Bez problemu są w stanie zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek. Wykonane ze świeżych owoców i warzyw z dodatkiem ziół są pełne witamin, dostarczają energii, a przede wszystkim nie są bardzo kaloryczne. Jakie są najpopularniejsze w ostatnim czasie? Przedstawiam kilka przepisów!
Banan + truskawka
Składniki na 2 porcje: 2 obrane banany, szklanka truskawek, łyżka płatków owsianych, 2-3 listki świeżej mięty, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Truskawki należy opłukać i mocna schłodzić w zamrażarce. Następnie zmiksować je razem z bananami, płatkami owsianymi, listkami świeżej mięty o raz jogurtem naturalnym na gładki krem.
Jedna porcja: 227 kilokalorii
Mango + nektarynka
Składniki na 2 porcje: mango, szklanka zielonej herbaty, nektarynka, pół szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu
Przygotowanie: Zieloną herbatę należy zamrozić w pojemniku na lód. Mango i nektarynkę obrać i pokroić. Następnie zmiksować zamrożoną herbatę i dorzucać owoce. Wszystko cały czas miksować. Kolejno dodać sok, agawę lub miód. Jeśli chcesz wydobyć z mango sosnowy aromat, lekko je zgrilluj, to znaczy podziel owoc na połówki i opiecz od strony skórki.
Jedna porcja: 271 kilokalorie
Kiwi + ogórek
Składniki na 2 porcje: 2 owoce kiwi, nieduży obrany ogórek, łyżeczka startego świeżego imbiru, pół miękkiego awokado, łyżka ziaren słonecznika, 2 listki bazylii, 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Na początku należy obrać ogórek, kiwi i awokado. Następnie pokroić je w kostkę i zmiksować z ziarnami słonecznika, tartym imbirem i listkami bazylii. Kolejno posłodzić. Dla osób które wolą bardziej zdecydowany smak poleca się nie obierać ogórka ze skórki tylko zmiksować go razem z nią.
Jedna porcja: 223 kilokalorie
Arbuz + pitaja
Składniki na 2 porcje: 4 plasterki schłodzonego arbuza, 3 łyżeczki brązowego cukru, pitaja, 2 łyżki syropu żurawinowego, szklanka kruszonego lodu, kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie: Obrać i pokroić arbuza. Zmiksować go z syropem żurawinową i obraną pitają, a następnie zmieszać z kruszonym lodem. Posypać z wierzchu brązowym cukrem i udekorować listkami mięty.
Jedna porcja: 303 kilokalorie
Jagoda + limonka
Składniki na 2 porcje: 4 plastry ananasa, szklanka jagód, jeżyn lub borówek kalifornijskich, 200 ml schłodzonego mleka 2%, 2 łyżeczki konfitury z dzikiej róży, sok z połówki limonki, szczypta skórki otartej z limonki
Przygotowanie: Limonkę dobrze wyszorować i sparzyć. Ananasa pokroić w kostkę. Jagody lekko zmrozić razem z mlekiem w kostkarce do lodu. Zmiksować wszystkie składniki, dodając konfiturę różaną oraz sok limonkowy. Doprawić koktajl odrobiną skórki otartej z limonki.
Jedna porcja: 210 kilokalorii
Wybierz odpowiedni koktajl dla siebie, poświęć kilkanaście minut w kuchni na przygotowanie go i możesz cieszyć się niesamowitym smakiem zdrowego napoju!
zobacz również:
- Koktajle owocowe – dużo przepisów
- Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
- Koktajle warzywne – różne przepisy
- Napoje i koktajle bogate w kwas foliowy – przepisy