Domowe nalewki – 5 przepisów

3 grudnia 2018, dodał: pinkmause

Niegdyś domowy wyrób alkoholi był powszechny, dziś znów wraca do łask, bowiem trudno nie docenić walorów domowego wina czy piwa, warzonego we własnej kuchni i przechowywanego w ciemnej piwniczce. Niemal każda dobra gospodyni chciałaby potrafić zrobić wspaniałą owocową nalewkę, która będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu, czy miodu, który doskonale rozgrzewa w chłodne zimowe dni.

1. Likier fiołkowy (nalewka)

Składniki:
– 1 l luźno upakowanych płatków fiołka
– 1 szklanka (0,35 kg) miodu pomarańczowego lub z koniczyny
– ok. 1 l łagodnego białego wina (typu chenin blanc)

Przygotowanie:
1. Oderwij kwiaty z łodyżek. Napełnij nimi litrowy słoik. Dodaj miód i wlej tyle wina, aby napełnić naczynie do końca. Zakręć słoik i odstaw go w ciemne miejsce.
2. Po 2 miesiącach przelej napój przez gazę, aby odcedzić płatki. Wlej go z powrotem do słoika i uzupełnij winem do pełna.
3. Po kolejnych 2 tygodniach obejrzyj zawartość słoika, aby sprawdzić, czy na dnie pojawił się osad. Jeśli tak, zlej klarowny płyn do czystego pojemnika. Trunku nie trzeba leżakować.

Likier fiołkowy serwuje się w temperaturze pokojowej w szklaneczkach. Podaje się go między daniami, aby zneutralizować ich smak.

2. Anyżówka

Składniki:
– 3 łyżki owoców anyżku
– 2 szklanki (0,5 kg) cukru
– ok. 1 l wódki

Przygotowanie:
1. Lekko rozgnieć owoce anyżku i wsyp je do muślinowego (nie nylonowego) worka filtracyjnego.
2. Włóż worek do litrowego słoika, wsyp do niego cukier i zalej wódką do pełna. Zakręć słoik.
3. Po 2 tygodniach wyjmij ze słoika worek filtracyjny.
4. Odstaw roztwór na 2 tygodnie. Następnie obejrzyj zawartość naczynia, aby sprawdzić, czy na dnie pojawił się osad. Jeśli tak, zlej klarowny płyn do czystego słoika.
5. Leżakuj nalewkę co najmniej 3 miesiące.

Anyżówkę serwuje się schłodzoną w szklaneczkach. Podaje się ją do przystawek z owoców morza, takich jak małże, ośmiornice, kalmary i sardynki.

3. Rosolio

Składniki:
– 1 l luźno upakowanych płatków róży
– 1 laska wanilii lub ¼ łyżeczki esencji waniliowej
– 1 szklanka (0,25 kg) cukru
– ok. 1 l wódki lub brandy

Przygotowanie:
1. Zbierz róże późnym rankiem lub wczesnym przedpołudniem, gdy promienie słońca wysuszą rosę, ale zanim zrobi się gorąco.
2. Oderwij płatki z szypułek. Luźno wypełnij nimi litrowy słoik. Dodaj wanilię, cukier i tyle wódki, aby słoik był pełen. Zakręć słoik i odstaw go w ciemne miejsce.
3. Po 2 tygodniach przelej roztwór przez gazę, aby odcedzić płatki i laski wanilii. Wlej roztwór z powrotem do słoika i uzupełnij go wódką do pełna. Ponownie odstaw naczynie w ciemne miejsce.
4. Po kolejnych 2 tygodniach obejrzyj zawartość słoika, aby sprawdzić, czy na dnie pojawił się osad. Jeśli tak, zlej klarowny płyn do czystego słoika. Trunku nie trzeba leżakować.

Rosolio serwuje się w temperaturze pokojowej w szklaneczkach. Podaje się je między daniami, aby zneutralizować ich smak.

4. Limoncello

Składniki:
– skórka z 6 cytryn
– 1 i ½ szklanki (0,35 kg) cukru
– ok. 1 l wódki

Przygotowanie:
1. Obierz cytryny ze skórki, usuwają z nich biały miąższ.
2. Włóż skórki do litrowego słoika. Wsyp cukier i zalej taką ilością wódki, aby naczynie było pełne. Zakręć słoik i odstaw go w ciemne miejsce.
3. Po 2 miesiącach przelej napój przez gazę, aby odcedzić skórki. Wlej go z powrotem do słoika i znów uzupełnij wódką do pełna. Trunku nie trzeba leżakować.

Limoncello serwuje się mocno schłodzone w szklaneczkach na zakończenie obiadu z włoskiej kuchni. Na cztery osoby trzeba liczyć butelkę trunku.

5. Orzechowe Nocino

Składniki:
– 21 zielonych orzechów włoskich, zerwanych 21 czerwca
– 2 laski cynamonu
– 4 całe goździki
– 5 prażonych ziaren kawy
– skórka z 2 limetek
– ok. 1 l brandy
– 1 szklanka (0,25 kg) cukru

Przygotowanie:
1. Opłucz orzechy i wraz z łupinami pokrój je wzdłuż na ćwiartki.
2. Do litrowego słoika włóż cynamon, goździki, ziarna kawy i skórkę z li metek. Dołóż tyle orzechów, aby słoik był pełny. Zalej wszystko do pełna brandy i zakręć słoik.
3. Postaw naczynie w nasłonecznionym miejscu. Po około 2 miesiącach roztwór ściemnieje. Wówczas wyjmij z niego składniki stałe. W słoiku powinny zostać mniej więcej 2 szklanki płynu.
4. Wsyp do nalewki szklankę cukru i dolej tle brandy, aby słoik znów był pełen.
5. Odstaw nocino przynajmniej na miesiąc. Osad opadnie na dno słoika, więc ostrożnie zlej trunek do innego naczynia i przechowuj go aż do Bożego Narodzenia.

Nocino to trunek na trawienie, podawany po świątecznym, zimowym posiłku. Serwuje się go w temperaturze pokojowej w małych kieliszkach.

Przepisy pochodzą z książki: Domowe alkohole autorstwa S. Mansfielda, wydanej nakładem Wydawnictwa RM



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Lifting twarzy hifu Gdańsk
Zerknij na https://www.magicznaklinika.pl/ jak to wygląda i cenowo i jakich efektów się spodziewać,...
Gdzie upolować promocje online?
> Wyszukana napisał/a:> > malinamalwa napisał/a:> Uwazam, ze ceny w sklepach sa czasem naprawde...
serum do rzęs Art Lash Christian La…
dla mnie to serum jest mega. Ja je stosuję regularnie już od dłuższego...
licówki porcelanowe
Dzień dobry chce założyć licówki porcelanowe w tej stomatologii https://dentomed.com.pl/stomatologia-estetyczna/Czy ktoś może zna tą...