Nalewki dla zdrowia na odporność, które można przygotować w kwietniu

30 kwietnia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kwiecień to czas rozkwitu wielu roślin typu magnolia, jaśmin czy mniszek lekarski. Czy wiecie, że możecie je wykorzystać do stworzenia pysznych a przede wszystkim zdrowych nalewek? Dzięki nim wzmocnicie swoją odporność, poprawicie pracę układu nerwowego i usprawnicie działanie organizmu. Nie tylko pięknie mogą wyglądać na Waszej półce, ale również zachwycać kwiatowym posmakiem. Zobaczcie jakie nalewki możecie przygotować.

Z kwiatów magnolii

Magnolia to drzewo, które wypuszcza kwiaty i to właśnie z nich możesz przygotować pyszną nalewkę. Magnolia posiada właściwości lecznicze, a dokładniej pomoże Wam w walce z katarem, z dusznościami czy kołataniem serca. Kwiaty magnolii działają przeciwbólowo oraz wzmacniająco.

Jak przygotować nalewkę?

Wystarczy, że pokroisz jeden kwiat magnolii w drobne paski, włożysz do słoika i zasypiesz 100 g cukru. Następnie dodaj połowę posiekanej laski wanilii po czym zalewamy nalewkę czerwonym winem, najlepiej półwytrawnym oraz wódką. Teraz zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu trzeba  przefiltrować naszą nalewkę i rozlać do buteleczek. Teraz najgorsza rzecz – napój posiada najlepsze właściwości zdrowotne dopiero po roku.

Z pędów sosny

Pędy sosny to bardzo cenny surowiec, który jest od wieków wykorzystywany w medycynie naturalnej. Słynie z dużej ilości witaminy C oraz flawonoidów i soli mineralnych. Dzięki tym składnikom wzmacniają Twoją odporność, pomagają przy dusznościach oraz stanach zapalnych. Świetnie sprawdzi się również jako środek bakteriobójczy. Co ciekawe pędy sosny są naturalnym energetykiem oraz budulcem kości. To właśnie w kwietniu pędy zawierają najwięcej właściwości.

Jak przygotować nalewkę z pędów sosny?

Do słoika wkładamy osiem małych pędów i zasypujemy go cukrem ok 150 g po czym zalewamy całość ginem. Zamykamy szczelnie nalewkę i odstawiamy na dwa miesiące. Po tym czasie odcedź nalewkę i gotowe.

  Z mniszka lekarskiego

Największe właściwości posiada korzeń mniszka.Następnie są myte, usuwane z niepotrzebnych części praz ogrzewane w naturalnych warunkach. Na wiosnę z kolei, kiedy mniszek tworzy rozetę liści, to pojawiają się pędy z koszyczkami kwiatowymi w stanie pąków. Zostają one ścięte oraz wysuszone i przewiane. Niektóre choroby można zniwelować poprzez picie herbaty z mniszka lekarskiego.

Herbata musi zawierać wyciąg z korzenia, ponieważ to właśnie on zawiera lecznicze substancje. Ta cudowna roślina działa również przy problemach z cukrzycą. Wszystko dzięki węglowodanowi – inulina. Wpływa to pozytywnie na organizm, spowalnia wchłanianie cukry z pożywienia oraz skutecznie obniża indeks glikemiczny. Mniszek działa również moczopędnie. Stosuj tą roślinę przy chorobach moczu, w obrzękach, problemach z nerkami, na reumatyzm, czy nawet otyłość. Mniszek lekarski zadziała odtruwająco oraz oczyszczająco.

Jak przygotować nalewkę z mniszka lekarskiego?

Potrzebujesz 100 kwiatów mniszka, pól litra spirytusu, pół litra wody oraz 600 g cukru. To wszystko wkładasz do słoika i odstawiasz na miesiąc. Po upływie tego czasu pamiętaj o przefiltrowaniu. Możesz od razu pić nalewkę.

Z jaśminu

Jaśmin posiada charakterystyczny smak oraz aromat. Jego właściwości pozytywnie wpływają na organizm, obniżają ciśnienie krwi oraz zły cholesterol. Ponad to doskonale wzmocnią Twoją wątrobę. Jaśmin polecany jest osobom, które zmagają się z bezsennością oraz stresem. Kwiaty jaśminu najlepiej zbierać wczesnym rankiem.

Jak przygotować nalewkę z jaśminu?

Płatki jaśminu zalej wódką ok pół litra oraz spirytusem również pół litra. Słoik odstawiamy na trzy tygodnie i oczywiście po tym czasie filtrujemy. Następnie musimy zagotować 400 ml wody i po wystudzeniu wymieszać z 200 g miodusokiem z połowy cytryny. Taką mieszankę dodajemy do nalewki i odstawiamy ponownie na trzy dni. Potem rozlej nalewkę do butelek i pij nalewkę po 1,5 miesiąca.

 

zobacz również:

Domowe nalewki – 5 przepisów

Nalewki na oczyszczenie organizmu – różne przepisy

Nalewki na różne dolegliwości

Domowe nalewki – różne pyszne przepisy, tradycyjne receptury