Niskokaloryczny sernik z brzoskwinią
Ten lekki i orzeźwiający sernik z brzoskwiniami to doskonała propozycja na deser, który łączy kremową konsystencję z owocową świeżością. Soczyste kawałki brzoskwiń nadają mu wyjątkowego smaku, a delikatna struktura sprawia, że rozpływa się w ustach. Jest bardzo smaczny i delikatny, więc warto go przygotować!
Spód kruchego ciasta:
– 160 g mąki
– 80 g masła
– 70 g cukru
– 2 żółtka
Można zastąpić 80 g herbatników i 30 g masła.
Metoda gotowania:
1. Pokrój owoce na cząstki, wymieszaj z pozostałymi składnikami, przełóż na patelnię wysmarowaną masłem i dusz na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Ostudź.
2. Wymieszaj mąkę, masło w temperaturze pokojowej i cukier, aż uzyskasz kruszonkę. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto, przełóż do formy, uformuj brzegi i dno, a następnie włóż do zamrażarki na 15 minut.
3. Schłodzony spód nakłuj widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Sernik:
– 350 g twarogu
– 100 g cukru
– 50 g śmietany 33%
– 2 jajka
– 10 g cukru waniliowego (opcjonalnie)
(owoce)
– 4 brzoskwinie
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu i cukru waniliowego
4. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy, wylej połowę na ostudzony spód, następnie ułóż brzoskwinie/nectaryny, zalej drugą częścią masy serowej i na wierzch dodaj jeszcze warstwę owoców.
Kruszonka:
– 50 g mąki
– 35 g cukru
– 35 g masła
5. Połącz wszystkie składniki i przygotuj kruszonkę. Posyp sernik i piecz w rozgrzanym piekarniku w 150°C przez 1-1,5 godziny. Pozwól ostygnąć w piekarniku, a następnie wstaw do lodówki na 3-5 godzin.
Gotowe!