URODA I ZDROWIE

Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

4 stycznia 2021, dodał: dietetyk medyczny

Olej rzepakowy niskoerukowy – jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 6%). Nazywany jest „oliwą północy”. Jego skład jest jednak korzystniejszy niż skład oliwy.

oliwa z chlebem

 

To, co szczególnie wyróżnia olej rzepakowy spośród pozostałych tłuszczy spożywczych, to bogactwo kwasów omega-3, których organizm nie wytwarza, a które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i profilaktyki wielu chorób. Zbawienny wpływ oleju rzepakowego odnotowano w profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób układu nerwowego a także nowotworów złośliwych.

Co ważne olej rzepakowy, ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek omega-6 do omega-3, tj. 2:1.

oliwa z oliwek sałatka

Olej rzepakowy powinien stanowić nieodłączny element naszej diety. Szczególnie jest zalecany dzieciom i młodzieży (poprzez wpływ na funkcjonowanie mózgu – wspomaga proces uczenia się) i osobom starszym (profilaktyka utraty pamięci czy chorób oczu). Z kolei niska zawartość kwasów nasyconych powoduje,  że jest to najlepszy olej dla osób z podwyższonym ryzykiem choroby układu krążenia. Tym bardziej że – jak każdy olej roślinny – nie zawiera cholesterolu!

sałatka z ogórków

Naukowcy zalecają spożywać 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, aby uzupełnić niedobory cennych kwasów tłuszczowych. Najlepiej na surowo – czyli jako dodatek do sałatek i surówek.

Co z tym kwasem erukowym?

Wokół oleju rzepakowego narosło wiele mitów, głównie ze względu na kwas erukowy, który wywołał sporo kontrowersji w latach 70. Olej ze starych odmian rzepaku – wysokoerukowych wycofano definitywnie z produkcji w Polsce 18 lat temu. Faktycznie charakteryzował się on wysoką zwartością kwasu erukowego (około 50%). Powodowało to, że był niekorzystny dla zdrowia człowieka. Od początku lat 90. uprawiane są w Polsce wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone. Obecnie wszystkie dostępne w sprzedaży oleje rzepakowe są uzyskiwane z uszlachetnionej, tzw. niskoerukowej odmiany rzepaku, gdzie zawartość tego kwasu w oleju jest bardzo niska.
Olej rzepakowy całkowicie bezerukowy jest praktycznie niedostępny, dlatego używa się terminu niskoerukowy. Rozporządzenie określa zawartość kwasu erukowego na max 5%.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Wrogowie urody

  2. Jak dobrze wyglądać po 40?

  3. Aromatyzowane oliwy własnej roboty

  4. Domowe kuracje z oliwą dla urody

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

  1. avatar Sonieczka pisze:

    Sama do niedawna byłam zwolenniczką oliwy dlatego dzięki za świetny tekst. Mało się mówi o zaletach zwykłego oleju rzepakowego a w potocznej świadomości często wszystko co zagraniczne jest uznawane za lepsze i zdrowe. Wyczytałam też, że oliwa z oliwek służy mieszkańcom południa, którzy jedzą też dużo ryb, a w naszej szerokości geograficznej i przy naszym sposobie odżywiania lepiej wybrać olej rzepakowy. Dla mnie odżywianie się jest całością i zjedzenie dwóch łyżek oliwy nie rozwiązuje problemu, bo ważne jest też z czym ją jem i czy poddaję ja obróbce termicznej. Jeśli chodzi o proporcje omega 6 i 3 w olejach to podobno jeszcze korzystniejsze od samego rzepakowego są mieszanki bo łączą zalety różnych olejów, dlatego na co dzień wybieram rzepakowo-lniany. Olej lniany jest chyba najbogatszym źródłem omega 3. Dla urozmaicenia do sałatki dodam czasem olej kokosowy, ale na nim nie można smażyć. W zależności od potrzeb sięgam też po olej wiesiołkowy, ale to rzepakowy jest u mnie na co dzień, w ilości przynajmniej dwie łyżki.

  2. avatar Patrycja pisze:

    Ale powinien to być chyba olej nierafinowany, zimnotloczony. Bo w takim rafinowanym ze zwyklych marketów temperatura zabija wszystkie omega 3 i 6.

  3. avatar paulkowska pisze:

    Gratuluje autorce świetnego tekstu! Do tej pory też nie maiłam pojęcia o walorach oleju rzepakowego. Zamiast niego stosowałam masło klarowane lub oliwę z oliwek ;/ Odkąd jestem na diecie staram się unikać smażenia. Dla osób, którym potrawy często przywierają do patelni lub garnka polecam deglasowanie potraw.

  4. avatar pykmonia pisze:

    Ja zdecydowanie wole stosować oliwę z oliwek :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Prostowanie u fryzjera
W Gnatyshyn na Kasprzaka robią profesjonalnie i ceny maja przystępne. Super obsługa, gorąco...
Salon fryzjerski w Warszawie
Zdecydowanie doradzałabym Ci salon Gnatyshyn znajdujący się przy Kasprzaka 7. Pełen profesjonalizm na najwyższym...
Czy facet powinnien używać kosmetyk…
mój syn ostatnio coś tam przebąkiwał, że chciałby jakiś krem ale jakoś głupio...
promocje kosmetyków
moim ostatnim odkryciem jest strona aptelina.pl - znajduje się tam szeroki asortyment...