Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 6 dużych buraków
- 3 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny
- Świeży tymianek
- 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.