Najpyszniejsze drinki świata – porady i przepisy

26 lipca 2017, dodał: Redakcja

Uwaga: artykuł zawiera treści o alkoholu, przeznaczony wyłącznie dla czytelników, którzy ukończyli 18 lat. Jeśli jesteś niepełnoletni opuść tę stronę.

Tradycją polskiego stołu była, jest i będzie wódka. To kieliszkiem wódki wznosimy toasty, zarówno te wzruszające jak i zabawne, gasimy pragnienie po soczystym grillowanym jedzeniu, pijemy zdrowie solenizantów. Warto więc zainwestować w dobry alkohol, który trafi w gusta wszystkich gości. Nie oznacza to jednak drogiej kolekcji trunków z całego świata. Sezon  domowych Garden Party kwitnie, wiosna i lato sprzyja piękną pogodą, dlaczego zatem nie odejść od zwyczajowej czystej na rzecz orzeźwiających drinków i koktajli?

Dobór odpowiedniego szkła wymaga nieco uwagi, a wielkie bogactwo rodzajów i kształtów szkła koktajlowego dostępnych w sklepach sprawia, że możemy mieć z tym nawet pewien kłopot. Drinki można podawać w dowolnych szklankach i kieliszkach, ale właściwie dobrane szkło zawsze robi duże wrażenie. Przed przyrządzaniem koktajli naczynie powinno być wcześniej schłodzone (najlepiej w zamrażalniku) dzięki czemu drink będzie dłużej zimny. Jeśli już sami zdecydujemy dobrać odpowiednią szklankę lub kieliszek, powinniśmy zachować równowagę między zawartością a „opakowaniem”. Eleganckie drinki najlepiej prezentują się w smukłych kieliszkach na cienkiej nóżce, zaś szybki koktajl z wysokoprocentowym alkoholem podawany na lodzie, będzie idealnie pasował w szklance do whisky. Szklanka do drinków typu „highball” (collins) jest to prosta szklanka o pojemności od 240 do 300 ml, a zarazem jest to najbardziej uniwersalna szklanka koktajlowa. Podaje się w niej long drinki i napoje gazowane.

Szklanka typu old fashion jest prostą szklanką o grubym dnie i pojemności od 120 do 200 ml. Jest używana do wszystkich napojów serwowanych „on the rocks” czyli podawanych z kostkami lodu. Szklanka typu bowl posiada z reguły uszko, jest niska i szeroka, bez nóżki lub na bardzo krótkiej nóżce. Szklanka do ponczu jest podobna do szklanki typu bowl jednak jest trochę większa. Szklanki typu tumbler są to naczynia o grubym dnie i bardzo zróżnicowanych wielkościach i pojemności. Małe szklanki typu tumbler mają pojemność około 160 ml. Średnie szklanki typu tumbler mają pojemność około 200 ml.Podaje się w niej long drinki i soki owocowe.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na drinki i koktajle z wódki, podawane w szklankach i idealne na majowe Garden Party.

Drinki czyste i białe:

L’orange on the rocks

2 porcje wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’orange, Belvedere Pomarańcza)
kostki lodu
plasterek pomarańczy

Lód oraz wódkę umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przelać przez lód do szklanki z grubym dnem. Ozdobić plasterkiem pomarańczy.

Le citron on the rocks

2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
kostki lodu
plasterek cytryny
Lód oraz wódkę umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przelać przez lód do szklanki z grubym dnem. Ozdobić plasterkiem cytryny.

Le Citron Caipiroska

1 i 1/4 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
1 limonka pokrojona w ósemki
1 porcja syropu ziołowego lub 1 łyżeczka cukru
club soda lub woda
W shakerze zmieszać syrop ziołowy z limonką i dobrze potrząsnąć. Dodać wódkę i dopełnić lodem. Dobrze wstrząsnąć. Wlać lód i wszystkie składniki do szklanek z grubym dnem. Dołożyć lodu, jeśli jest to konieczne i parę kropli club sody lub wody. Ozdobić ósemkami limonki. Jest to przepis na wspaniałe martini do podania od razu. Można także przygotować różne odmiany tego koktajlu wykorzystując inne syropy smakowe w miejsce syropu ziołowego. Na przykład, dodając syrop malinowy otrzymamy letnią wariację. Można również dodać świeże jagody do limonki w trakcie mieszania.

