Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!
Nie ma nic lepszego od świeżych, domowych bułek na śniadanie. A ten zapach unoszący się po domu podczas ich pieczenia… Możemy upiec tradycyjne bułki drożdżowe, na zakwasie, z dużą ilością ziaren i innymi nietypowymi dodatkami. Możemy też upiec bułki na słodko, wtedy idealnie sprawdzą się jako podwieczorek.
Bułki na burgery
Zaczyn:
-340g mąki pszennej chlebowej,
-10 g świeżych drożdży,
-340g letniego mleka.
Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Ciasto właściwe:
-215 g mąki pszennej chlebowej,
-2 żółtka,
-łyżeczka soli,
-3 łyżki cukru,
-5 łyżek oleju rzepakowego,
-sezam i mak do posypania,
-jajko.
Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć na lekko natłuszczony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta. Pociąć na 12 mniejszych prostokątów. Każdy kawałek lekko rozciągnąć na kształt prostokąta, zwinąć w roladę. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Następnie formować bułeczki obracając je i obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st.
Nocne bułeczki na śniadanie
Składniki:
-500 g mąki pszennej chlebowej typ. 750
-4 łyżki oleju
-1 łyżeczka soli
-1/4 l letniej wody
-50 g drożdży
-1 łyżka cukru
Wykonanie
Do szklanki wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i chwile czekamy. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, sól, olej, wodę i na koniec dodajemy drożdże. Zagniatamy około 5 minut do momentu aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i do miski( konsystencja ciasta jest zbita i twardawa). Przykrywamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wygnieść ciasto i podzielić na 12 małych bułeczek albo jeśli chcemy 8 dużych. Układamy na natłuszczonej foremce, lekko natłuszczamy wierzch olejem albo rozpuszczonym masłem. Na wierzchu robimy niewielkie nacięcie nożem albo nożyczkami. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225*C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać mąką, sezamem, makiem. Pieczemy około 15-20 minut ( do ze złocenia się skórki). Studzimy na kratce. Bułeczki zaraz po upieczeniu są twardawe dopiero jak lekko przestygną zrobią się mięciutkie.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Bułeczki z makiem
Składniki na 8 bułeczek:
-390 g mąki pszennej
-7 g suchych drożdży
-250 ml letniej wody
-1,5 łyżeczki soli
-1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
-jajko + łyżka mleka do smarowania
-mak
Wykonanie
Składniki ciasta połączyć. Wyrabiać ok. 10 minut, aż uzyskamy gładkie sprężyste ciasto. Gotowe ułożyć w naoliwionej misce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny – do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, Każdą z nich rozpłaszczać na placuszek, boki ściągać do góry na kształt sakiewki, ponownie rozpłaszczyć i ściągnąć boki na kształt sakiewki. Uformować podłużne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 15-20 minut. Studzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki tureckie
Zaczyn:
– 320g mąki pszennej chlebowej,
-25g świeżych drożdży,
-340g letniego mleka.
Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować.
Ciasto:
-215 g mąki pszennej chlebowej,
-jajko,
-50g brązowego cukru,
-20g tartych migdałów,
-łyżeczka soli,
-50g masła,
-50 g suszonej żurawiny,
-jajko z mlekiem do posmarowania,
-ziarna do posypania.
Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto „odgazować” uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić na godzinę. Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami. Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić na kratce.
Bułeczki z owsianką
Składniki na zaczyn:
-łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu
-150 g mąki pszennej chlebowej
-150 g wody
Składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie na 12 godzin.
