Nowe techniki gotowania – sprawdź trendy!

19 maja 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Sztuka gotowania nie stoi w miejscu! Rozwój techniki, odkrycia w zakresie zdrowia, to wszystko sprawia, że niektóre metody gotowania odchodząc w cień! Inne z kolei są uaktualniane i wzbogacane! A wszystko po to, by jeść smaczniej i zdrowiej!

Cook_Vector_Character_Preview

Gotowanie w niskich temperaturach (Vario)

Polega na gotowaniu w temperaturze pomiędzy 70, a 90 stopni. Dzięki temu produkty zatrzymują cenne składniki mineralne. Jednocześnie zmniejsza się zużycie energii, a co za tym idzie, oszczędza! Sposób polega na doprowadzeniu płynu do wrzenia, a następnie dodaniu produktu i obniżeniu do wskazanego poziomu. Tak gotuje się jajka „w koszulce”, kaszę i ryż.

Gotowanie molekularne (kuchnia molekularna)

800px-Esferificación_de_zumo_de_manzana

 

Sama nazwa pochodzi od pojęcia „molekularna” czyli rozbijania na najmniejsze cząstki. Nurt ten opiera się na naukowej wiedzy dotyczącej gotowania. Jej celem jest uzyskanie czystych smaków oraz niecodziennych połączeń za pomocą praw fizyki czy chemii. I tak na przykład w molekularnej kuchni sok ma konsystencję pianki lub kawioru.

 

 

Smażenie w wodzie

Jest to kolejne osiągniecie nauki. Dodając do wody specjalny roślinny cukier podnosi się jej temperaturę wrzenia do 120 stopni C. W ten sposób można usmażyć nieduży kawałek ryby czy mięsa. A wszystko to bez grama tłuszczu i przypaleń. Dodatkowo uzyskuje się ciekawą konsystencję.

Gotowanie w ciekłym azocie

Temperatura ciekłego azotu to -198 stopni C. Za jego pomocą błyskawicznie zamraża się składniki drinków czy koktajli. W ten sposób kostki lodu można otrzymać na oczach klientów! Wymaga to jednak specjalnego sprzętu.

Gotowanie próżniowe (sous-vide)

pr

Jest rodzaj powrotu do tradycyjnych sposobów przygotowywania potraw. Gotowanie tą techniką zakłada umieszczenie dobrze oczyszczonych produktów odpornych na wysokie temperatury w woreczkach próżniowych. Taki zabezpieczony składnik wkłada się do wody i gotuje w niskich temperaturach (warzywa 84-86, ryby 60, drób 60-80, mięso czerwone 70 stopni C). Zaletą tej metody jest skrócony czas przygotowywania potraw.

got

Dodatkowo zachowują one wszystkie mikroelementy i składniki odżywcze. Przede wszystkim jednak produkty posiadają jeszcze głębszy smak.

Gotowanie w zmywarce

Ten lekko ekstrawagancki sposób gotowania opiera się na tej samej zasadzie co sous-vide czyli mniejszych temperatur. Jednak nie musimy posiadać do niego specjalnych urządzeń, wystarczy zwykła zmywarka! Tutaj tak samo konieczne są specjalne, szczelne opakowania, jednak czas gotowania jest znacznie dłuższy. Tryb szybkie mycie daje nam 30 minut w 65 stopnia czyli idealnie dla ryby.

ryb

Z kolei jajko wymaga godziny, a czerwone mięso nawet trzech! Zwolennicy twierdzą, że dania przygotowane w ten sposób mają głębszy smak i aromat.

fot: redakcja

zobacz również:

  1. Różne techniki gotowania i nowoczesne, modne potrawy
  2. Czenaki – różne przepisy na dania z glinianego garnuszka
  3. Czosnek marynowany i oliwa czosnkowa na zdrowie!
  4. Szparagi – różne przekąski i dania