La Poire on the rocks

2 porcje wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
kostki lodu
plasterek gruszki Anjou
Lód oraz wódkę umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przelać przez lód do szklanki z grubym dnem. Udekorować plasterkiem gruszki.

Heather 81

2 porcje wódki
3/4 porcji miodu
½ porcji gorącej wody
6 listków mięty, plus kilka więcej listków mięty do dekoracji
1/2 porcji Drambuie
kawałek plastra miodu do dekoracji

W shakerze koktajlowym połączyć miód, gorącą wodę i 6 listków mięty i dobrze wymieszać. Dodać lód, wódkę oraz Drambuie. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanki z grubym dnem, napełnionej lodem. Udekorować listkami mięty i kawałkiem plastra miodu. Miód wrzosowy lub inny miód kwiatowy sprawi, że koktajl będzie bardziej egzotyczny.

Blushing Dutchess

2 porcje wódki
3 ósemki obranego grejpfruta bez pestek
cukier do obtoczenia krawędzi szklanki
1/2 łyżeczki cukru
1 porcja triple sec
Zewnętrzną krawędź szklanki należy posmarować grejpfrutem, a następnie obtoczyć w cukrze. Cukier i grejpfruta włożyć na dno shakera, dokładnie wymieszać. Dodać wódkę, triple sec i lód. Dobrze wstrząsnąć. Przelać drink razem z lodem i grejpfrutem do uprzednio przygotowanych szklanek. Jest to klasyczna kombinacja wódki i grejpfruta. To doskonały koktajl praktycznie na każdą okazję, a zwłaszcza podczas lunchu lub brunchu.

Ginger Julep


2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
3 plasterki obranego imbiru o grubości około 1/8 cala
1 łyżeczka cukru
4 gałązki mięty, plus 1 gałązka mięty do ozdoby
4 ósemki cytryny
woda lodowa
club soda
Umieścić imbir i cukier w shakerze koktajlowym, wymieszać dobrze. Dodać miętę i cytrynę i dobrze wymieszać. Dopełnić shaker lodem i dodać wódkę. Dobrze wstrząsnąć i mieszać aż do chwili, gdy zewnętrzna strona shakera pokryje się szronem i kropelkami wody. Przelać lód i wszystkie składniki do szklanek z grubym dnem. Dopełnić club sodą i udekorować miętą. Najważniejsze jest dobrze rozetrzeć imbir, ażeby uzyskać jak najlepszą esencję zapachowo-smakową.

Honeydew Cooler

1 porcja wódki
¼ melona pokrojonego w kostkę wielkości 1 cala
2 łyżki stołowe miodu lub 2 łyżeczki cukru
2 porcje wody kokosowej
1 i 1/2 porcji soku z limonki
1/2 porcji syropu ziołowego lub 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru
1 porcja crème de banane
listki mięty do dekoracji
club soda (opcjonalnie)
W misie zmieszać kostki melona z miodem i dobrze wymieszać, aby miód się rozpuścił. Melona można na noc przed podaniem włożyć do lodówki. Można także schłodzić go przez 5 minut, a następnie specjalną łyżeczką wydrążyć, włożyć miąższ do torebki foliowej i schłodzić w zamrażarce, przygotowując resztę drinka. Zachować pozostały sok z melona. Napełnić shaker lodem i dodać wody kokosowej, soku z limonki, syropu ziołowego, wódkę, Crème de Banane i jedną porcję pozostałego soku. Dobrze wstrząsnąć do chwili, gdy zewnętrzna strona shakera pokryje się szronem i kroplami wody. Napełnić wysokie szklanki kostkami melona i kilkoma kostkami lodu. Przecedzić koktajl do szklanki martini i udekorować listkami mięty. Uzupełnić wodą sodową, w zależności od życzenia. Mieszanka kokosa i melona jest dość oryginalna i bardzo orzeźwiająca. To wspaniały koktajl na późne popołudnie i na wzmocnienie.

Two Step

1 i 1/2 porcji wódki zwykłej lub smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
1 plasterek cytryny do ozdoby
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
szczypta tabasco
Do szklanki z grubym dnem wypełnionej lodem dodać wódkę. Ozdobić plasterkiem cytryny. W drugiej szklance wymieszać sok pomidorowy z tabasco. Popijać na zmianę ze szklanek, wypijając raz sok pomidorowy, raz wódkę. Drink jest doskonałym napojem przed obiadem lub do sałatek z octem balsamicznym w dresingu.