Składniki na bułeczki:
-szklanka zaczynu
-3 szklanki mleka
-szklanka płatków owsianych Górskich
-3 szklanki mąki pszennej chlebowej
-12 g świeżych drożdży
-łyżeczka soli
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżki masła
Płatki owsiane zalać 2 szklankami mleka. Gotować do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostawić do ostygnięcia. Do miski wlać pozostałe mleko, dodać zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, zamieszać. Dodać mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. W razie potrzeby podsypać mąką. (ciasto miałam dość luźne, podsypałam tylko odrobiną mąki) Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto odgazować i podzielić na 100 g kawałki, z których uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. (bułeczki formowałam rękami nasmarowanymi olejem) Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Studzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki z parmezanem
Składniki:
-3 szklanki mąki
-40 g świeżych drożdży
-łyżeczka soli
-250-300 ml letniej wody
-2 łyżki oliwy z oliwek
-majonez
-parmezan
-0,5 łyżeczki papryki ostrej albo innej przyprawy
Wykonanie
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z przyprawą. Z ciasta formujemy bułeczki, wierz smarujemy majonezem i posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 200*C do momentu, aż bułeczki zrobią się złociste około 30-40 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Zawijane bułeczki maślane z makiem
Składniki:
-499 g mąki chlebowej
-230 g wody
-1 jajko
-40 g miękkiego masła + 4 łyżki do posmarowania
-31 g cukru
-26 g mleka w proszku
-11 g soli
-8 g suszonych drożdży
-2 łyżki maku
Wykonanie
Wszystkie składniki połączyć. Zagniatać ok 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej, na 1 godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto podzielić ma 85 g porcje. Każdą z nich zrolować, nie zaostrzając końców na długość ok 25-30 cm. Zwinąć ciasto, tak by spod spodu wystawał jego niewielki fragment. W środku powinien znajdować się otwór. Chwycić dłuższy wolny koniec i przełożyć go pod spodem ciasta, przełożyć przez otwór. Przełożenie powtórzyć przekładając koniec ciasta od spodu przez otwór. I jeszcze raz, teraz końcówka ciasta powinna zostać w środku. Pozostawiony mały fragment ciasta zwinąć pod bułkę. Uformowane bułeczki ułożyć ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę. Tuż przed pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem i obsypać makiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 stopni, przez 15-18 minut, aż bułeczki nabiorą złotej barwy. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować masłem.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki musztardówki
Składniki:
-300g mąki pszennej,
-jajko,
-1/2 łyżeczki soli,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-30g masła,
-pęczek natki pietruszki,
-150g żółtego sera,
-100ml mleka,
-50ml śmietany 18%,
-2 łyżeczki muszardy,
-gorczyca.
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę ser. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać z mlekiem, śmietaną i musztardą. Dodać do mąki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami gorczycy. Piec ok. 20minut w temp. 190-200st. Ostudzić na kratce.
Greckie bułeczki z serem feta
Składniki na 4 sztuki:
-300 g mąki pszennej
-1 łyżeczka soli
-20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
-5 łyżek ciepłej wody
-1 łyżka cukru lub miodu
-4 łyżki oliwy
-120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
-topione masło do smarowania bułeczek
-270 g sera feta, rozgniecionego widelcem
-do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
-do posypania: 2 łyżki sezamu
Wykonanie
Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka, końcówkę schować pod bułeczkę (wtedy się nie rozwinie). Tak samo uformować pozostałe bułeczki. Posmarować lekko masłem, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrastania na 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i obsypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 30 – 35 minut. Studzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami
Składniki:
-500g mąki pszennej pełnoziarnistej,
-15g świeżych drożdży,
-3/4 łyżeczki soli,
-300ml przegotowanej zimnej wody,
-łyżeczka brązowego cukru,
-1/2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
-5 suszonych pomidorów w oleju,
-do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane.
Wykonanie
Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki i formując bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczyć w mieszance ziaren. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Bajgle
Składniki na bajgle:
-750 g mąki typ 550
-500 g letniej wody
-7 g drożdży suszonych
-1 łyżka soli
-2 łyżki miodu (1 do ciasta + 1 do wody)
Dodatkowo:
-roztrzepane jajko
-sezam i mak do obtoczenia bułeczek
Z podanych składników na bajgle wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 (lepiej 15) części. Z każdej uformować kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić palcem dziurkę. Aby ją powiększyć można zakręcić ciastem dookoła palca, tak jak kręci się hula – hop. Dziurki powinny być dość duże. Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. W szerokim garnku zagotować wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodać łyżkę miodu, melasy lub golden syrup. Delikatnie wrzucić wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotować z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Mak wymieszać z sezamem. Obgotowane bajgle posmarować roztrzepanym jajkiem. Obtoczyć w maku i sezamie i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. (u mnie na dwóch blaszkach). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 20-25 minut, do momentu aż nabiorą złotego koloru.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki ziemniaczano – kukurydziane
Składniki:
-100g ugotowanych ziemniaków,
-200g mąki pszennej,
-200g mąki kukurydzianej,
-15g świeżych drożdży,
-2 łyżeczki cukru,
-szczypta soli,
-jajko,
-ziarna do posypania: słonecznik, sezam.
