Papryka wędzona – gdzie stosować?

3 listopada 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Papryka wędzona słodka ma piękny kolor i przyciągający aromat nadający zupełnie inny smak nawet banalnym potrawom. Wspomaga trawienie, a także odporność, dlatego warto wprowadzić ją do diety. Co trzeba wiedzieć o tej przyprawie i jak ją stosować, by skorzystać z jej właściwości prozdrowotnych?

papryka wędzona

Papryka wędzona słodka powstaje poprzez suszenie i jednocześnie wędzenie specjalnie wyselekcjonowanych owoców papryki, a następnie zmielenie. Wędzona papryka charakteryzuje się słodkawym smakiem i intensywnym aromatem dymu wędzarniczego. Dym z drewna dębowego nadaje tej przyprawie tak wyjątkowego charakteru. Przypomina do złudzenia zapach wędzonki.

Wędzona papryka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Pasuje do sera i twarożków, a także fasoli po bretońsku i gulaszy. Doskonale podkreśla smak dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej oraz bliskiego wschodu. Powszechnie używana jest w kuchni hiszpańskiej, lecz także indyjskiej, meksykańskiej i węgierskiej do różnego rodzaju potraw mięsnych i wegetariańskich. Może być jednak wykorzystywana niemalże do każdego dania wytrawnego. Jest idealna do gotowania i duszenia oraz dań z grilla. Stanowi niezastąpiony składnik tradycyjnego leczo, fasolki po bretońsku czy bigosu, używana jest też do przyprawiania sałatek, zapiekanek z ziemniaków, smażonych warzyw oraz znajduje zastosowanie jako składnik marynat do mięs, ryb i drobiu. Papryka jest świetnym dodatkiem do potrawek mięsno-warzywnych, pizzy, zapiekanek, a także owoców morza czy ryb. Można ją stosować do potraw, które są pieczone czy smażone, dlatego że zachowuje ona wszystkie właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Popularnym wykorzystaniem papryki wędzonej słodkiej są również wędliny. Jedna z najbardziej znanych hiszpańskich odmian kiełbasy, czyli chorizo, swój charakterystyczny smak zawdzięcza właśnie papryce wędzonej. Wędzona papryka wpływa ona nie tylko na smak i aromat dania, ale również na jego barwę. Z tego względu stanowi wartościowy i bardzo prosty element dekoracyjny.

Papryka wędzona jest bogatym źródłem witamin C i B oraz składników odżywczych, które wspomagają kondycję organizmu. Dlatego wykorzystuje się ją do wspierania pracy układu immunologicznego. Ze względu na wysoką zawartość witamin C oraz z grupy B warto włączyć ją do diety szczególnie w okresie przeziębień. Pomaga też wspomagać procesy trawienne i przyspiesza pracę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji i przyspieszyć usuwanie z jelit złogów. Oprócz tego papryka wędzona pobudza apetyt. Papryka działa również oczyszczająco, a nawet wpływa na zły nastrój i niweluje oznaki zmęczenia.

przyprawa papryka

Spaghetti z pulpecikami

Składniki:
– 1 opakowanie makaronu spaghetti
– 1/2 kg mielonej wołowiny
– 2 łyżki bułki tartej
– drobno posiekana natka pietruszki
– świeżo starty parmezan
– 1 duże jajko
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– oliwa z oliwek
– 1 cebula, drobno posiekana
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 liść laurowy

Przygotowanie:
W dużym garnku osolonego wrzątku ugotować makaron al dente. Odcedzić. W dużej misce wymieszać wołowinę z bułką tartą, pietruszką, parmezanem, jajkiem, czosnkiem, 1 łyżeczką soli i wędzoną papryką. Mieszać do połączenia, a następnie uformować 16 kulek. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać klopsiki i smażyć, obracając od czasu do czasu, aż zrumienią się ze wszystkich stron, ok. 10 min. Przełożyć klopsiki na talerz. Do garnka dodać cebulę i smażyć ok. 5 min. Dodać posiekane pomidory i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Włożyć klopsiki z powrotem do garnka i przykryć. Gotować, aż sos zgęstnieje, od 8 do 10 min. Podawać makaron z klopsikami w sosie, posypane parmezanem.

Spaghetti z pulpecikami

Gulasz wieprzowo-paprykowy

Składniki:
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 1 drobno posiekana cebula
– 2 łyżki stołowe wędzonej papryki
– 4 ząbki czosnku, mielone
– 1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej
– 1 łyżka mąki uniwersalnej
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– słoiczek pieczonej czerwonej papryki
– śmietana – do dekoracji (opcjonalnie)
– garść pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż będzie przezroczysta. Dodać paprykę i kontynuuować smażenie przez ok. 30 s. Na tę samą patelnię dodać czosnek, a następnie wieprzowinę. Smażyć mięso na złoty kolor, następnie wymieszać z mąką. Na tę samą patelnię dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i bulion warzywny, ciągle mieszając, aby rozpuścić grudki mąki. Doprowadzić gulasz do wrzenia i gotować przez 20-25 min. Na koniec dodać pieczoną czerwoną paprykę ze słoika i kontynuować gotowanie przez kolejne 10 min. Tuż przed podaniem udekorować świeżą posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.

Gulasz wieprzowo-paprykowy

Gulasz z kurczaka

Składniki:
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1 cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub drobno starte
– 2 czerwone papryki, pokrojone
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 7 udek kurczaka, bez kości, bez skóry i przekrojonych na pół
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 400 g fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
– 1 cytryna, starta skórka
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek i paprykę i smażyć kolejne 2 min., następnie dodać wędzoną paprykę i przecier pomidorowy i smażyć kolejną 1 min. Następnie usmażyć kawałki udek kurczaka (2–3 min.). Następnie wszystko wymieszać. Dodać pomidory i fasolkę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Do gulaszu dodać skórkę z cytryny i połowę natki pietruszki. Posypać pozostałą natką pietruszki i podawać. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, ale sprawdzi się również z ryżem lub makaronem.

Gulasz z kurczaka

Krupnik pomidorowy

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 kg mięsa gulaszowego
– 6 marchewek posiekanych
– 5 posiekanych łodyg selera
– 1 duża cebula pokrojona w kostkę
– 4 ząbki czosnku posiekane
– 10 szklanek bulionu wołowego
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 szklanka jęczmienia perłowego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 3 łyżeczki tymianku
– 2 łyżeczki natki pietruszki
– 1 ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 2 liście laurowe

Przygotowanie:
Do garnka wlać oliwę i smażyć mięso 4 min. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i seler i smażyć przez kolejne 2 min.
Dodać bulion i gotować przez 0,5 godz. Dodać przecier pomidorowy, kaszę jęczmienną, paprykę wędzoną, tymianek, pietruszkę, sól, pieprz, pomidory i liście laurowe. Gotować aż kasza będzie miękka. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.

Krupnik pomidorowy

Zapiekanka ryżowa

Składniki:
– 1 szklanka białego ryżu
– 3 łyżeczki mielonego czosnku
– 1 szklanka bulionu z kurczaka
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– 1 puszka czarnej fasoli
– 2 szklanki ugotowanego, rozdrobnionego kurczaka
– gotowa pomidorowa salsa
– 1 szklanka startego sera

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Spryskać naczynie do pieczenia oliwą do gotowania. Wsypać ryż, posypać posiekanym czosnkiem i zalać bulionem z kurczaka. Dodać paprykę, czarną fasolę, posiekanego kurczaka i gotową salsę. Posypać zapiekankę startym serem i piec przez 30 min.

Zapiekanka ryżowa

Kapuśniak z ziemniakami

Składniki:
– 1 kg żeberek
– 1 pietruszka
– 1 marchewka
– 2 duże ziemniaki
– 1 kg kapusty kiszonej
– 1 cebula
– 20 g smalcu
– 3 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego
– lubczyk, majeranek
– wędzona papryka do smaku
– sól do smaku
– pieprz do smaku

Przygotowanie:
Żeberka pokroić w kawałki, zalać wodą, tak aby były przykryte, zagotować. Łyżką cedzakową zdjąć pianę. Dodać ziele, liście laurowe i lubczyk, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować osobno. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Włożyć do wywaru. Gotować 10 min. Kapustę posiekać, dodać do zupy i gotować, aż mięso będzie miękkie. Żeberka wyjąć, wystudzić. Odkroić mięso, włożyć do zupy. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać do zupy. Na końcu zupę doprawić majerankiem, wędzoną papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Kapuśniak z ziemniakami

zobacz również:

Majeranek – top 6 przepisów z majerankiem!

Kminek w potrawach – gdzie stosować?

Czerwona kapusta w kuchni – 6 pysznych dań