Drinki czerwone i pomarańczowe:

 

Pomarańczowe Mojito

2 łyżeczki marmolady pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy 100 ml
rumu 1 gwiazdka anyżu
2 plasterki pomarańczy
6-8 kostek lodu
woda gazowana (około 150 ml )

Rum mieszamy z sokiem z pomarańczy dodajemy gwiazdkę anyżu i odstawiamy na 10 minut na bok. Do 2 szklanek lub słoików wkładamy po łyżeczce marmolady pomarańczowej, po plasterku pomarańczy i po 3-4 kostki lodu. Rozlewamy na dwie szklanki po równo rum wymieszany z sokiem pomarańczowym i uzupełniamy do pełna wodą gazowaną, serwujemy.

 

Beach Bum

2 porcje wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
kruszony lód
1/2 porcji Cointreau
1 porcja świeżego soku z limonki
1/2 porcji likieru maraschino
kropelka grenadiny
listki mięty do dekoracji
Wszystkie składniki oraz lód umieścić w shakerze koktajlowym. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych kruszonym lodem. Dopełnić kropelką grenadiny i udekorować miętą. W XIX wieku likier maraschino był dość popularnym, klasycznym likierem do słodzenia napojów, a dziś jest używany często jako triple sec. Jest ceniony szczególnie za swój wyjątkowy gorzki migdałowy i wiśniowy smak. Jest to idealny drink na ciepłe popołudnia.

Raspberry Tea

1 1/2 porcji wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
1 ½ porcji malinowej mrożonej herbaty
1 ½ porcji piwa imbirowego
1/4 porcji soku z limonki
wisienki maraschino do ozdoby

Wszystkie składniki umieścić w szklance z grubym dnem wypełnionej lodem. Wymieszać delikatnie i przyozdobić wisienkami maraschino. Równie dobrze smakuje z herbatą brzoskwiniową.

Buonasola

1 porcja wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
3/4 porcji Limoncello
3/4 porcji Campari
1/2 porcji syropu ziołowego lub 1 łyżeczka bardzo drobnego cukru
3 porcje soku pomarańczowego
1 plasterek pomarańczy
Napełnić shaker koktajlowy lodem i dodać pozostałe składniki. Wstrząsać do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić do wysokich szklanek wypełnionych lodem, a na końcu udekorować plasterkiem pomarańczy. Słodko-gorzkie połączenie Campari oraz Limoncello sprawia, że jest to naprawdę bardzo orzeźwiający drink. Doskonały trunek na upalne popołudnie lub jako aperitif przed posiłkiem.

Carlyle Cocktail

1 porcja wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
3/4 porcji Campari
3/4 porcji likieru Disaronno
2 porcje soku pomarańczowego
2 porcje club soda
1 długa skórka z pomarańczy

W shakerze koktajlowym umieścić wszystkie składniki i lód z wyjątkiem wody sodowej. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Uzupełnić club sodą i ozdobić długim plasterkiem pomarańczy.

Shiso Sangria

1 i 1/2 porcji wódki smakowej pomarańczowej (np. Grey Goose L’Orange, Belvedere Pomarańcza)
1/4 śliwki pokrojonej w kawałki, plus 1 plasterek śliwki do ozdoby
3/4 porcji syropu ziołowego
½ limonki, pokrojona w ósemki
4-6 listków shiso, z czego 1 odłożyć do ozdoby
1 porcja wina śliwkowego
W shakerze koktajlowym należy zmieszać pokrojoną śliwkę, listki shiso, limonkę oraz syrop ziołowy, a następnie dobrze wymieszać. Dodać lód i pozostałe składniki i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do szklanek o grubym dnie i ozdobić plasterkiem śliwki i listkiem shiso. Najlepiej smakuje z nieco słodkim winem śliwkowym. Jeśli użyjemy bardzo wytrawnego wina, wystarczy dodać więcej syropu, aby koktajl stał się słodszy.

 Basil Watermelon Cooler

2 porcje wódki
3 duże listki bazylii, plus kilka więcej listków do dekoracji
1-2 kawałki arbuza
1/2 porcji syropu ziołowego
1/2 porcji świeżego soku z limonki
piwo imbirowe
trójkątny kawałek arbuza i listki bazylii do dekoracji
W shakerze koktajlowym zmieszać 3 listki bazylii z plasterkiem imbiru, 1 kawałkiem arbuza i syropem ziołowym. Dodać lodu, wódkę i sok z limonki. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Dopełnić piwem imbirowym. Udekorować pozostałym kawałkiem arbuza i listkami bazylii.

