Olej kokosowy domowej roboty – przepis

2 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jest on uznawany za najlepsze rozwiązanie do smażenia, niestety w sklepach jego cena może przerazić nie jednego. Podpowiadamy więc jak zrobić taki olej w domowym zaciszu i cieszyć się wyjątkowym smakiem potraw.

kokos

 

Przepis

Wiórki kokosowe zalej wodą o temperaturze 60 stopni. Zmiksuj je blenderem i jeszcze raz podgrzej do 50 -60 stopni.  Następnie przecedź je przez lnianą ściereczkę i dobrze odciśnij. Ponownie zalej je ciepłą wodą i zmiksuj. Taki płyn wystudź i odstaw do lodówki na kilka godzin i pilnuj, żeby temperatura nie była wyższa niż 4 stopnie. Po tym czasei olej jest gotowy.

olej kokosowy

Naturalny lek

Olej kokosowy posiada swoje cudowne właściwości, o których mało kto wie:

  • stabilizuje poziom cholesterolu i insuliny
  • pomaga przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych
  • regeneruje organizm po przebytych chorobach
  • podnosi naturalną odporność
  • pomaga przy odchudzaniu
  • łagodzi alergie skórne, egzemy, trądzik
  • pomaga przy łuszczycy, zapaleniach skóry, łupieżu
  • leczy grzybicę stóp
  • reguluje działanie tarczycy
  • przyspiesza gojenie ran takich jak, odparzenia, obtarcia, uszkodzenia skóry u cukrzyków
  • działa pomocniczo w terapii Alzheimera, Parkinsona i stwardnienia rozsianego

olej kokosowy

Wykorzystanie – przepisy

Koktajl

Co kupić?

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 jabłko
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę i pij od razu.

koktaijl

Kakao z olejem kokosowym

Co kupić?

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 3 łyżeczki syropu daktylowego

Przygotowanie:

Do kubka wlej wrzątek i po 30 sekundach wylej. Do rozgrzanego kubka włóż olej kokosowy, który powinien się rozpuścić. Następnie dodaj kakao oraz syrop daktylowy. Całość wymieszaj i zalej wrzątkiem.

gorąca czekolada

Sos kokosowy

Co kupić?

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1½ szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta soli do smaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Olej należy rozpuścić w rondelku, a następnie dodać mąkę kokosową. Wymieszaj, dodaj bulionu i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.  Na sam koniec dorzuć olej sezamowy i szczyptę soli do smaku. Sos idealnie nadaje się do gotowanych warzyw.

olej kokosowy

 

zobacz również:

Olej kokosowy – jak stosować: porady

Olej kokosowy – czy znasz jego możliwości?

Orzech kokosowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie

Olej z pestek moreli i czarnuszki – opinia, stosowanie i właściwości