Owocowe koktajle i szejki na poprawę humoru!

6 lutego 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Bez problemu są w stanie zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek. Wykonane ze świeżych owoców i warzyw z dodatkiem ziół są pełne witamin, dostarczają energii, a przede wszystkim nie są bardzo kaloryczne. Jakie są najpopularniejsze w ostatnim czasie? Przedstawiam kilka przepisów!

Banan + truskawka

 Składniki na 2 porcje: 2 obrane banany, szklanka truskawek, łyżka płatków owsianych, 2-3 listki świeżej mięty, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie: Truskawki należy opłukać i mocna schłodzić w zamrażarce. Następnie zmiksować je razem z bananami, płatkami owsianymi, listkami świeżej mięty o raz jogurtem naturalnym na gładki krem.

Jedna porcja: 227 kilokalorii

Mango + nektarynka

Składniki na 2 porcje: mango, szklanka zielonej herbaty, nektarynka, pół szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu

Przygotowanie: Zieloną herbatę należy zamrozić w pojemniku na lód. Mango i nektarynkę obrać i pokroić. Następnie zmiksować zamrożoną herbatę i dorzucać owoce. Wszystko cały czas miksować. Kolejno dodać sok, agawę lub miód. Jeśli chcesz wydobyć z mango sosnowy aromat, lekko je zgrilluj, to znaczy podziel owoc na połówki i opiecz od strony skórki.

Jedna porcja: 271 kilokalorie

Kiwi + ogórek

Składniki na 2 porcje: 2 owoce kiwi, nieduży obrany ogórek, łyżeczka startego świeżego imbiru, pół miękkiego awokado, łyżka ziaren słonecznika, 2 listki bazylii, 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Na początku należy obrać ogórek, kiwi i awokado. Następnie pokroić je w kostkę i zmiksować z ziarnami słonecznika, tartym imbirem i listkami bazylii. Kolejno posłodzić. Dla osób które wolą bardziej zdecydowany smak poleca się nie obierać ogórka ze skórki tylko zmiksować go razem z nią.

Jedna porcja: 223 kilokalorie

Arbuz + pitaja

Składniki na 2 porcje: 4 plasterki schłodzonego arbuza, 3 łyżeczki brązowego cukru, pitaja, 2 łyżki syropu żurawinowego, szklanka kruszonego lodu, kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie: Obrać i pokroić arbuza. Zmiksować go z syropem żurawinową i obraną pitają, a następnie zmieszać z kruszonym lodem. Posypać z wierzchu brązowym cukrem i udekorować listkami mięty.

Jedna porcja: 303 kilokalorie

Jagoda + limonka

Składniki na 2 porcje: 4 plastry ananasa, szklanka jagód, jeżyn lub borówek kalifornijskich, 200 ml schłodzonego mleka 2%, 2 łyżeczki konfitury z dzikiej róży, sok z połówki limonki, szczypta skórki otartej z limonki

Przygotowanie: Limonkę dobrze wyszorować i sparzyć. Ananasa pokroić w kostkę. Jagody lekko zmrozić razem z mlekiem w kostkarce do lodu. Zmiksować wszystkie składniki, dodając konfiturę różaną oraz sok limonkowy. Doprawić koktajl odrobiną skórki otartej z limonki.

Jedna porcja: 210 kilokalorii

Wybierz odpowiedni koktajl dla siebie, poświęć kilkanaście minut w kuchni na przygotowanie go i możesz cieszyć się niesamowitym smakiem zdrowego napoju!

zobacz również:

  1. Koktajle owocowe – dużo przepisów
  2. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  3. Koktajle warzywne – różne przepisy
  4. Napoje i koktajle bogate w kwas foliowy – przepisy