Roma Rustica

1 i 1/2 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
kruszony lód
szczypta tabasco
1 porcja bulionu, najlepiej wołowego
1 plasterek krótkiego ogórka (kiszeniaka)
Do szklanki z grubym dnem wypełnionej lodem dodać wódkę, sok pomidorowy, tabasco oraz bulion. Ozdobić kiełkiem ogórka.

Bloody Kirby


1 i 1/2 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
½ calowy plasterek obranego ze skórki krótkiego ogórka (kiszeniaka), plus 1 słupek z ogórka do dekoracji
szczypta tabasco
1/4 porcji wytrawnego wermutu (Dry Vermouth)
1 i 1/2 porcji soku pomidorowego
W shakerze koktajlowym umieścić ogórek, tabasco, wódkę oraz wytrawny wermut i dobrze wymieszać. Przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Dopełnićsokiem pomidorowym i udekorować słupkiem z ogórka. Jest to wspaniały koktajl podawany jako aperitif, doskonale smakuje przed przystawkami lub sałatkami. To także doskonały koktajl do lunchu i brunchu.

Cape Fizz

1 i 1/2 porcji wódki
2 porcje club soda
2 porcje soku żurawinowego
1/2 porcji syropu ziołowego
1/4 porcji soku z limonki
plasterek limonki do ozdoby
Wszystkie składniki umieścić w szklance z grubym dnem wypełnionej lodem. Wymieszać delikatnie i przyozdobić limonką.

La Poire Onctueuse

1 i 1/2 porcji wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
1/2 porcji gorzkiego likieru czekoladowego Godiva
1/2 porcja likieru z orzechów laskowych Frangelico
1/8 porcji syropu ziołowego
1/2 porcji 1/2 podwójnej śmietanki i 1/2 mleka
Zmieszać wszystkie składniki w shakerze koktajlowym i wstrząsać energicznie przez około 15 sekund. Przecedzić podwójnie do szklanki wypełnionej kostkami lodu i ozdobić 3 plasterkami gruszki i startymi orzechami. Mleko jest zbyt rzadkie, a śmietana kremówka za gęsta, dlatego należy zmieszać oba produkty, by otrzymać idealną konsystencję.

 

Drinki zielone i żółte:

Grey Goose

1 i ½ porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
½ porcji likieru Green Chartreuse
1 kawałek ogórka zielonego
2 liście kolendry
4 ziarenka pieprzu zielonego
kropelka soku z cytryny
1/3 porcji syropu ziołowego
W shakerze koktajlowym zmieszać ogórek, kolendrę oraz ziarna pieprzu. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i podwójnie przecedzić. Podawać w szklankach z grubym dnem, z dużą ilością kostek lodu, ozdobionych plasterkami ogórka.

Back Nine

2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
2 porcje słodzonej mrożonej herbaty
1 porcja Limoncello lub innego likieru cytrynowego
starta skórka z 1 cytryny
listki mięty
W dużym dzbanku wypełnionym lodem zmieszać herbatę mrożoną, Limoncello i wódkę. Energicznie wstrząsnąć. Przecedzić do wysokich szklanek napełnionych lodem, wierzch posypać startą skórką z cytryny i listkami mięty.

Cucumber Fizz

1 i 1/2 porcji wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
1/2 porcji likieru St. Germain Elderflower
2 porcje odciśniętego ogórka
1/2 uncji cytryny
1/2 uncji syropu ziołowego
lemoniada/woda sodowa

Zmieszać wszystkie składniki w shakerze koktajlowym. Wstrząsnąć i podwójnie przecedzić. Podawać w wysokiej szklance z kostkami lodu, ozdobić miętą, plasterkami ogórka i skórką z cytryny. Lepiej jest użyć obranego ogórka, ponieważ skórka sprawia, że drink jest nieco gorzki.

