Czachobili z kurczaka – wersja ormiańska

3 grudnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Gęsta, smaczna ormiańska zupa z kurczaka

zupa ormiańska czachobili

  • kurczak (mogą być też np 4 udka lub 2 podwójne piersi)
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 czerwona papryka

przyprawy

* 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
* 1/2 łyżeczki bazylii
* kilka gałązek zielonej pietruszki i kolendry
* 1/2 ostrej świeżej papryki
* sól
* pieprz

umytego kurczaka (udka lub piersi) podzielić na małe porcje, natrzeć solą i bazylią, obrumienić na złoto. Przełożyć do rondla. na pozostałym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę , paprykę i wrzucić do kurczaka. Dodać sparzone wrzątkiem i pokrajane w ćwiartki pomidory oraz szafran, kminek, posiekany drobno czosnek i zieloną kolendrę. postawić na małym ogniu i dusić do miękkości. Przed podaniem Czachobili z drobiu doprawić sola i pieprzem, posypać siekaną pietruszką . Najlepiej smakuje w specjalnym podgrzewanym kociołku.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Czachobili z kurczaka – wersja ormiańska

  1. avatar Gośc pisze:

    przepyszna aromatyczna zupa, czasem dodaję do niej ziemniaki, dziwię się, że tam mało Polaków ją zna

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...