Przechodząc na dietę często zastanawiamy się co możemy jeść, a o czym powinnyśmy zapomnieć. Mamy zawsze powtarzały nam, że owoce to zdrowie. Dlaczego więc coraz częściej dietetycy odradzają je w dietach? Czy należy je całkowicie wyeliminować?
Cukry są źródłem wielu witamin, ale niestety składają się w dużej ilości z cukrów prostych – fruktozy i sacharozy. Różne owoce mają rożny indeks glikemiczny co wpływa na przyswajanie się cukru. Dlatego spożywanie niektórych owoców w nadmiarze może prowadzić do odkładania się tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Spożywanie owoców w nadmiarze może również wywołać nietolerancję fruktozy.
Ze względu na zawartość cukrów prostych owoce najlepiej jeść w godzinach porannych. Wtedy nasz organizm ma wystarczająco dużo czasu przez cały dzień aby spalić przyswojony cukier.
Jeśli chcemy schudnąć dzienna dawka owoców powinna wynosić 2 średniej wielkości owoce (jabłka, gruszki) lub szklankę małych owoców (truskawki, maliny, borówki).