Monaco

2 porcje wódki
2 ósemki cytryny
cukier do obtoczenia szklanki
4 ciemnoczerwone winogrona i 2 do ozdoby
1 łyżeczka cukru
1 porcja Grand Marnier

Kawałkiem cytryny należy posmarować brzeg szklanki koktajlowej. Wilgotną krawędź szklanki obtoczyć w cukrze. W shakerze koktajlowym zmieszać winogrona, ósemki cytryny oraz 1 łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Dodać wódkę, Grand Marnier i lód. Wstrząsać do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić i przelać do szklanek martini oraz ozdobić winogronami tak jak oliwkami.

Summit

1 i 1/2 porcji wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
3/4 porcji syropu ziołowego
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, plus 1 gałązka rozmarynu do ozdoby
1 gałązka świeżej mięty
4 ósemki cytryny
1 porcja Galliano (lub innego syropu waniliowego)
skórka limonki do ozdoby
W shakerze zmieszać syrop ziołowy z posiekanym rozmarynem i gałązką mięty i dobrze wymieszać. Dodać ósemki cytryny i dobrze wymieszać. Dodać wódkę i Galliano, szybko zmieszać. Dodać lód i wstrząsnąć do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić do szklanki z grubym dnem wypełnionej kruszonym lodem. Ozdobić skórką cytryny i gałązką rozmarynu. To doskonały koktajl na popołudnie lub wczesny wieczór.

Mango Collins


1 i 1/2 porcji wódki
1/2 porcji likieru Mandarine Napoleon
3 porcje nektaru z mango
1 porcja świeżego soku z cytryny
club soda
1 plasterek mango do ozdoby
Napełnić shaker lodem i dodać wszystkie składniki oprócz club soda. Dodać lód i wstrząsać do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przecedzić do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Uzupełnić club sodą i ozdobić mango.

Endeavour

2 porcje wódki smakowej gruszkowej (np. Grey Goose La Poire, Grusza Polska)
2 ósemki cytryny
1/4 porcji likieru Green Chartreuse
1 porcja syropu ziołowego
1 i 1/2 porcji nektaru gruszkowego

Zmieszać wszystkie składniki w shakerze koktajlowym. Dodać sporo kostek lodu i wymieszać energicznie. Przecedzić podwójnie do szklanki z grubym dnem. Chartreuse to likier o bardzo intensywnym aromatycznym zapachu, należy więc dodawać tylko odrobinę, inaczej zdominuje on inne składniki.

Chalet Cider


2 porcje wódki smakowej cytrynowej (np. Grey Goose Le Citron, Absolut Citron, Belvedere Cytrus)
2 listki mięty
3/4 porcji syropu ziołowego
3 porcje musującego cydru
1/4 porcji likieru Green Chartreuse (opcjonalnie)
chipsy jabłkowe
Zmieszać listki mięty i syrop w shakerze koktajlowym. Dodać lód i wódkę. Dobrze wstrząsnąć i mieszać aż do chwili, gdy na zewnątrz shakera pojawi się szron i krople wody. Przelać do wysokich szklanek i dopełnić musującym cydrem. Udekorować chipsami jabłkowymi. Mięta i jabłko zmieszane razem tworzą odświeżający drink na popołudnie.

 On The Beach

– 50 ml wódki

– 30 ml Likieru brzoskwiniowego (Archer’s, Bols Peach)
– 30 ml Likieru kokosowego (Malibu)
– 80 ml soku pomarańczowego
– 15 ml Grenadiny

Wymieszać wszystko razem wraz z lodem w shakerze.  Obejrzyj film  instruktażowy:

Wymieszać wszystko razem wraz z lodem.

 

Zobacz również:

  1. Szampańskie koktajle: przepisy
  2. Przekąski i przystawki: dużo przepisów
  3. Jak samemu zrobić grzaniec?
  4. Przepisy na staropolskie nalewki

 

 




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Najpyszniejsze drinki świata – porady i przepisy

  1. avatar Katarzyna pisze:

    Hehehe, ja podobnie, ale uwielbiam czarną porzeczkę, do tego trochę wódki, dużo lodu, taki słodko-kwaśny, cierpki drink :)

  2. avatar Julia pisze:

    Ja lubię tylko drinki z soku porzeczkowego, na domówkę najlepszy.

  3. avatar Mała pisze:

    Najlepsze są i tak koktajle z Jastrzębiej Góry!

  4. avatar Barbie1290 pisze:

    polecam Back Nine z mrozoną herbatą, osobiście kupuję Ice Tea o smaku cytrynowym – jest pyszny!

Dodaj komentarz do Katarzyna


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....
Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....