URODA I ZDROWIE

Oryginalne szaszłyki na grilla i z patelni – różne przepisy

10 sierpnia 2020, dodał: pinkmause

Szaszłyki to potrawa wywodząca się z rejonów Krymu, która początkowo była utożsamiana z kawałkami jagnięciny opiekanej nad ogniem. Marynowane mięso, owoce i warzywa idealnie komponują się jako całość. Szaszłyki z kurczaka, opiekane w piekarniku lub warzywne zawsze doskonale sprawdzają się na wspólnym grillowaniu.

 

Szaszłyki hawajskie z kurczakiem

Składniki:
– 4 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
– ½ szklanki brązowego cukru
– ½ szklanki sosu sojowego
– ¼ szklanki soku ananasowego
– 2 mielone ząbki czosnku
– ¼ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczka soli
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 łyżka wody
– 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
– 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
– 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
– 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
– 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
– zielona cebula do dekoracji

Przygotowanie:
W małym rondelku wymieszać brązowy cukier, sos sojowy, sok ananasowy, czosnek, pieprz i sól. W małej misce wymieszać wodę i skrobię kukurydzianą. Powoli dodać do mieszanki z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1-3 min., aż mieszanina zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić ¼ szklanki sosu na później. Do marynaty wrzucić kurczaka, marynować w lodówce przynajmniej 30 min. Nałożyć kurczaka na szaszłyki razem z papryką, czerwoną cebulą i ananasem. Grillować przez 8-10 min., aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z grilla i polać odłożonym sosem.

 

Szaszłyki z wołowiną

Składniki:
– 1/4 szklanki winegretu balsamicznego
– 1/4 szklanki sosu barbecue
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 kg steku z polędwicy wołowej, pokrojonego w kostkę
– 2 szklanki pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sos winegret, sos barbecue i musztardę. Odlać 1/4 szklanki mikstury. Wrzucić wołowinę do marynaty, wymieszać. Na przemian przekładać wołowinę z pomidorkami na metalowe lub namoczone drewniane szaszłyki. Lekko nasmarować ruszt do grillowania. Grillować szaszłyki pod przykryciem na średnim ogniu 6-9 min. lub do momentu, gdy wołowina osiągnie pożądany poziom wypieczenia, od czasu do czasu obracając i często polewając zachowaną mieszanką sosu.

 

Szaszłyki z brzoskwiniami

Składniki:
Do marynaty:
– 1 szklanka (240 ml) białego wytrawnego wina
– sok z 1 cytryny (około 2 łyżki; 30 ml)
– 2 łyżeczki (10 ml) sosu sojowego
– 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
– 1 mała szalotka, posiekana
– 2 łyżki (30 ml) oliwy
– 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
– 1 łyżeczka soli koszernej lub do smaku
Na szaszłyki:
– 1 kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
– 2 duże, półtwarde brzoskwinie, przepołowione, pozbawione pestek i pokrojone w kawałki
– ok. 200 g cienko pokrojonego prosciutto
– 12 liści szałwii lub według uznania

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać wino, sok z cytryny, sos sojowy, posiekaną szałwię i szalotkę. Ubić w oliwie i płatkach czerwonej papryki, następnie doprawić solą. Wrzucić kostki kurczaka i brzoskwini do miski z marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. (do 8 godz.). Ułożyć plasterki prosciutto na desce i położyć na każdym 1 do 2 liści szałwii. Złożyć plasterki prosciutto na pół, tak aby szałwia znalazła się wewnątrz. Za pomocą szpikulca przekłuć jeden koniec prosciutto nadziewanego szałwią. Układać naprzemiennie kawałki kurczaka i brzoskwini, z prosciutto wijącym się wokół nich wzdłuż szpikulca. Wlać marynatę do małego rondelka i gotować na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos zgęstnieje. Grilować szaszłyki ok. 3 min. z każdej strony. Podawać na ciepło z sosem.

 

Składniki:
– 1 kg polędwicy wołowej pokrojonej w kawałki
– 1 szklanka pieczarek
– 1 zielona papryka pokrojona w kawałki
– 1 czerwona cebula pokrojona w kawałki
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Na metalowe szaszłyki nałożyć wołowinę, pieczarki, paprykę i cebulę. Posmarować mięso i warzywa oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Umieść szaszłyki na grillu i piec przez 4-5 min. z każdej strony. Rozpuścić masło na małej patelni. Dodać czosnek i smażyć przez 1 min. Zdjąć patelnię z ognia i dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Posmarować wszystkie szaszłyki masłem czosnkowym i podawać.