Wykonanie
Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Grahamki
Składniki:
-100 g zakwasu pszennego, u mnie dokarmiony 12-16 godzin wcześniej
-150 g mąki pszennej, typ 1850 razowa
-300 g mąki pszennej typ 650
-3 g drożdże instant
-10 g soli
-5 g cukru
-230 g wody
-15 g miękkiego masła
Wykonanie
Zakwas połączyć z mąką razową, drożdżami, cukrem i 150 g ciepłej wody. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godziny. Do zaczynu dodać mąkę pszenną, masło i 80 g wody (dałam 100 g wody). Ciasto wyrobić przez 15-20 minut. Przykryć folią i odstawić na godzinę, po tym czasie odgazować, przykryć i odstawić na 30 minut. Na oprószonym mąką blacie ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować podłużne bułeczki, które ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Spryskać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 5 minutach temperaturę obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. Studzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Angielskie bułeczki scones
Składniki:
-4 szkl. mąki pszennej,
-2 łyżki cukru,
-2 łyżki proszku do pieczenia,
-2 łyżeczki soli,
-4 jajka,
-125g masła,
-szkl. śmietany 18%,
-3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami,
-cukier do posypania.
Wykonanie
Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Bułeczki z ciecierzycy
Składniki na zaczyn:
-310 g zimnej wody
-3 g drożdży instant
-100 g mąki z ciecierzycy
-200 g mąki pszennej chlebowej
Składniki połączyć, mieszać 2-3 minuty i wstawić przykryte do lodówki na 8-12 godzin.
Ciasto właściwe:
-cały zaczyn
-200 g mąki pszennej chlebowej
-8 g soli
-20 g oliwy z oliwek (dodanej do mieszania po 12 minutach)
Dodatkowo:
-10 g mąki żytniej typ 720
-40 g wody
-2 g czarnuszki
-8 g uprażonego ziarna sezamowego
Po 8-12 godzinach wyjąć z lodówki zaczyn, zostawić na około 30-60 minut aby się ogrzał, dodać mąkę oraz sól i mieszać 12 minut. Dopiero po 12 minutach dodać oliwę i dalej mieszać 8 minut (łącznie mieszanie 20 minut). Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do fermentacji na 20 minut. Następnie, ciasto podzielić na kęsy po około 100 g i formować kształtne kulki, które układać na blaszce i pozostawić (pod przykryciem) do fermentacji końcowej, co powinno potrwać 60 minut.
W tym czasie połączyć mąkę żytnią z wodą. Kiedy po 60 minutach nasze kulki podwoiły objętość, posmarować je z wierzchu uzyskanym kleikiem i posypać mieszanką czarnuszki i ziarna sezamu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni, ok. 15 minut. Po wstawieniu bułek spryskać ścianki piekarnika wodą. Bezpośrednio po wyjęciu, bułeczki również spryskać wodą.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Kukurydziano- pszenne bułeczki z ziarnami
Składniki:
-40g świeżych drożdży,
-300g mąki kukurydzianej,
-200g mąki pszennej,
-3 żółtka,
-1 szklanka śmietanki 30%,
-3 łyżki cukru,
-200g masła,
-szczypta soli,
-białko,
-do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto).
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 20minut w temp. 200st.
Maślane bułeczki z pietruszką o czosnkiem
Składniki na ciasto:
-400 g mąki chlebowej pszennej typ 650
-15 g świeżych drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-płaska łyżeczka soli
-250 ml letniego mleka
-30 g roztopionego masła
-jajko do posmarowania
W miseczce dokładnie wymieszać 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 3 łyżki mleka i cukier. Odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę mleka, wymieszać. Dodać zaczyn i masło, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Składniki na nadzienie:
-80 g miękkiego masła
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z pietruszką i roztopionym, przestudzonym masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość ok. 0,5 cm. Rozsmarować równomiernie nadzienie maślane. Zwinąć wzdłuż krótszego boku i kroić mniej więcej 3 cm plastry. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20 minut.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki jogurtówki
Składniki:
-1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
-1/2 kg mąki pszennej,
-1 i 1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
-40 g świeżych drożdży,
-50 g masła lub margaryny,
-1/2 łyżeczki soli,
-szkl. mleka.
