Pieczone ziemniaki z pulpecikami w warzywach

28 lutego 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 Bardzo fajny i szybki pomysł na obiad lub kolację z przyjaciółmi, można dowolnie konfigurować dodatki, np: zamiast ziemniaków upiec bataty, warzywa (pomidorki cherry, cukinię, paprykę), podawać z serowym fondue i ziołami. Po upieczeniu całość kładziemy na środek stołu i podajemy każdemu szpatułki, żeby brał smaczny kasek i maczał w serowym, ciepłym sosie. Dobrze jest zaserwować białe lub półwytrawne czerwone wino.

składniki:

60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
jajko
łyżka bułki tartej
przyprawy: curry, kmin rzymski, świeżo mielony pieprz, sól, papryka ostra
kilogram ziemniaków
kilka pieczarek
dwie łyżki majonezu
czosnek – dwa ząbki
dwie cebule czosnkowe
warzywa ulubione: cukinia, marchew, papryka itp
zioła

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z jajkiem, bułką i przyprawami i czosnkiem. Ziemniaki wymieszać z majonezem, posolić do smaku, można posypać przyprawą do ziemniaków. Warzywa umyć, grzyby obrać ze skórki. Do dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, dodać polepione w małe kulki pulpeciki, posypać cebulą, wokoło położyć ulubione warzywa. Piec w mocno nagrzanym piekarniku przez 50 minut, koniecznie przykryć całość  folią albo papierem do pieczenia.