Ocet jabłkowy – z czego jest, czy jest zdrowy? Poznaj właściwości i działanie pozalecznicze | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ocet jabłkowy – z czego jest, czy jest zdrowy? Poznaj właściwości i działanie pozalecznicze

6 września 2021, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego były znane ludziom już w czasach starożytnych. Sam Hipokrates – uważany dzisiaj za ojca medycyny, zapisywał go swoim pacjentom jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości (między innymi dróg oddechowych).

 

Wprawdzie prowadzone współcześnie badania nie zdołały jeszcze stanowczo potwierdzić każdego przypisywanego mu działania – ocet jabłkowy cieszy się nadal dużą popularnością, która (pomimo tego) sukcesywnie rośnie. Sprawdźmy zatem, do czego najchętniej dziś się go wykorzystuje.

Z czego jest ocet jabłkowy?

Jak sama nazwa wskazuje – ocet jabłkowy powstaje głównie z jabłek. Naturalnie występujące na ich skórce drożdże przekształcają zawarty w owocach cukier w alkohol. Następnie dzięki bakteriom z rodziny Acetobacter rozpoczyna się proces fermentacji, z którego wytrąca się kwas octowy, będący głównym składnikiem octu jabłkowego.

Powstały w ten sposób produkt przyjmuje żółto-bursztynowy kolor i lekko mętną konsystencję. Ocet z jabłek charakteryzuje się też kwaśnym i octowym smakiem, dlatego spożywa się go bezwzględnie w formie rozcieńczonej (nie tylko ze względu na sam smak, ale przede wszystkim jego kwasowość), lub jako dodatek do potraw, aniżeli pijąc samego w pojedynkę (może podrażnić błony śluzowe żołądka, czy też osłabić szkliwo naszych zębów).

Jabłkowy ocet jest także bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawarte w nim aminokwasy, pektyny, czy witaminy (A, C, B i E) sprawiają, ze posiada w sobie niezliczoną ilość drogocennych właściwości – również dzięki temu, że posiada w swoim składzie polifenole, kwasy octowe oraz składniki mineralne: sód, wapń, krzem, magnez, żelazo, fosfor, oraz potas.

Ocet jabłkowy – właściwości zdrowotne

Wiele osób zastanawia się, na co pomaga ocet jabłkowy i czy jest on zdrowy? Poniżej przedstawiamy najważniejsze z jego udokumentowanych właściwości leczniczych:

  • działanie antybakteryjne i antyseptyczne – kwas octowy (jako główny składnik octu jabłkowego) sprawdza się w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych, grzybiczych oraz wszy czy brodawek. Nadaje się również jako środek odkażający. Mycie owoców i warzyw w 4-procentowym roztworze kwasu octowego chroni nasz organizm przed zakażeniami, wywoływanymi przez drobnoustroje;
  • korzystny wpływ na układ krwionośny – dobry ocet jabłkowy może posiadać w sobie właściwości obniżające stężenie cholesterolu w organizmie człowieka, a także wartość ciśnienia tętniczego krwi;
  • odchudzające działanie octu jabłkowego – zmniejsza wydzielanie się insuliny, a także zwiększa uczucie sytości, co z kolei może wpływać na niwelowanie naszej wagi i jej powolną utratę. Nie można go jednak traktować jako cudownego środka na odchudzanie, który zastąpi nam w pełni zbilansowaną dietę;
  • regulacja poziomu glukozy we krwi – ocet jabłkowy zmniejsza także stężenie glukozy we krwi, dlatego polecany jest jako składnik stosowany w diecie dla cukrzyków, ale także osób ze stanem przedcukrzycowym i wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Ocet jabłkowy – działanie pozalecznicze

Jabłkowy ocet sprawdzi się doskonale również w innych dziedzinach naszego życia. Na co jest dobry ocet jabłkowy, pomijając jego właściwości zdrowotne? Poniżej przedstawiamy kilka przykładów innych zastosowań dla tego produktu:

  • środek do pielęgnacji skóry i włosów – ocet jabłkowy można również zastosować jako antidotum na trądzik, czy zmarszczki. Użyty jako płukanka do włosów, sprawi, że staną się one miękkie i błyszczące;
  • środek czyszczący – ocet jabłkowy jest także świetnym środkiem czyszczącym, w dodatku o walorach ekologicznych. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i zastosować w takiej formie do czyszczenia blatów, kuchni, podłóg czy piekarnika. W przypadku bardziej uporczywych zabrudzeń, można i warto rozprowadzić go na czyszczonej powierzchni, a następnie pozostawić na około 30 minut;
  • dodatek do potraw – ocet jabłkowy podkreśli też smak Twoich sałatek, past i sosów. Wykorzystywany jest również do marynowania mięs czy grzybów.

Jak widać na podstawie dostarczonych przez nas dowodów, stosowany w umiarkowanych ilościach ocet jabłkowy jest produktem bardzo zdrowym o szerokim spektrum zastosowań, a wybierając najbardziej jakościowy z dostępnych na rynku wyrobów – zwiększasz swoją szansę na skorzystanie z płynących z niego dobrodziejstw dla własnego organizmu.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy marki Racjonalni?

Racjonalni to rodzinny kolektyw, dla którego szczególnie ważny jest zdrowy tryb życia, dlatego oferowany przez nas jabłkowy ocet to 100 procent polskich jabłek z lokalnych upraw i tradycyjne metody wytwarzania – bez pasteryzowania i filtrowania, oraz wolny od sztucznych barwników, konserwantów, a także GMO. Z pewnością zaskoczą Cię dostępne w naszym sklepie kombinacje smaków: ocet jabłkowy z rokitnikiem czy kwiatami czarnego bzu.

Jeśli chcesz kupić naturalny ocet jabłkowy, a własne zdrowie jest dla Ciebie najważniejsze – koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą:

https://super-racjonalni.pl/kolekcja/ocet

———————————————–

Racjonalni

E-mail: [email protected]

Telefon: 795 293 590

www.super-racjonalni.pl

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz