Pasta z czarnej fasoli – przepis na Jajangmyeon
Podobno w Korei zjada się 7 milionów miseczek potrawy Jajangmyeon. Jest to makaron z warzywami oraz słynną pastą z czarnej fasoli – Chajang. Zobaczcie jak przygotować to pyszne danie.
Co nieco o Jajangmyeon
Jajangmyeon, to danie które uwielbia prawdopodobnie każdy Koreańczyk. Zawiera smażoną wieprzowinę oraz warzywa i przepyszny sos z czarnej fasoli. Można powiedzieć, że Jajangmyeon to swego typu fast food, a dodatkowo kupicie go dosłownie wszędzie. Co prawda danie to pochodzi z Chin i jego pierwowzorem jest zhajiangmian. Bardzo szybko zyskało popularność i zawitało do Korei. Przygotowanie potrawy jest banalnie proste i szybkie. Wymaga niewielu składników, ale zachwyca smakiem.
Przepis
Co kupić?
- 2 szklanki wody
- 200 g mięsa wieprzowego
- 100 g makaronu udon lub ryżowego
- 1 batat
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty z czarnej fasoli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Makaron ugotujcie według instrukcji, następnie odcedźcie i odstawcie. Mięso umyjcie, osuszcie, pokrójcie w kostkę. Marchewkę oraz bataty obierzcie, pokrójcie w kostkę. Cebulę oraz cukinię pokrójcie w drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i smażcie mięso, aż do zarumienienia. Po chwili dodajcie cebulę, marchewkę, bataty oraz cukinię. Smażcie do ich miękkości, pamiętając o mieszaniu. Na koniec dorzućcie czosnek. Wlejcie wodę i duście 15 minut. Na drugiej patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i dodajcie pastę z czarnej fasoli. Mieszajcie, aż pasta stanie się gładka i błyszcząca. Gotowy sos dodajcie do patelni z warzywami i gotujcie, aż sos ściemnieje. Mąkę wymieszajcie z zimną wodą, aby nie było grudek. Dodajcie do patelni i gotujcie, aż sos zgęstnieje. Dodajcie cukier i płatki chili. Zalejcie makaron sosem z warzywami i mięsem i gotowe.
Pastę z czarnej fasoli znajdziecie w sklepie https://kimchi.pl