Owoce to bardzo ważny element diety. Jeśli chcesz, by Twój sposób żywienia był jak najbardziej urozmaicony, oprócz klasycznych jabłek czy bananów warto wybrać w sklepie mniej znane, egzotyczne gatunki. Jeśli nazwy takie jak mangostan czy kumkwat nic Ci się nie mówią, najwyższy czas to zmienić! Sprawdź, jakie jeszcze produkty warto poznać.
10 owoców, których koniecznie musisz spróbować
Poniżej prezentujemy dziesięć mało znanych roślin, których smak i wygląd z pewnością Cię zaskoczą. Od tej pory gwiezdna karambola czy smoczy owoc pitaja nie będą już miały przed Tobą tajemnic!
Rambutan
To średniej wielkości owoc zwracający uwagę swoim niezwykłym wyglądem. Miękkie wnętrze jest bowiem ukryte pod skórką pokrytą długimi, czerwonymi włoskami. W języku Malajów „rambutan” oznacza właśnie „włochaty”. Jego miąższ jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, takie jak witamina C, miedź, fosfor czy żelazo. Zawiera również antyoksydanty, spowalniające procesy starzenia i poprawiające wygląd cery.
Mangostan
Mangostan swoim wyglądem przypomina dużego żołędzia, jednak poza twardą skorupką, która go okrywa, w rzeczywistości nie ma z nim zbyt wiele wspólnego. Wbrew powszechnym skojarzeniom, które przywodzi na myśl nazwa tego owocu, nic go nie łączy go również mango. Wnętrze mangostanu jest słodko-pikantne i bardzo miękkie. W Polsce jest raczej trudno dostępny, dlatego najłatwiej skosztować go podczas podróży do Tajlandii, skąd się wywodzi.
Pitaja
To zdecydowanie jedna z najbardziej dekoracyjnych jadalnych roślin. Z wierzchu pokrywa go skórka, przypominająca smoczą łuskę, od której wywodzi się druga nazwa pitai – smoczy owoc. Wewnątrz znajduje się biały miąższ z małymi czarnymi pestkami. Jego smak jest delikatny, słodki i nieco kwaskowaty, niektórzy porównują go do melona.
Durian
Durian to bardzo kontrowersyjny owoc, przede wszystkim ze względu na swój charakterystyczny zapach. Często określa się go jako mieszankę wszystkich nieprzyjemnych zapachów, takich jak woń gnijącego mięsa, wymiocin czy brudnych ubrań. Jeśli jednak uda Ci się pokonać początkową niechęć i mimo wszystko zdecydujesz się go spróbować, nagrodą będzie kremowy smak, przywodzący na myśl pudding waniliowy połączony z bananem i odrobiną cebuli.
Ręka Buddy
Ten wyjątkowy cytrus wyglądem przypomina ręce złożone do modlitwy, stąd też jego nietypowa nazwa. Jego zapach budzi skojarzenia z lawendą, a smak –z cytryną. W Azji ceni się go nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z powodu znaczenia religijnego. Często składa się go w ofierze podczas ceremonii buddyjskich w świątyniach.
Karambola
Kształt karamboli jest bardzo charakterystyczny, dlatego trudno pomylić ją z jakimkolwiek innym owocem. W przekroju przypomina gwiazdkę, dlatego często wykorzystuje się ją jako dekorację potraw. Jej miąższ jest bardzo soczysty, smakiem nawiązuje do cytrusów, jest słodko-kwaśny. Warto jednak sięgnąć po nią nie tylko z tego względu – karambola wspomaga również odchudzanie i spowalnia procesy starzenia się skóry.
Kumkwat
Kumkwat to jeden z najmniej znanych cytrusów. Uprawia się go przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w Ameryce Południowej. Z zewnątrz pokrywa go cienka, całkowicie jadalna skórka. Wewnątrz kryje się bardzo aromatyczny słodko-gorzki miąższ, doskonale komponujący się z jej słodyczą. Całość tworzy bardzo udane połączenie, smaczne zarówno solo, jak i w roli dodatku do innych potraw.
Kiwano
Pokryte kolcami kiwano często bywa również nazywane kolczastym ogórkiem. Smak owocu nieco przypomina to zielone warzywo. Można wyczuć w nim także nuty banana czy limonki. Miąższ ma galaretowatą konsystencję i jest soczysty, dlatego kiwano skutecznie gasi pragnienie i szczególnie dobrze smakuje w upalne dni.
Pandan
W przypadku pandana jadalne są zarówno owoce, jak i liście. Te pierwsze przywodzą na myśl eksplodującą asteroidę. Ich smak jest słodki, delikatnie orzechowy. Często przygotowuje się z nich pastę, której konsystencję i walory smakowe można przyrównać do miąższu daktyli. Liście są bardzo aromatyczne, w sprzedaży dostępne są zazwyczaj w formie suszonej.
Salak jadalny
Z zewnątrz salak pokryty jest łuskami, które wyglądają jak skóra węża. Nazwa „wężowy owoc” nawiązuje właśnie do nich. Skrywający się w ich wnętrzu miąższ w kształcie ząbków czosnku smakuje najlepiej, kiedy są dojrzałe. Jest słodki, z delikatną nutką kwaskowatości. Konsystencją przypomina dobrze znane nam jabłko. We wnętrzu znajduje się duża, ciemnobrązowa pestka. Warto włączyć go do swojej diety ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych.
Jakie jeszcze produkty warto poznać, żeby urozmaicić dietę?
Jeśli nasz artykuł obudził w Tobie zainteresowanie egzotycznymi produktami i chciałbyś wprowadzić do swojego jadłospisu kolejne mniej znane potrawy, zapoznaj się z innymi tekstami na portalu ekologia.pl. W dziale Kuchnia prezentujemy ciekawostki na temat jedzenia, opowiadamy o mało popularnych składnikach i przedstawiamy gotowe, sprawdzone przepisy, w których można ich użyć. Już dziś przekonaj się, jak wiele mogą zyskać Twoje umiejętności kulinarne dzięki naszym wskazówkom!