Papier ryżowy w kuchni – najlepsze przepisy na szybkie i efektowne dania

Avatar photo
8 września 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Znacie papier ryżowy? Jadłyście kiedyś? Używacie go w kuchni? Jeżeli nie, to warto spróbować czegoś nowego i przygotować dania z takim papierem. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów, może przypadną Wam do smaku.

papier1

Co to jest?

Należałoby zacząć od wyjaśnienia tego dziwnego produktu. Jest on bardzo popularny w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Oczywiście pomimo, że nazywany jest papierem, to bez obaw można go spożywać. Robi się go z masy rozmoczonych ziaren ryżowych, którą następnie rozprowadza się na tkaninie za pomocą pary wodnej. Kiedy ciasno się już zetnie jest wystawiane na promienie słoneczne ułożone na macie bambusowej, w celu wysuszenia. Najbardziej popularne użycie papieru ryżowego to produkcja sajgonek.

ppaier2

Krewetki

Co kupić?

  • 16 liści karbowanej sałaty
  • 16 dużych gotowanych krewetek
  • strąk papryki czerwonej i żółtej
  • 16 azjatyckich placków z papieru ryżowego
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 4 łyżki sosu nuoc-mam
  • 4 łyżki wody
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka miodu
  • mała ostra papryczka, posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 korzenia tartej marchewki

Przygotowanie:

Z sałaty wyrywamy liście, myjemy je i suszymy. Krewetki należy obrać tak, aby pozostał ogonek.  Paprykę pozbawioną gniazd pokrój w cienkie paski. Placki ryżowe zamocz w wodzie przez 1-2 minuty, aż zmiękną. Następnie odkładaj je na ścierkę i kiedy wyschną, to złóż je na pół. Na to połóż kilka liści sałaty, 4 listki mięty, krewetkę oraz kilka pasków papryki. Następnie zawiń papier tak, aby wystawał tylko ogonek krewetki oraz papryka.

Produkty na sos łączymy w miseczce i polewamy nim roladki tuż przed podaniem.

papier3

Niecodzienne gołąbki

Co kupić?

  • 40 dkg ryżu
  • pół papryki czerwonej
  • sos sojowy
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • Vegeta
  • pieprz
  • papier ryżowy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy jak zwykle po czym odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pierś oraz paprykę kroimy w kostkę i smażymy, aż do miękkości. Następnie dodajemy do patelni  pokrojoną cebulę. Dodaj do tego Vegetę oraz przyprawy dla smaku. Papier smarujemy delikatnie wodą, aby się nie łamał. Układamy na nim ryż oraz farsz i zawijamy w ruloniki.

papier4

Sakiewki z niespodzianką

Co kupić? 

  • pierś z kurczaka
  • 2 ogórki kiszone
  • marchewka
  • szczypiorek
  • opakowanie papieru ryżowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka z marchewką gotujemy, a po wystudzeniu kroimy w kosteczkę. Część szczypiorku siekamy, a pozostałą część odkładamy, ponieważ będzie nam potrzebna do wiązania sakiewek. Do farszu dodajemy majonez oraz przyprawy. Papier ryżowy zwilżamy wodą, aby zmiękł i kładziemy na środek nasz farsz. Górę obwiązujemy szczypiorkiem.

papier5

Prażynki

Co kupić?

  • papier ryżowy
  • Olej rzepakowy
  • Sól morska

Przygotowanie:

Papier ryżowy należy pociąć na małe kawałeczki. Następnie smażymy je przez kilka sekund na rozgrzanym oleju.  Odkładaj je na ręcznik papierowy, aby odsączyć od tłuszczu. Posyp przyprawami i gotowe.

papier6

Smażone banany

Co kupić?

  • 6 płatów papieru ryżowego
  • 2 banany
  • olej do smażenia
  • melasa buraczana / czekolada / ulubiony sos
  • cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzewamy dużą ilość oleju na patelni. Na papierze ryżowym, wcześniej namoczonym układamy kawałki bananów i posypujemy je cynamonem lub cukrem. Zawijamy podobnie jak sajgonki. Smażymy do zarumienienia, odtłuszczamy na ręczniku papierowym i przed podaniem polewamy melasą buraczaną lub tym co lubicie.

papier7

Na słodko

Co kupić?

  • 6 krążków papieru ryżowego
  •  50 g orzechów – włoskie, laskowe lub migdały
  •  40 g marcepanu
  •  1 łyżeczka miodu
  •  1 małe jabłko
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Orzechy należy zmielić za pomocą blendera. Następnie wymieszać je z miodem oraz marcepanem. Do masy dodaj starte na małych oczkach jabłko. Krążki standardowo namocz w wodzie i na środek ułóż w kształt trójkąta masę marcepanową.  Usmaż je na głębokim oleju do zarumienienia. Podawaj na ciepło z cukrem pudrem.

papier8

 

zobacz również:

Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje

Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią

Kasza pęczak – przepisy na smaczne dania

Smaczne Inspiracje

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.