Wykonanie
Mąki przesiać, wymieszać ze solą. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 min, by drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodać jogurt naturalny, zimne stopione masło oraz zaczyn z drożdży. Całość wyrabiać ok. 10 min, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto zagnieść do środka, uformować okrągłe bułeczki (ok.24szt) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Orkiszowe bułeczki z serem i oregano
Składniki:
-400 g mąki pszennej
-300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-45 g świeżych drożdży
-3 łyżeczki soli
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-400 ml letniej wody
-2 łyżki twardego żółtego sera, startego na tarce
-łyżka suszonego oregano
Wykonanie
Świeże drożdże rozetrzeć z odrobiną wody, mąki pszennej i cukru. Odstawić na 15 minut by ruszyły. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewając wodę wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na 5 minut by odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrastania. Ciasto podzielić na 100 g części, każdą z nich rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć i formować podłużne bułeczki, które układać spojeniem do dołu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać oregano wymieszanym z serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut. Studzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki kokosowe
Składniki:
-4 dag świeżych drożdży,
-łyżka cukru,
-65 dag mąki pszennej,
-1 i 1/2 szkl. otrąb pszennych,
-3 szkl. wiórków kokosowych,
-2 łyżki miodu,
-1/3 łyżeczki soli.
Wykonanie
Drożdże i cukier rozpuścić w 1/2 szkl. przegotowanej ciepłej wody. Odstawić na 15 min. Mąkę zmieszać z otrębami, wiórkami, miodem i solą. Dodać rozczyn oraz 1 i 3/4 szkl. przegotowanej letniej wody. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie łyżką nabierać porcje ciasta, formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić na kolejne 20 min. Piec ok. 20 min w temp. 175st.
Bułeczki pszenno – jaglane
Składniki:
-350 g mąki pszennej
-150 g mąki jaglanej
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki cukru
-20 g świeżych drożdży
-1 jajko
-250 ml letniego mleka
Wykonanie
W mleku rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły. Do miski przesiać mąki, dodać jajko, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki naciąć. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Kajzerki z makiem
Składniki:
-3 szklanki mąki pszennej,
-20g świeżych drożdży,
-jajko,
-3/4 szklanki letniej wody,
-łyżeczka soli,
-1 i 1/2 łyżeczki cukru,
-40g masła,
-białko,
-mak do posypania.
Wykonanie
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
Orkiszowe bułeczki odrywane z nasionami chia
Składniki:
-tortownica o średnicy 26 cm
-350 g mąki orkiszowej, jasnej
-250 g mąki pszennej
-100 g roztopionego i przestudzonego masła
-30 g świeżych drożdży
-280 ml ciepłego mleka
-2 jajka, roztrzepane
-50 g cukru
-1/2 łyżeczki soli
-25 g nasion chia
Dodatkowo:
-jajko
-ziarenka słoneczniku i sezamu do obsypania bułeczek
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć, połączyć z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Przykryć i odstawić na 20 minut by zaczyn ruszył. W tym samym czasie nasionka chia zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 20 minut by spęczniały. Rozczyn połączyć z nasionkami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie lśniące ciasto. Przykryć i odstawić na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, podzielić na równe części, ok. 70 g. Uformować w kulki i układać w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarenkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok. 30 minut. Gdyby za mocno się rumieniły, przykryć papierem do pieczenia.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki serowe z ziarnami
Składniki:
-300g chudego twarogu,
-100ml stopionego masła + 2 łyżki masła,
-100ml mleka,
-garść ziaren słonecznika,
-łyżka pestek dyni,
-szczypta soli,
-2 łyżki miodu,
-1/2kg mąki pszennej,
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-mleko do posmarowania,
-cukier do posypania.
