucierając, żółtka, miód i śmietanę osiemnastkę. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie na niskich obrotach.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie przełóż do misy z ciastem i wymieszaj szpatułką. Gdy masa będzie jednolita wylej ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudź, zanim przejdziesz do kolejnego etapu. Po wystudzeniu wierzch ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi lub kwaśnym dżemem.
Zagotuj litr wody i rozpuść galaretkę. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubij 800 ml śmietany kremówki (pamiętaj, że to tylko część śmietanki) i dodawaj do niej stopniowo galaretkę. Powinna powstać puszysta pianka. Wylej ją na wierzch ciasta i wstaw do lodówki, aby mocno zastygła.
Do garnuszka wlej resztę śmietanki, dodaj resztę kakao, 50 g cukru i 60 g masła. Mieszając podgrzej do rozpuszczenia masła. W odrobinie wody rozpuść żelatynę i dodaj do garnuszka energicznie mieszając. Po dokładnym rozmieszaniu składników zdejmij z gazu i zostaw chwilę do lekkiego przestygnięcia. Wciąż ciepłą polewą udekoruj wierzch ciasta.