Pasty kanapkowe różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pasty kanapkowe różne przepisy

7 stycznia 2024, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Lubicie różnego rodzaju kanapkowe pasty? Dzisiaj prezentujemy kilka prostych wiosennych odsłon smacznych past na kanapki. Warto dodawać do nich aromatyczny szczypiorek, natkę pietruszki, rzodkiewki, kiełki – takie pasty to nie tylko urozmaicenie śniadaniowej diety, ale też ucieczka od powszednich wędlin. Bazą takiej pasty nie musi być makrela lub jaja, ale np: cieciorka czy biała fasola, dodajemy do niej suszone pomidory, czosnek i pyszna pasta gotowa. Inne pomysłowe pasty to hummusy, przepisy znajdziecie TUTAJ.

 

Jeśli macie swoje ulubione pasty przepisy możecie dodawać w komentarzach – na pewno  wiele osób z niego skorzysta. Tym bardziej, że rodzajów past naprawdę mnóstwo: rybne, twarogowe, serowe, jajeczne, z kurczaka czy wędlin, z dodatkiem majonezu, musztardy, jogurtu i masła – wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego… co mamy w lodówce. Oto kilka propozycji naszych czytelników:

Pasta z białej fasoli lub cieciorki z pomidorkami suszonymi

  • puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • słoik pomidorków suszonych w zalewie
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz, sól, papryka ostra

Pomidory odsączyć z zalewy, fasolę również. Całość umieścić w blenderze i zmiksować z czosnkiem i przyprawami – serwować ze świeżą bagietką i ulubionymi zołami.

Pasta Jajeczna z oliwkami

 

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • oliwki zielone
  • kukurydza
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i staramy się je pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki drobno kroimy (u mnie dzieci niezbyt chętnie jedzą oliwki- więc staram się chociaż ze 4-5  szt. dodać). Następnie dodajemy kukurydze, łączymy z majonezem , doprawiamy solą i pieprzem.

Natkę pietruszki można dodać nie tylko do dekoracji, można ją drobno posiekać i dodać do pasty, gdyż jest to bogate źródło witaminy C- antyoksydantu, który spowalnia proces starzenia sie i chroni nas przed wieloma chorobami.

Pełnoziarnisty chleb kroimy w trójkąty i dekoracyjnie nakładamy na kanapki. Przyozdabiamy je natką pietruszki.

Pasta krabowa

  • 5-7 łyżek majonezu
  • 200g paluszków krabowych
  • 1 papryka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • chleb

Paprykę i paluszki krabowe kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

 

Pasta łososiowa

  • 4-6 łyżek majonezu
  • 100g wędzonego łososia
  • 100g białego sera
  • koperek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz
  • bagietka, bułka

Ser utrzeć. Łososia kroimy na kostkę lub  paseczki (drobno). Dodajemy majonez, koperek  i chrzan. Wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Dekorujemy np. pozostałym koperkiem. Podajemy z bułką.

Pasta szprotkowa

  • 3-5 łyżek majonezu
  • 1 puszka szprotek w oleju
  • 150 g. startego sera żółtego
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • 3 ogórki konserwowe
  • pieprz

ponadto:  pieczywo jasne lub ciemne wg. uznania

Szprotki odsączamy z oleju i widelcem rozgniatami, następnie dodajemy majonez, ser żółty, ogórki starte na tarce o grubych oczkach i natkę pitruszki drobno posiekaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Kurczakowa pasta do krakersów

  • mięso z 1/2 udka gotowanego kurczaka
  • mięso z 1/2 udka wędzonego  (ugotowanego )  kurczaka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku

Zmiksować w malakserze , rozdrabniaczu lub zmielić w maszynce obrane ze skórek, chrząstek i kości mięso. Wymieszać z majonezem .Doprawić pieprzem . Podawać z krakersami lub do kanapek.

Babciagramolka

Pasta z suszonych pomidorów

  • 20 połówek suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 2 kulki mozarelli di buffala
  • 80 g miękkiego masła

Pomidory i mozarellę  odsączamy z oleju i kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy.  Pomidory, czosnek, mozarellę i masło wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą smarujemy grzanki, kawałki świeżej bułki lub ciabatty.

