URODA I ZDROWIE

Pieczone ziemniaki cytrynowe

11 maja 2020, dodał: Redakcja

Pieczone ziemniaki to ulubiony dodatek obiadowy do dań mięsnych i rybnych, ale młode ziemniaki, które już pojawiły się na naszych rynkach można serwować z jajkiem sadzonym, koperkiem i młodą kapustą, popijając kefirem. Te ziemniaki z przepisu poniżej, to inna wersja pieczonych ziemniaków, ich tajemnych składnikiem jest skórka i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Wypróbujcie ten przepis, szczególnie ciekawie komponujący się z rybą.

ziemniaki

składniki:

1 kg młodych ziemniaków

7 łyżek oliwy z oliwek

łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

cytryna średniej wielkości: starta skórka i wyciśnięty z niej sok

 

 

Piekarnik rozgrzać. Ziemniaki umyć – nie obierać ich, można wyszorować druciakiem. Wysuszyć papierowym ręcznikiem. Polać je oliwą, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, rozkładać na dużej blaszce do pieczenia, piec około 30 minut, aż będą miękkie, Gorące ziemniaki posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem do smaku – wedle uznania, całość mieszamy i podajemy.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...