Pieczony kalafior z grzybami, pomidorkami w ziołach
Artykuł zewnętrzny
Lubicie szybkie obiadowe dania jednogarnkowe? Jeśli tak to ten przepis jest dla Was: błyskawiczny i prosty, a podany z grzanką i dipem świetnie komponuje się z lampką czerwonego wina. W przepisie podano informację, aby skropić warzywa oliwą z oliwek i bulionem, ale jeśli akurat nie macie tych składników może być zwykły olej rzepakowy i woda.
składniki:
- kilogram grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, maślaki) ewentualnie małe pieczarki
- pół kilograma świeżych pomidorów koktajlowych lub małych polnych
- pół kalafiora
- czosnek
- oliwa z oliwek
- pół szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy
- zioła (natka pietruszki, kolendra lub bazylia)
Przygotować kalafiora: podzielić na małe różyczki, grzyby umyć, osuszyć, również pomidory. wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą z oliwek, przyprawami, czosnkiem, zalać bulionem, wymieszać, piec około 30 minut w temp. 200 stopni C. Na koniec posypać ulubionymi ziołami, podawać z dipem.