Niebanalne przetwory pachnące ziołami – przepisy na dżemy z warzyw i owoców z Appetitą
Aby popularne dżemy i konfitury miały wyjątkową, nieoczywistą nutę smakową, warto do nich dodać zioła i przyprawy korzenne. To idealne składniki wynoszące „zwykłe” domowe przetwory na kulinarne wyżyny. Jak je wykorzystywać i do jakich owoców lub warzyw pasują najlepiej, podpowiada marka Appetita.
Lato to najlepszy czas na zamknięcie w słoikach jego najlepszych smaków: zrobienie kompotu z truskawek, konfitury z wiśni, marmolady ze śliwek albo nietypowych dżemów z warzyw, jak cukinia, dynia czy zielone pomidory. Nieprawdą jest, że mogą do nich trafić produkty gorszej jakości – czyli miękkie, przejrzałe, przywiędłe, ponieważ mają niekorzystny wpływ na smak i konsystencję przetworów. Jedyne owoce, które w stanie miękkim nadają się do wyrobu dżemów czy soków, to truskawki i maliny, pod warunkiem, że tylko lekko puszczają sok; jeśli da się wyczuć, że zaczęły fermentować, mogą się zwarzyć. Pod żadnym pozorem nie wolno używać składników, które nawet w minimalnym stopniu zaczęły pleśnieć – nawet wykrojenie zajętej części nie pomoże, ponieważ zarodniki pleśni są już w całym owocu.
Tradycyjnie do słodkich przetworów dodaje się jedynie cukier, ale warto pomyśleć, jak wzbogacić lub zaostrzyć ich smak i aromat, wykorzystując dobrze znane przyprawy. Taki owocowy dżem w ostrzejszej wersji stanie się doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs albo deski serów.
• Sok z cytryny albo kwasek cytrynowy pasują do wszystkich przetworów – dodają im orzeźwiającej nuty i pomagają zachować piękny naturalny kolor.
• Goździki podkreślają smak i aromat śliwek (na słodko i marynowanych), gruszek oraz jabłek.
• Cynamon stworzony jest do przetworów z jabłek; pasuje też do śliwek (zwłaszcza węgierek), gruszek, moreli i truskawek.
• Pieprz dodaje pikantnej nuty przetworom z wiśni, truskawek i ze śliwek.
• Chili pasuje do czerwonych porzeczek, malin, śliwek, truskawek i wiśni.
• Rozmaryn można dodawać do przetworów z moreli, brzoskwiń, gruszek czy borówek.
• Bazylia doskonale uzupełnia smak truskawek i moreli oraz – oczywiście – pomidorów.
• Kolendra nadaje się do truskawek, jagód, śliwek i pomidorów.
• Tymianek komponuje się z gruszkami, morelami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami i pomidorami.
• Jałowiec dodaje się do czerwonych i czarnych porzeczek, agrestu oraz brzoskwiń.
• Kurkuma ożywi kolor przetworów z wszelkich żółtych owoców.
• Ziele angielskie podkreśla smak przetworów z dyni, śliwek i pomarańczy.
• Gałka muszkatołowa pasuje do malin, jabłek, a także dyni.
• Imbir dodaje się do truskawek, brzoskwiń i rabarbaru.
W polskiej kuchni najpopularniejsze są dżemy z truskawek, malin i wiśni. Appetita podpowiada, jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby móc cieszyć ich smakiem nie tylko do popularnych kanapek, ale także pieczonego kurczaka czy grillowanego sera.
Dżem truskawkowy z bazylią i pieprzem
Składniki:
1 kg truskawek
40 dag drobnego cukru
opakowanie pektyny do dżemów
łyżka Kwasku cytrynowego Appetita
2 łyżki Bazylii Appetita
2 łyżki Pieprzu kolorowego Appetita
Wykonanie: truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier wymieszany z pektyną i kwaskiem cytrynowym, bazylię oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmiksować blenderem, gotować jeszcze 5 min bez przykrycia, stale mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Dżem wiśniowy z chili i tymiankiem
Składniki:
1 kg wiśni
łyżeczka papryki Chili mielone Appetita
2 łyżki Tymianku Appetita
35 dag brązowego cukru
150 ml octu z czerwonego wina
Wykonanie: wiśnie umyć, wydrylować. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, rozgrzać, skarmelizować. Dolać ocet, wymieszać do rozpuszczenia karmelu. Wrzucić wiśnie i przyprawy. Gotować bez przykrycia, często mieszając, aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Gorący przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Korzenny dżem malinowy
Składniki:
50 dag malin
20 dag cukru
łyżeczka Kwasku cytrynowego Appetita
po dużej szczypcie Imbiru mielonego i Gałki muszkatołowej Appetita
szczypta Chili mielonego Appetita
po 2-3 ziarenka Jałowca i Ziela angielskiego Appetita
Wykonanie: maliny przebrać, wrzucić do rondla z grubym dnem. Wsypać cukier i kwasek cytrynowy, wrzucić ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 min bez przykrycia, często mieszając. Wsypać imbir, gałkę i chili, wymieszać, gotować jeszcze 5 min. Wyjąć ziele i jałowiec. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
Kwasek cytrynowy Appetita, 20 g cena 1,60 zł/opakowanie
Goździki Appetita, 8 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita, 15 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Chili mielone Appetita, 15 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Rozmaryn Appetita, 15 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Bazylia Appetita, 10 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Kolendra Appetita, 15 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Tymianek Appetita, 10 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Jałowiec Appetita, 10 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Kurkuma mielona Appetita, 20 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena 1,60 zł/opakowanie
Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g cena 1,60 zł/opakowanie
Imbir mielony Appetita, 15 g, cena 1,60 zł/opakowanie