Olej kokosowy domowej roboty – przepis

2 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jest on uznawany za najlepsze rozwiązanie do smażenia, niestety w sklepach jego cena może przerazić nie jednego. Podpowiadamy więc jak zrobić taki olej w domowym zaciszu i cieszyć się wyjątkowym smakiem potraw.

kokos

 

Przepis

Wiórki kokosowe zalej wodą o temperaturze 60 stopni. Zmiksuj je blenderem i jeszcze raz podgrzej do 50 -60 stopni.  Następnie przecedź je przez lnianą ściereczkę i dobrze odciśnij. Ponownie zalej je ciepłą wodą i zmiksuj. Taki płyn wystudź i odstaw do lodówki na kilka godzin i pilnuj, żeby temperatura nie była wyższa niż 4 stopnie. Po tym czasei olej jest gotowy.

olej kokosowy

Naturalny lek

Olej kokosowy posiada swoje cudowne właściwości, o których mało kto wie:

  • stabilizuje poziom cholesterolu i insuliny
  • pomaga przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych
  • regeneruje organizm po przebytych chorobach
  • podnosi naturalną odporność
  • pomaga przy odchudzaniu
  • łagodzi alergie skórne, egzemy, trądzik
  • pomaga przy łuszczycy, zapaleniach skóry, łupieżu
  • leczy grzybicę stóp
  • reguluje działanie tarczycy
  • przyspiesza gojenie ran takich jak, odparzenia, obtarcia, uszkodzenia skóry u cukrzyków
  • działa pomocniczo w terapii Alzheimera, Parkinsona i stwardnienia rozsianego

olej kokosowy

Wykorzystanie – przepisy

Koktajl

Co kupić?

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 jabłko
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę i pij od razu.

koktaijl

Kakao z olejem kokosowym

Co kupić?

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 3 łyżeczki syropu daktylowego

Przygotowanie:

Do kubka wlej wrzątek i po 30 sekundach wylej. Do rozgrzanego kubka włóż olej kokosowy, który powinien się rozpuścić. Następnie dodaj kakao oraz syrop daktylowy. Całość wymieszaj i zalej wrzątkiem.

gorąca czekolada

Sos kokosowy

Co kupić?

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1½ szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta soli do smaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Olej należy rozpuścić w rondelku, a następnie dodać mąkę kokosową. Wymieszaj, dodaj bulionu i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.  Na sam koniec dorzuć olej sezamowy i szczyptę soli do smaku. Sos idealnie nadaje się do gotowanych warzyw.

olej kokosowy

 

zobacz również:

Olej kokosowy – jak stosować: porady

Olej kokosowy – czy znasz jego możliwości?

Orzech kokosowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie

Olej z pestek moreli i czarnuszki – opinia, stosowanie i właściwości

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...