Pasty kanapkowe różne przepisy
Lubicie różnego rodzaju kanapkowe pasty? Dzisiaj prezentujemy kilka prostych wiosennych odsłon smacznych past na kanapki. Warto dodawać do nich aromatyczny szczypiorek, natkę pietruszki, rzodkiewki, kiełki – takie pasty to nie tylko urozmaicenie śniadaniowej diety, ale też ucieczka od powszednich wędlin. Bazą takiej pasty nie musi być makrela lub jaja, ale np: cieciorka czy biała fasola, dodajemy do niej suszone pomidory, czosnek i pyszna pasta gotowa. Inne pomysłowe pasty to hummusy, przepisy znajdziecie TUTAJ.
Jeśli macie swoje ulubione pasty przepisy możecie dodawać w komentarzach – na pewno wiele osób z niego skorzysta. Tym bardziej, że rodzajów past naprawdę mnóstwo: rybne, twarogowe, serowe, jajeczne, z kurczaka czy wędlin, z dodatkiem majonezu, musztardy, jogurtu i masła – wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego… co mamy w lodówce. Oto kilka propozycji naszych czytelników:
Pasta z białej fasoli lub cieciorki z pomidorkami suszonymi
- puszka białej fasoli lub ciecierzycy
- słoik pomidorków suszonych w zalewie
- czosnek – 2 ząbki
- pieprz, sól, papryka ostra
Pomidory odsączyć z zalewy, fasolę również. Całość umieścić w blenderze i zmiksować z czosnkiem i przyprawami – serwować ze świeżą bagietką i ulubionymi zołami.
Pasta Jajeczna z oliwkami
- 3 łyżki majonezu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- oliwki zielone
- kukurydza
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i staramy się je pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki drobno kroimy (u mnie dzieci niezbyt chętnie jedzą oliwki- więc staram się chociaż ze 4-5 szt. dodać). Następnie dodajemy kukurydze, łączymy z majonezem , doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki można dodać nie tylko do dekoracji, można ją drobno posiekać i dodać do pasty, gdyż jest to bogate źródło witaminy C- antyoksydantu, który spowalnia proces starzenia sie i chroni nas przed wieloma chorobami.
Pełnoziarnisty chleb kroimy w trójkąty i dekoracyjnie nakładamy na kanapki. Przyozdabiamy je natką pietruszki.
Pasta krabowa
- 5-7 łyżek majonezu
- 200g paluszków krabowych
- 1 papryka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- chleb
Paprykę i paluszki krabowe kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.
Pasta łososiowa
- 4-6 łyżek majonezu
- 100g wędzonego łososia
- 100g białego sera
- koperek
- 1 łyżeczka chrzanu
- pieprz
- bagietka, bułka
Ser utrzeć. Łososia kroimy na kostkę lub paseczki (drobno). Dodajemy majonez, koperek i chrzan. Wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Dekorujemy np. pozostałym koperkiem. Podajemy z bułką.
Pasta szprotkowa
- 3-5 łyżek majonezu
- 1 puszka szprotek w oleju
- 150 g. startego sera żółtego
- natka pietruszki lub szczypiorek
- 3 ogórki konserwowe
- pieprz
ponadto: pieczywo jasne lub ciemne wg. uznania
Szprotki odsączamy z oleju i widelcem rozgniatami, następnie dodajemy majonez, ser żółty, ogórki starte na tarce o grubych oczkach i natkę pitruszki drobno posiekaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z pieczywem.
Kurczakowa pasta do krakersów
- mięso z 1/2 udka gotowanego kurczaka
- mięso z 1/2 udka wędzonego (ugotowanego ) kurczaka
- 2 łyżeczki majonezu
- pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
Zmiksować w malakserze , rozdrabniaczu lub zmielić w maszynce obrane ze skórek, chrząstek i kości mięso. Wymieszać z majonezem .Doprawić pieprzem . Podawać z krakersami lub do kanapek.
Babciagramolka
Pasta z suszonych pomidorów
- 20 połówek suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 2 kulki mozarelli di buffala
- 80 g miękkiego masła
Pomidory i mozarellę odsączamy z oleju i kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy. Pomidory, czosnek, mozarellę i masło wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą smarujemy grzanki, kawałki świeżej bułki lub ciabatty.
Prosta pasta jajeczna ze szczypiorkiem
- 2 jajka bioekologiczne na twardo
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka jogurtu ( ekologicznego )
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypioru
- sól
Ugotowane na twardo jajka rozgnieść widelcem. Dodać majonez, jogurt, szczypior i wymieszać. Doprawić . Podawać do ciemnego pieczywa lub krakersów .
Babciagramolka
Pasta śledziowa z jajkiem
- 3 filety ze śledzia lub matjasy
- 1 jabłko,
- kromka chleba pytlowego bez skórki,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- po 1 łyżeczce oleju i octu winnego
Filety płuczemy, kroimy na kawałki. Chleb namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy i dodajemy do śledzi wraz z kawałkami obranego jabłka, posiekaną cebulą i jajkami. Całość drobno siekamy (można też użyć malaksera lub maszynki do mięsa). Przyprawiamy cukrem, olejem i octem, dokładnie mieszając. Przybieramy dymką lub czarnymi oliwkami.
Yoko Ono
Pasta paprykowo-fasolowa
- 3/4 szkl. ugotowanych ziaren białej fasoli (może być z puszki)
- 1 duża papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- do smaku: sól
- ew. zioła w/g własnego smaku
- ew. 1-2 łyżki oliwy
Paprykę pieczemy układając całe strąki na blasze i wstawiając do gorącego piekarnika na ok. 20 min. po czym wkładamy strąki do foliowej torebki albo do miski i przykrywamy szczelnie folią – po 10 min. skórka łatwo zejdzie. Oczyszczoną, obraną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki – rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.
Pyza
Pasta z żółtego sera
- 20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki)
- 3-5 łyżek gęstego majonezu
- 1 czerwona papryka słodka
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ew. posiekany szczypiorek cienki
- ew. pieprz mielony, sól, chili
Pasta z mielonej wołowiny
- 25 dag chudej wołowiny gotowanej z zupy
- 2-3 łyżki majonezu ( gęsty )
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
Wołowinę oczyścić z wszelkich włókien i tłuszczyków i zmielić. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Pasta z pasztetu i cebulki
- 3 cebule
- 20 dag pasztetu
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- pieprz mielony
- 1 łyżka masła
Drobno pokroić cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju. Na patelnię włożyć pokruszony pasztet. Dołożyć masło i mieszając smażyć, aż pasztet się rozpuści. Doprawić majerankiem i pieprzem. Fajnie smakuje na ciepło z krakersami cebulowymi, razowym pieczywem, na zimno rozsmarowana na kanapki lub np. zapiekana z makaronem.
zobacz również:
Uwielbiam pasty, które najczęściej kupuję we sklepie.
Chętnie skorzystam z tych świetnych przepisów:)
Kanapki są piękne, kolorowe i zdrowe.
Dziękuję serdecznie!
Zaciekawił mnie przepis z suszonymi pomidorami,mozarellą…Myślę,że wkrótce go wypróbuję.
Natomiast ostatnio robiłam tradycyjną pastę z wędzonej makreli, gotowanych jaj,majonezu,szczypiorku,z dodatkiem soli i pieprzu.
Fajnie smakuje z ciemnym pieczywem i z ziarnami.