Wykonanie
Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód. Zagnieść elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje, formować wałeczek i zwijać w ślimaczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Maritozzi – rzymskie bułeczki
Składniki:
-500 g mąki luksusowej
-80 g cukru
-80 g rozpuszczonego masła
-250 ml letniej wody
-40 g drożdży
-1 żółtko
-1/2 łyżeczki soli
-skórka z jednej pomarańczy
-1 żółtko + 20 ml mleka
Syrop:
-8 łyżek wody
-4 łyżki cukru
Nadzienie:
-300 ml śmietany kremówki
Wykonanie
Do garnuszka wlej około 100 ml wody pokrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, skórkę z pomarańczy, dodaj żółtko, resztę wody i wymieszaj. Wlej drożdże, wymieszaj i na koniec dodaj masło. Zagniataj ciasto około 5 minut. Nie powinno być twarde ani zbyt mocno przyklejać się do rąk. Powinno być delikatne i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto podziel na 10 bułeczek (każda z moich bułeczek ważyła 100g) i uformuj z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Odstaw na bok do ponownego wyrośnięcia na około 40-60 minut. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Syrop: Wodę z cukrem umieść w rondelku i podgrzewaj aż masa zgęstnieje (potrwa to 3-5 minut). Po wyjęciu bułeczek z piekarnika posmaruj ich wierzch syropem. Odstaw do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do worka cukierniczego (jeśli nie masz użyj noża albo łyżeczki). Przed podaniem natnij bułkę a w miejscu przecięcia nałóż śmietanę.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą
Składniki:
-500g mąki pszennej,
-20g świeżych drożdży,
-200g jogurtu owocowego,
-4 łyżki cukru,
-1/2 łyżeczki soli,
-120ml letniego mleka,
-jajko,
-60 g masła lub margaryny,
-dowolna konfitura do nadziewania.
Wykonanie
Do letniego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Bułeczki maślane z malinami i budyniem
Ciasto:
-20g świeżych drożdży,
-250g mąki pszennej,
-1/2 szklanki letniego mleka,
-2 żółtka,
-1/2 laski wanilii,
-2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
-łyżeczka skórki z cytryny,
-50g masła.
Mąkę przesiać, zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz nasiona wanilii. Powoli wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło, kilka łyżek masła zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować pozostałym stopionym masłem. Piec ok. 25min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić.
Dodatkowo:
-200g malin,
-2 łyżki cukru,
-400ml mleka,
-budyń śmietankowy,
-4 łyżki cukru.
Maliny zasypać cukrem, dokładnie wymieszać. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając, gotować 1 minutę. Lekko przestudzić. Bułeczki przekładać ciepłym budyniem i malinami. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Oczy świętej Łucji
Składniki:
-300 ml mleka
-200 g masła
-50 g drożdży
-2 jajka
-1/2 łyżeczki soli
-150 g cukru
-2 g szafranu lub kurkumy
-750 g mąki
-rodzynki
Dodatkowo:
-jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania
Wykonanie
Mleko podgrzać. Odlać pół szklanki i rozpuścić w nim drożdże z dwiema łyżeczkami cukru. Odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn i pozostałe mleko, dodać drobno pokruszony szafran, roztrzepane jajka, roztopione masło i cukier. Zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 – 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równie kawałki – u mnie każdy po 100 g. Z każdej części formować wężyki o długości 15-20 cm, a z nich literkę „S”, w każdego ślimaczka wcisnąć rodzynkę. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim bułeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, ok. 12 minut (u mnie ok. 10 minut, trzeba uważać ponieważ bułeczki szybko się rumienią). Ostudzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Norweskie bułeczki cynamonowo- czekoladowe
Ciasto:
-ok.720 g mąki pszennej,
-45 g świeżych drożdży,
-2 jajka,
-100g cukru,
-100g masła lub margaryny,
-400 ml mleka,
-1/2 łyżeczki soli.
Mąkę zmieszać z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami. Masło stopić. Mleko rozkłócić z jajkami. Ubijając trzepaczką dodać masło. Mieszanką zalać suche składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm.
Nadzienie:
-100g kremu czekoladowego,
-50 g masła,
-50g cukru,
-1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów,
-jajko.
Krem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na około 20 sztuk. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 23x33cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 30 minut w temp. 180st.
Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami
Ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej,
-szklanka mleka,
-jajko,
-4 łyżki cukru pudru,
-25g świeżych drożdży,
-75g masła,
-szczypta soli.
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia.
Krem:
-150ml śmietany 12%,
-1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
-laska wanilii,
-2 łyżki cukru pudru,
-jajko,
-2 łyżki czerwonych porzeczek.
Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami z laski wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę. Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
SMACZNEGO!!!
zobacz również:
-
Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?
-
Przepisy na chleb na zakwasie
-
Jak zrobić chleb na zakwasie?
-
Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy