Słodkie, soczyste, kolorowe, bogate w witaminy… Istnieje wiele rodzajów owoców, niektóre możemy jeść cały rok, inne dostępne są tylko w określonych porach roku. Nierzadko zaskakują nas swoim wyglądem i smakiem. Przyjrzyjmy się zatem najdziwniejszym owocom na świecie. Może któreś z nich miałyście już okazję próbować?
Karambola
Ponieważ jej plasterki wyglądają jak gwiazdki, nazywana jest gwiaździstym owocem – starfruit. Owoc pochodzi z Malezji i Indonezji. Obecnie uprawia się ją w krajach strefy tropikalnej. Ze względu na swój oryginalny wygląd wykorzystywana może być jako dekoracja do potraw. Spożywa się ją również na surowo w sałatkach lub z mięsem albo rybami. Owoce można także suszyć i kandyzować. Sok z karamboli usuwa plamy z lnu i może być używany do polerowania mosiądzu.
Smoczy owoc – pitaja
Smoczy owoc pochodzi z Ameryki, ale głównie jest uprawiany w Południowo-Wschodniej Azji. Jego smak najczęściej porównuje się do kiwi. Często podawany jest w restauracjach jako deser. Ze smoczego owocu produkowane są także m.in. soki i wino.
Longan
Owoc dostępny jest w Południowo-Wschodniej Azji, w Europie można go kupić jedynie w puszkach. Z wyglądu trochę przypomina liczi. Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kruchej skórce. Natomiast pod skórką znajduje się szklisty miąższ. Longan można dodawać do sałatek owocowych oraz do deserów.
Yangmei
Nazwa ta po polsku brzmi – owoc chińskiego drzewa truskawkowego. Rośnie głównie w Chinach, służy do celów ozdobnych w parkach i ogrodach. Intensywnie czerwony owoc tego drzewa nadaje się do jedzenia. Ma słodki smak i jest soczysty.
Mangostynka
Magnostynka występuje w Azji Południowo-Wschodniej. Uprawy tych owocóe znajdują się w Południowej Tajlandii. Ze względu na walory smakowe nazywan jest Królową Owoców. Magnostynka to typowy tajski deser spożywany po posiłku. Bardzo szybko się psuje, w związku z tym jej transport do innych krajów jest właściwie niemożliwy.
Ręka buddy
Owoc ten nazywany bywa również cytronem lub cedratem. Rośnie na małych drzewach lub krzewach w Azji. Nazwa wiąże się z miejscem pochodzenia oraz kształtem, który przypomną zamkniętą rękę modlącego się Buddy. W wierze Buddyjskiej roślina ta uchodzi za świętą. Ze względu na to, że nie jest zbyt smaczna nie wykorzystuje się jej do celów kulinarnych, lecz ze względu na swój intensywny zapach wiesza się ją w mieszkaniach oraz restauracjach. Swój zapach może wydzielać nawet do dwóch tygodni.
Jabłko budyniowe
Polska nazwa – flaszowiec peruwiański. Oprócz Południowo-Wschodniej Azji występuje także w Australii i Afryce. Ma zieloną skórkę, która przypomina wypukłe łuski. Jest trochę większy od jabłka, a jego miąższ ma konsystencje budyniu. Dużym problemem jest jego przechowywanie, ponieważ ten owoc po zerwaniu z drzewa nie wytrzymuje dłużej niż 7 dni.
zobacz również:
- Jak wyhodować w domu owoce egzotyczne
- Najdziwniejsze owoce na świecie
- Dieta żółta – ile można schudnąć? Zobacz co zawierają żółte owoce i warzywa!
- Dieta zgodna z grupą krwi B