URODA I ZDROWIE

Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

26 marca 2019, dodał: 38_PR

Składniki:

 

file1507642700

 

  • 6 dużych buraków
  • 3 łyżki oliwy

 

  • Sok z połowy cytryny
  • Świeży tymianek
  • 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku 

 

Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i  przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Port Łódź
Sklep Dla Spania ma dostawę gratis - w związku z pandemią
Koszalin
Zapraszam do popisania osoby z Koszalina i nie tylko, nudzę się w domu...
Nielimitowane porady prawne 24/7
Ja korzystam z darmowych informacji w internecie, często są tam konkretne przypadki opisane, więc...
Płytki, parkiet czy panele
Żadnych paneli, to śmierdzi chemią! Najlepsze są deski drewniane, naturalna podłoga jak dawniej...