Prosta pasta jajeczna ze szczypiorkiem

  • 2 jajka  bioekologiczne na twardo
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu ( ekologicznego )
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypioru
  • sól

Ugotowane na twardo jajka rozgnieść widelcem. Dodać majonez, jogurt, szczypior i wymieszać. Doprawić . Podawać do ciemnego pieczywa lub krakersów .

Babciagramolka

Pasta śledziowa z jajkiem

  • 3 filety ze śledzia lub matjasy
  • 1 jabłko,
  • kromka chleba pytlowego bez skórki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • po 1 łyżeczce oleju i octu winnego

Filety płuczemy, kroimy na kawałki. Chleb namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy i dodajemy do śledzi wraz z kawałkami obranego jabłka, posiekaną cebulą i jajkami. Całość drobno siekamy (można też użyć malaksera lub maszynki do mięsa). Przyprawiamy cukrem, olejem i octem, dokładnie mieszając. Przybieramy dymką lub czarnymi  oliwkami.

Yoko Ono

Pasta paprykowo-fasolowa

  • 3/4 szkl. ugotowanych ziaren białej fasoli (może być z puszki)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • do smaku: sól
  • ew. zioła w/g własnego smaku
  • ew. 1-2 łyżki oliwy

Paprykę pieczemy układając całe strąki na blasze i wstawiając do gorącego piekarnika na ok. 20 min. po czym wkładamy strąki do foliowej torebki albo do miski i przykrywamy szczelnie folią – po 10 min. skórka łatwo zejdzie.  Oczyszczoną, obraną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki – rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.

Pyza

Pasta z żółtego sera

  • 20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki)
  • 3-5 łyżek gęstego majonezu
  • 1 czerwona papryka słodka
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • ew. posiekany szczypiorek cienki
  • ew. pieprz mielony, sól, chili
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej – grubość wybierzcie sami, ja lubię drobno starty. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, małą foremką do ciastek wyciąć kilka np. gwiazdek albo innych kształtów do ozdoby kanapek. Resztę miąższu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sera. Dołożyć majonez, oprószyć papryką mieloną i dokładnie wymieszać. Teraz należy spróbować ponieważ jeśli weźmiemy ostry ser i majonez to nie musimy już doprawiać, ale w innym przypadku przyda się coś do smaku – sól, pieprz albo chili. Taka pasta najlepiej smakuje na ciemnym razowym chlebie, posypana posiekanym szczypiorkiem. Możemy ozdobić kanapki wyciętymi paprykowymi motywami.
Pyza

Pasta z mielonej wołowiny

  • 25 dag chudej wołowiny gotowanej z zupy
  • 2-3 łyżki majonezu ( gęsty )
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa

Wołowinę oczyścić z wszelkich włókien i tłuszczyków i zmielić. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.

Pasta z pasztetu i cebulki

  • 3 cebule
  • 20 dag pasztetu
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła

Drobno pokroić cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju. Na patelnię włożyć pokruszony pasztet. Dołożyć masło i mieszając smażyć, aż pasztet się rozpuści. Doprawić majerankiem i pieprzem. Fajnie smakuje na ciepło z krakersami cebulowymi, razowym pieczywem, na zimno rozsmarowana na kanapki lub np. zapiekana z makaronem.

 

zobacz również:

  1. Najlepsze imprezowe przekąski

  2. Faszerowane pomidory na zimno

  3. Najlepsze imprezowe sałatki

  4. Jajecznica na różne sposoby

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Pasty kanapkowe różne przepisy

  1. avatar Milutka pisze:

    Uwielbiam pasty, które najczęściej kupuję we sklepie.
    Chętnie skorzystam z tych świetnych przepisów:)
    Kanapki są piękne, kolorowe i zdrowe.
    Dziękuję serdecznie!

  2. avatar allicja pisze:

    Zaciekawił mnie przepis z suszonymi pomidorami,mozarellą…Myślę,że wkrótce go wypróbuję.
    Natomiast ostatnio robiłam tradycyjną pastę z wędzonej makreli, gotowanych jaj,majonezu,szczypiorku,z dodatkiem soli i pieprzu.
    Fajnie smakuje z ciemnym pieczywem i z ziarnami.

Dodaj komentarz do Milutka


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...