Pierniczki jak z Kopernika

16 grudnia 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:  jajko, 2 czubate szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 40g margaryny, czubata łyżka miodu, 25g świeżych drożdży, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka sody oczyszczonej.

Miód i masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciastecka urosną. Piec około 13-15minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować oraz dowolnie udekorować.

Pyszne, miękkie pierniczki to jedna z obowiązkowych dekoracji na naszym świątecznym stole…

file1387219836



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz