Ryż znajdziemy chyba w każdej półce kuchennej, jako produkt do jedzenia. Jednak, czy zastanawialiście się kiedyś w jaki inny sposób można go wykorzystać? Zobaczcie sami !
Zalany telefon? Biegnij po ryż !
Ryż doskonale wchłania wilgoć, więc jeżeli zdarzy Ci się zalać telefon lub inne urządzenie elektryczne najlepiej od razu go wyłącz rozbierz na części i włóż do pojemnika z ziarenkami ryżu. Najlepiej nie spisz się z wyjmowaniem urządzenia, im dłużej poleży w ryżu tym lepiej i zwiększa się szansa na uratowanie przedmiotu. Co prawda nie przeprowadzono w tym kierunku specjalistycznych badań naukowych, aby potwierdzić, że to faktycznie działa jednak w internecie możecie znaleźć mnóstwo pozytywnych opinii odnośnie tej metody.
Na zbryloną sól
Czasami zdarza się, że nasza sól w słoiku czy pojemniku zamienia się bryły. Dzieje się tak głównie przez przechowywanie soli w wilgotnych miejscach. Na szczęście i tutaj ryż przyjdzie Ci z pomocą. Wystarczy, że wsypiesz do zbrylowanej soli kilka ziarenek surowego ryżu i poczekasz. Ryż zacznie absorbować wilgoć i uwolni naszą sól.
Do czyszczenia
Ryż doskonale nadaje się również do czyszczenia różnych rzeczy. Wszelkie pojemniki, które już dawno zaschły musisz zalać wodą i dodać ziarenka ryżu. Następnie wstrząsamy zamkniętym pudełkiem, dzięki czemu ryż zacznie się ocierać o ścianki i zadziała jak papier ścierny, a tym samym usunie uporczywy brud. Jeżeli nie możesz doczyścić różnych młynków czy blenderów to również sięgnij po ryż i włącz młynek. Z kolei trudne do umycia wazoniki czy butelki mogą być naprawdę zmorą każdej Pani domu. Wystarczy, że wsypiesz do niego dwie łyżki ryżu oraz ciepłą wodę i ostawisz na 15 minut. Po tym czasie należy wstrząsnąć naczyniem i opłukać.
Na ciepły kompres
Kto z Was nie marzy o ciepłym dotyku na kark, plecy, ramiona czy kolana po ciężkim i długim dniu? Tutaj może przyjść Wam z pomocą ryż ! Wystarczy, że wsypiecie ziarenka do woreczka materiałowego lub nawet skarpetki i włożycie na chwilę do mikrofalówki. Ważne ! Ziarenka nie powinny być gorące i parzyć, a jedynie dawać przyjemne ciepło. Co ciekawe taki kompres z ryżu świetnie dopasuje się do danego kształtu i świetnie rozgrzeje oraz rozluźni mięśnie.
Do deserów
Ryż na deser? A no właśnie, jak się okazuje tutaj też świetnie się wkomponuje i zachwyci smakiem.
składniki:
- 1 paczuszka (100g) ryżu
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml śmietanki kremówki
- pół kg owoców truskawki, maliny, morele, brzoskwinie – wg upodobania
- 100ml syropu – dobrać do owoców np.truskawkowy, pomarańczowy,
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Połowę wyłożyć do formy szklanej, takiej w kształcie tortownicy. Rozłożyć na nim połowę owoców i przykryć drugą częścią ryżu. Znowu na ryżu rozłożyć pozostałe owoce i obficie polać śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Na wierzchu polać syropem. Sprawdzony, doskonały deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy czy herbaty.
zobacz również:
Domowe kremowe risotto z grzybami – jak przygotować?
Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!
Domowe syropy na wzmocnienie odporności dla dzieci i dorosłych
Olejowanie włosów domowe sposoby – jaki olej stosować