Ogórkowa z kaszą pęczak

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ogórkowa z kaszą pęczak


Czas : 1 godzina

Składniki :

1 pierś z kurczaka ( lub ćwiartka z udkiem)
2 duże marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pora
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
pieprz mielony
1 łyżka masła
4 duże kiszone ogórki
3 łyżki kaszy pęczak ( płaskie )
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki lub koperku
1 litr wody

Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie ( zmieniając ją kilka razy ) .Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę , ziele angielskie, liść laurowy .Wlać wodę i gotować 45 minut .W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko odcisnąć z soku i dusić na maśle 5 minut mieszając . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Mięso obrać , podzielić na kawałki i włożyć do wywaru. Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i też włożyć do garnka .Dodać ogórki .Gotować 15 minut. Doprawić zupę pieprzem , kostkę bulionową ( lub inną przyprawą ) . Wlać śmietankę .Podawać posypaną zieleniną
Przypomniało mi się .Ja gotuję bezpośrednio przed podaniem . Jeśli ktoś chce ugotować zupę z kasza wg mojego przepisu to musi zmniejszyć o połowę ilość kaszy – bo inaczej jak zupa postoi ze 3 godziny to kasza napęcznieje i łyżka będzie stała .

 

nadesłane: Babciagramolka