Czosnek marynowany i oliwa czosnkowa na zdrowie!
Czosnek to prawdziwy dar natury! Zniewala intensywnym, bardzo specyficznym smakiem, a jednocześnie posiada wiele prozdrowotnych właściwości! Jakich? Czosnkowi przypisuje się właściwości dezynfekujące.
Pierwsze doniesienia o takim jego zastosowaniu znajdziemy w Gizeh, na tablicy mającej ponad 4500 lat! Czosnek działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczne, porównywany jest do antybiotyku. Zawiera naturalne antyoksydanty, czyli składniki antynowotworowe. To nie wszystko! Każdy ząbek posiada również duże stężenie siarki, flawonoidy oraz selen. Dotychczasowe wyniki badań wskazują, że mogą one blokować uszkodzenia DNA i pobudzać naprawę uszkodzonego kwasu nukleinowego!
Działanie
W ograniczonym stopniu sprzyja obniżeniu ciśnienia (jedzony codziennie!). Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita, przełyku, piersi i prostaty. Obniża poziom cukru we krwi. Koi ból głowy, ułatwia zasypianie. Pomaga w walce z przeziębieniem i infekcją.
Czy każdy czosnek jest zdrowy?
Niestety niekoniecznie! Najbezpieczniej kupować polski, u sprawdzonego dostawcy. Niestety u nas dominuje chińska produkcja. A ona bywa niebezpieczna! Część z nich nafaszerowano niebezpiecznymi środkami chemicznymi podejrzanymi o rakotwórcze działanie. Smaczne? Niekoniecznie!
Jak subtelnie włączyć go do diety?
Czosnek to świetna przyprawa! Dodaje smaku wielu daniom nawet, gdy nie jest bardzo wyczuwalny w smaku. Oto kilka pomysłów:
Oliwa czosnkowa
Składniki:
-
oliwa
-
czosnek
-
przyprawy
To bardzo proste! Wystarczy nalać oliwę do mniejszej buteleczki, dorzucić pokrojony czosnek oraz inne przyprawy np. zioła lub chili. Z każdym dniem oliwa będzie coraz bardziej przesiąkać smakiem i aromatem dodatków. Sama z kolei będzie świetnie komponować się z sałatkami, makaronami, pizzą.
Dip czosnkowy
Składniki:
-
jogurt 400 ml
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka majonezu
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki łączymy i odkładamy na noc do lodówki. Wtedy nabierze smaku. Podajemy z przekąskami, bagietkami, koreczkami, chlebem, pizzą czy frytkami.
Masło czosnkowe
Składniki:
masło 100 gram
2 ząbki czosnku
papryka słodka 1 łyżeczka
papryka ostra 1 łyżeczka
Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy paprykę i mieszamy. Trzymamy w lodówce i podajemy z kanapkami lub grzankami.
Źródło: gotujzgulgotkiem.blogspot.com
Czosnek marynowany
-
woda 1 szklanka
-
pieprz 4 ziarna
-
ocet winny pół szklanki
-
ziele ang 4 szt
-
cukier 4 łyżki
-
sól ½ łyżki
Czosnek obieramy i wyparzamy. Wkładamy do również wyparzonego słoika. Wodę gotujemy z pieprzem i zielem, trzymamy przez 10 minut na ogniu od momentu wrzenia. Dodajemy pozostałe składniki. Wywar przecedzamy, dodajemy do słoika. Wkładamy go potem do garnka i zalewamy do ¾ wysokości wodą. Gotujemy przez 15 minut.
Jako dodatek
Czosnek jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Można nim natrzeć tosty lub bagietkę. Świetnie podkreśli smak makaronu. Bez niego wiele potraw orientalnych straciłoby smak. Właśnie dlatego koniecznie dodaj go do krewetek czy makaronu po chińsku. A co z kuchnią włoską? Również korzysta z czosnku, chociażby w sosie bolońskim!
zobacz również:
Jak przechowywać czosnek?
Czosnek zapobiega rakowi?
Czosnek z grilla – palce lizać!
Jak szybko obrać czosnek