Szaszłyki z cukinią i miodem

Składniki:
– 1 kg piersi kurczaka pokrojonej w kawałki
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 1/4 szklanki miodu
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 1 czerwona papryka pokrojona w kawałki
– 1 żółta papryka pokrojona w kawałki
– 2 małe cukinie pokrojone w plasterki
– 1 czerwona cebula pokrojona w kawałki
– 1 łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Do dużej miski wlać oliwę, sos sojowy, miód, czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszać trzepaczką. Dodać do miski kurczaka, paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. (do 8 godz.). Namoczyć drewniane szaszłyki w zimnej wodzie przez co najmniej 30 min. Rozgrzać grill, nadziać składniki na patyczki. Piec przez 5-7 min. z każdej strony lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Posypać natką pietruszki i podawać.

 

Szaszłyki rybne

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– do podania 2 cytryny
– 2 ząbki czosnku, drobno starte
– garść koperku, drobno posiekanego
– garść pietruszki, drobno posiekanej
– 400 g polędwicy z dorsza, pokrojonej na 16 kawałków
– 400 g łososia pokrojonego na 16 kawałków
– 16 surowych krewetek królewskich
– 16 liści laurowych

Przygotowanie:
Namoczyć 4 drewniane szaszłyki w wodzie i rozgrzać grill. W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek i natkę pietruszki. Wmieszać w marynacie dorsza, łososia i krewetki, doprawić i wstawić do lodówki na 1 godz. do marynowania. Na każdy szpikulec nałożyć 2 kawałki dorsza i łososia, 2 krewetki i 2 liście laurowe. Piec na grillu przez 8-10 min., regularnie obracając lub do momentu, aż ryby i krewetki będą gotowe. Posypać skórką z cytryny i podawać z kawałkami cytryny.

 

Szaszłyki z kurczaka po chińsku

Składniki:
Marynata:
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka chińskiego wina lub wytrawnej sherry
– 2 łyżeczki sosu sriracha lub 1 łyżeczka suszonych płatków chili
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżeczka cukru białego
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 1 ½ łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru
Szaszłyki:
– 1,5 kg piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju roślinnego lub innego do gotowania

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka w kawałki. Połączyć składniki marynaty w misce. Dodać kurczaka i odstawić do marynowania na co najmniej 30 min. Nałożyć kurczaka na szaszłyki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Piec połowę szaszłyków do 5 min. z każdej strony, używając łopatki, aby je docisnąć. Podawać udekorowane drobno pokrojoną cebulką.

 

Szaszłyki z kurczaka po indyjsku

Składniki:
– 1 kg udek z kurczaka (pokrojone na kawałki)
– 2 łyżki Sambal Oelek
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej
– 2 łyżki czosnku mielonego
– 2 łyżki oleju lub masła

Przygotowanie:
W misce wymieszać sambal oelek, sos sojowy, miód, sos rybny, trawę cytrynową i czosnek. Dodać kawałki kurczaka i marynować przez co najmniej 2 godz. lub na noc. Przebić kurczaka drewnianymi szaszłykami i odstawić na bok. Rozgrzać grill, posmarować masłem lub olejem i umieścić szaszłyki z kurczaka. Piec 8-10 min., regularnie polewając marynatą. Podawać na gorąco z posiekaną kolendrą i odrobiną soku z limonki.

 

Szaszłyki wołowe z warzywami

Składniki:
– 1 kg wytrybowanej i pokrojonej w kostkę polędwicy wieprzowej
– 1 papryka zielona pokrojona w kostkę
– 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
– 5 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
– 1 bakłażan pokrojony w słupki
– 1 cukinia pokrojona w słupki
– zioła prowansalskie
– sól i pieprz
Marynata do mięsa:
– 1 łyżka pudru kolendrowego
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżka kuminu
– 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
– 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
– sok z połowy cytryny
– 125 ml tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:
Polędwicę włożyć do marynaty na minimum pół godziny, najlepiej całą noc. Pieczarki, baklażana i cukinię polać tłuszczem do smażenia, posypać ziołami prowansalskimi i posypać pieprzem. Położyć warzywa na grillu. Paprykę dodać do mięsa pod koniec marynowania. Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grillowania naprzemiennie nabić mięso i paprykę. Położyć szaszłyki na grillu na ok. 3 – 4 min. z każdej strony. Gotowe szaszłyki podawać razem z grillowanymi warzywami.

 

Szaszłyki z kurczaka po hiszpańsku

Składniki:
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 2 świeże gałązki tymianku
– 2 ząbki czosnku, drobno starte
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu sherry
– 600 g mini filetów z kurczaka
Sos
– 200 g jogurtu greckiego
– 1 łyżka słodkiego sosu chili
– 1/2 limonki
– ¼ łyżeczki wędzonej papryki
– ½ łyżeczka kminku mielonego
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
Przygotowanie:
Zrobić marynatę, łącząc w dużej misce paprykę, kminek, kolendrę, tymianek, czosnek, oliwę, ocet i przyprawy. Dodać kurczaka, wymieszać. Przykryć i schłodzić przez noc lub przynajmniej 2 godz. 16 drewnianych szaszłyków namoczyć w wodzie na 30 min. Rozgrzać grill, nadziać kurczaka na szaszłyki. Grillować przez 5 min. z każdej strony. Podawać z sosem do maczania i dodatkowymi kawałkami limonki.

Szaszłyki teriyaki

Składniki:
– 750 g filetów z uda kurczaka, przyciętych, pokrojonych na 4 cm kawałki
– 1 szklanka ryżu do sushi
– spray z olejkiem z otrębów ryżowych
– 2 zielone cebule, cienko pokrojone
– 1 łyżka sezamu, prażona
– 1 średnia marchewka, obrana, pokrojona w cienkie pałeczki
– 1 ogórek libański pokrojony w cienkie paluszki
– 2 łyżki grubo posiekanego marynowanego imbiru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– szczypta cukru pudru
Marynata teriyaki
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżka mirinu
– 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Przygotować marynatę teriyaki: połączyć czosnek, sos sojowy, mirin i cukier w misce, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać kurczaka i wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na noc. Ugotować ryż. Wstawić do lodówki na 30 min. Nałożyć kurczaka na przygotowane szaszłyki. Spryskać olejem. Piec obracając i podlewając marynatą przez 10 do 12 min. lub do całkowitego zrumienienia. W misce umieścić ryż, cebulę, sezam, marchewkę, ogórek i imbir. Wymieszać sok z cytryny, ocet, olej sezamowy i cukier razem. Polać sałatkę. Doprawić solą i pieprzem. Szaszłyki podawać z sałatką ryżową.

 

Szaszłyki mielone

Składniki:
– 600 g mielonego mięsa (pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 szczypta płatków chili
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/4 łyżeczki tymianku
– 1/4 łyżeczki cząbru
– szczypta soli
– szczypta pieprzu do smaku
– 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso mielone połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki. Dodać jajko, przyprawy oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować podłużne kotleciki i wbić w nie patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć na grillu i piec po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Gotowe szaszłyki podawać w towarzystwie ulubionego sosu.

 

Szaszłyki z pulpecikami

Składniki:
– 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 1 ząbek czosnku
– 2 cebule
– 1 jajo
– 1 sucha kromka pieczywa tostowego
– po 1/4 czerwonej i żółtej papryki lub pomidorki koktajlowe
– sól, pieprz, wędzona papryka
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
Kromkę chleba tostowego namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebule obrać, jedną pokroić na ćwiartki, drugą drobno posiekać. Obrany czosnek przepuścić przez praskę. Papryki pokroić w dużą kostkę. Do mielonego mięsa dodać odciśnięty chleb, jajo, cebulę, czosnek, doprawić pieprzem, wędzoną papryką, solą i wyrobić, aby składniki się połączyły. Z powstałej masy uformować 12 średniej wielkości pulpecików. Po trzy nadziewać na drewniane szpatułki na przemian z pokrojoną czerwoną i żółtą papryką, a także ćwiartką cebuli. Na patelni rozgrzać 4-5 łyżek oleju i smażyć szaszłyki 8-10 min. na wolnym ogniu z każdej strony. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem mięty z ryżem lub tostami.

 

 

zobacz również:

Szaszłyki z kurczaka, ananasa i brzoskwiń z grilla

Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków

Szaszłyki z ogórkiem

Tortille – przepisy na nadzienie i pomysłowe przekąski

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Oryginalne szaszłyki na grilla i z patelni – różne przepisy

  1. avatar Martyna pisze:

    Mmmmm… Smakowicie wygląda, aż ślinka 🤤 cieknie 🤤

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy depilatory laserowe do uż. domo…
Miałam kiedys taki depilator ;) Ahh te czasy ;) Bolało ;) Dzisiaj jednak wolę...
Ile już udało Wam się schudnąć?…
Wasze wpisy napełniły mnie optymizem, że dam radę zrzucić nieco kilogramów.Szukam fajnego programu...
Dieta podczas karmienia piersią
Niestety przytyłam znacząco po ciąży, jeszcze karmię mojego bobaska i szukam jakieś dobrej...
Onko-bieg
Dla mnie lepsze są inicjatywy, z których kobiety chore na raka wynoszą jakąś...