Ten przepis na roladki ze schabu jest łatwy, a mięso jest soczyste, delikatne i pyszne! Schab zawsze smakuje niesamowicie, a my dodamy mu jeszcze więcej smaku dzięki dodatkowi rukoli i papryki. Takie roladki możemy podać na obiad, a rodzina na pewno doceni i smak i piękny wygląd dania. Jeśli lubicie zaskakiwać i poznawać nowe rozwiązania kulinarne koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Jak zrobić roladki inne niż wszystkie?
Roladki mięsne zazwyczaj przygotowywane są z mięsa drobiowego, a zwłaszcza piersi z kurczaka. Taki przepis znają niemal wszyscy. Sama jednak wypróbowałam różne wersje i odkryłam, że roladki ze schabu są znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Sam schab jest mięsem suchym, ale bardzo delikatnym dlatego dodatek mięsistych warzyw jest w tym przepisie strzałem w dziesiątkę smaku.
Schab to jeden z moich ulubionych kawałków mięsa. Jest chudy i bardzo delikatny. Jednak kotlety schabowe mogą się znudzić, podobnie schab w sosie z kminkiem czy duszony w śmietanie. Ponieważ tak bardzo uwielbiam schab postanowiłam poeksperymentować kulinarnie i przenieść znany pomysł na roladki na inny rodzaj mięsa. I tak powstały roladki ze schabu. Ten przepis wykorzystuje znany proces, ale wyróżnia go jeszcze więcej smaku dzięki temu, że schab jest bardziej wyrazisty, a także soczysty dzięki smażonej papryce w czosnku i świeżej rukoli. W moim domu ten przepis z papryką i schabem stał się letnim hitem. Na talerzu, po przekrojeniu wygląda oszałamiająco.
To danie przyrządza się na jednej patelni. Aby roladki były smaczne i aromatyczne w pierwszej kolejności na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy paprykę pokrojoną w paski z dodatkiem czosnku i soli. Możemy wykorzystać czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Smażenie trwa 2-3 minuty, nie chcemy bowiem, aby papryka za bardzo zmiękła. Ma być sprężysta i pełna soku.
Schab przygotowujemy tak jak na kotlety, tylko znacznie bardziej rozbijamy tłuczkiem. Mięso będziemy zawijać wokół papryki, dlatego powinno być łatwe do owijania. Po owinięciu mięso panierujemy dokładnie tak jak kotlety schabowe, czyli w mące, jajku i bułce tartej. Wypróbowałam także przepis na roladki w cieście naleśnikowym, jednak ten pomysł mnie osobiście nie zachwycił. Do roladek możemy też dodać ser, ja jednak odchudzam przepisy i uważam, że wersja warzywna jest wystarczająco smaczna i pożywna.
Roladki ze schabu – przepis i przygotowanie
Składniki:
– schab pokrojony na kotlety
– papryka czerwona
– papryka żółta
– świeża rukola
– czosnek świeży lub granulowany
– sól i czarny pieprz do smaku
– jajko
– mąka uniwersalna
– bułka tarta
Przygotowanie:
Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa na bardzo cienkie plasterki. Delikatnie posolić. Paprykę pokroić na cienkie paski. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, wrzucić paprykę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku (lub użyć granulowanego). Smażyć ok 2 min., pilnując aby papryka się nie przypaliła. Zdjąć z patelni. Na rozbite mięso nałożyć kilka listków rukoli i paprykę. Zawinąć mięso w rulonik wokół papryki i spiąć wykałaczką. Końce zawinąć do środka. Roladki panierować jak kotlety mielone, w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni z każdej strony, tak aby roladka wyglądała na rumianą. Przełożyć na talerze. Przed podaniem przekroić. Podawać jako obiad lub kolację z ulubionymi dodatkami.