Majeranek – top 6 przepisów z majerankiem!

2 listopada 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Majeranek jest aromatyczną przyprawą, którą najczęściej dodajemy do bigosu, fasolki po bretońsku czy różnych sosów. Ma liczne właściwości zdrowotne, o których warto wiedzieć i pamiętać.

majeranek

Ze względu na swoje właściwości wspierające procesy trawienne majeranek jest dodawany głównie do potraw ciężkostrawnych. Zalicza się do nich dania z roślin strączkowych, szczególnie grochu i fasoli, oraz warzyw kapustnych. Majeranek doskonale pasuje również do barszczu czerwonego i żurku. Można go też stosować zamiast oregano – szczególnie do włoskiej pizzy, sosu bolognese oraz potraw pochodzących z kuchni niemieckiej lub francuskiej. Warto dodawać go także do różnego rodzaju mięs, np. baraniny, wieprzowiny, wołowiny albo dziczyzny. Nie tylko poprawia on smak wędlin, ale też wydłuża ich świeżość, dlatego tak często możemy go spotkać w kiełbasach, pasztetach czy też wędzonkach. Suszony majeranek może być również dodawany do smalcu jako środek zapobiegający jego jełczeniu i wpływający na dłuższe zachowanie świeżości. Jeśli używamy suszonego majeranku, warto pamiętać, że jedna jego łyżka odpowiada trzem łyżkom świeżego. Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście, pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków.

Majeranek ma też właściwości zdrowotne, poprawia pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się stosowanie ziela przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. Majeranek pobudza odpowiednie narządy do produkcji soku trawiennego, a także wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Oprócz tego roślinę warto wykorzystać przy przeziębieniu – napar z majeranku skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie. Roślina stanowi również cenny środek do walki z uciążliwym katarem. Dodatkowo ziele zaleca się przy bólach głowy, problemach z krążeniem oraz zapaleniu zatok.

schab z majerankiem

Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Składniki:
– 300 g kiełbasy wiejskiej
– 200 g wędzonego boczku
– 2 cebule
– 400 g pomidorów z puszki
– 1 puszka białej fasoli
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:
W garnku z szerokim dnem wytopić tłuszcz z boczku. Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę. Wędlinę smażyć 2-3 min., potem dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż cebula zrobi się szklista. Całość zalać pomidorami z puszki, dodać opłukaną w bieżącej wodzie fasolę z puszki. Wszystko gotować ok. 5 min. Doprawić do smaku.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Żurek podkarpacki

Składniki:
– 1,5 litra wody
– 1 litr maślanki
– 40 dag wędzonych kości
– 30 dag wędzonego boczku
– 30 dag kiełbasy
– 20 dag cebuli
– 2 liście laurowe
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka tartego chrzanu
– 1 pęczek koperku
– 1 łyżka majeranku
– gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i włożyć opłukane wędzone kości oraz liście laurowe. Całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 1 godz. Wyjąć kości. Do rondelka przelać maślankę, dodać do niej 2-3 chochle gorącego wywaru z kości i dokładnie wymieszać, po czym wszystko wlać do garnka i zagotować. Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć go na patelnię i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku i smażyć, a potem przełożyć wszystko do żurku. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w plasterki kiełbasę i także przełożyć ją do garnka z żurkiem. Do zupy dodać obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wymieszać i gotować ok. 5-10 min. na małym ogniu. Na koniec dodać tarty chrzan i zagotować całość. Przyprawić żurek majerankiem, gałką muszkatołową, koperkiem oraz solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Żurek podkarpacki

Zupa ziemniaczana z majerankiem

Składniki:
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 korzeń selera (ok. 100 g)
– 1 pasternak lub pietruszka
– 1 ząbek czosnku
– 600 g ziemniaków
– masło
– 900 ml bulionu warzywnego
– 4 gałązki świeżego majeranku
– 4 kromki tostów pełnoziarnistych
– 100 ml śmietany
– 2 szalotki
– sól i papryka (świeżo mielona)
– gałka muszkatołowa (świeżo starta)
– 2 gałązki majeranku

Przygotowanie:
Obrać warzywa. Drobno posiekać cebulę, marchewkę, seler i pietruszkę. Obrać i drobno posiekać czosnek. Obrać ziemniaka i pokroić go w małe kawałki. W rondlu na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć warzywa. Dodać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać ziemniaki i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać 1 gałązkę majeranku. Przykryć, dusić na małym ogniu przez 20-25 min. Opłukać, obrać i pokroić w cienkie plasterki szalotkę. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć chleb na złoty kolor. Ciągle mieszać, żeby chleb się nie przypalił. Wyjąć majeranek z zupy. Dodać śmietanę, wymieszać i podgrzać zupę, ale nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać szalotkę i liście majeranku. Odstawić, w miseczkach udekorować majerankiem, na wierzch położyć grzanki.

Zupa ziemniaczana z majerankiem

Spaghetti z kurczakiem i majerankiem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 600 g filetów z udek kurczaka, oczyszczonych i pokrojonych na 2 cm kawałki
– 1 mała cebula, drobno posiekana
– 100 g plasterków bekonu, grubo posiekanych
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1/2 szklanki wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
– 2 szklanki płynnego bulionu z kurczaka
– 4 dojrzałe pomidory, pokrojone
– 2 łyżeczki świeżych liści majeranku
– 350 g makaronu spaghetti
– 1/3 szklanki śmietanki
– 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
– 1/3 szklanki posiekanych świeżych liści pietruszki o płaskich liściach
– starty parmezan do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć kurczaka partiami przez 3 do 4 min., aż się zrumieni. Przełożyć do miski. Dodać cebulę i boczek. Smażyć, mieszając, przez 5 min. Dodać czosnek, smażyć 1 min. i dodać wino. Gotować na wolnym ogniu przez 1 do 2 min. Włożyć kurczaka, wymieszać wywar, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Dodać pomidory i majeranek. Gotować na wolnym ogniu przez 10 min. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mieszanki pomidorowej dodać śmietanę, gotować 3 do 5 min. Dodać parmezan i natkę pietruszki, doprawić pieprzem.

Spaghetti z kurczakiem i majerankiem

Placki z ciecierzycy z majerankiem

Składniki:
– 150 g suszonej ciecierzycy
– 150 g ziemniaków, obranych i ugotowanych
– 1 średnia biała cebula, starta
– 15 g świeżego majeranku
– 15 g świeżej pietruszki, posiekane liście
– 15 g świeżej mięty, posiekane liście
– olej słonecznikowy do płytkiego smażenia
– 200 g jogurtu greckiego
– ½  cytryny, otarta skórka i sok
– 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony

Przygotowanie:
Namoczyć ciecierzycę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedzić i dobrze opłukać. Namoczoną, surową ciecierzycę włożyć do robota kuchennego i zmielić. Dodać ugotowane ziemniaki, startą cebulę, majeranek i inne zioła i 1 łyżeczkę drobnej soli. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ubić ponownie, aby uzyskać pastę. Wilgotnymi rękami uformować z mieszanki 18 piłek, i każdą z nich rozgnieść na gruby placek i układać na blaszce do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Do jogurtu dodać skórkę i sok z cytryny, czosnek i odrobinę soli do smaku. Dobrze wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, smażyć placki partiami. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na papierze kuchennym. Podawać placki z jogurtem.

Placki z ciecierzycy z majerankiem

Domowy smalec z majerankiem

Składniki:
– 1 kg słoniny
– 2 cebule
– 2 łyżki majeranku
– sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić. Przełożyć do głębokiej patelni lub garnka. Topić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać to topiącej się słoniny (pod koniec smażenia). Całość topić aż cebula stanie się szklista i lekko brązowa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy smalec przelać do słoika lub kamiennego naczynia i ostawić do ostygnięcia.

smalec z majerankiem