Na uroczysty niedzielny obiad przygotowuje takie dania. Rodzina je uwielbia

8 czerwca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Niedzielny obiad kojarzy nam się głównie z obfitym uroczystym posiłkiem, pieczołowicie przygotowanym przez wprawną gospodynię domową.

Najczęściej jest to nasza mama lub babcia, u której taki obiad to mistrzostwo świata. Zestresowani i zabiegani często nie mamy okazji ani czasu pokusić się o przygotowanie wykwintnych dań, na szczęście w rodzinnym gronie można zjeść smacznie i miło spędzić czas.

W polskiej kuchni dominują dania regionalne i tradycyjne, niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez aromatycznego i esencjonalnego rosołu czy pieczeni mięsnej, rolady, pierogów, kluseczek, buraczków czy schabowego. W każdej rodzinie serwuje się inne dania, co jest też uwarunkowane lokalizacją i regionem w jakim przyszło nam żyć. Na stole zawsze spektakularnie prezentuje się drób przygotowany w całości np: pieczona gęsina, kaczka czy dobrej klasy kurczak. Jedno jest pewne i niezmienne: niedzielny obiad to okazja do pogawędki przy suto zastawionym stole, gdzie królują dania kuchni polskiej. Oczywiście są też zwolennicy poszukiwania nowych bardziej egzotycznych czy orientalnych smaków, którzy przygotowują dania kuchni azjatyckiej, włoskiej czy francuskiej.

A co w niedzielę jedzą wegetarianie czy weganie? Są to posiłki jak wiadomo bezmięsne, wszelkiego rodzaju gęste warzywne zupy kremy, pierożki z różnymi farszami, makarony z jarskimi sosami i inne smakołyki. Więcej wegańskich dań na obiad znajdziecie TUTAJ, dzisiaj zajmiemy się bardziej tradycyjnymi daniami również dla miłośników i smakoszy mięsa. Niedzielny obiad to też okazja do bardziej wytwornego nakrycia stołu: piękny biały obrus to klasyka i ponadczasowy szyk. Nie zapomnij o eleganckich sztućcach i zastawie stołowej, kwiatach, świecach i pięknych kolorowych serwetach.

rosół z pulpecikami

 W wielu domach w niedzielę po prostu przygotowuje się rosół na bazie różnych gatunków mięsa, a następnie już ugotowane mięciutkie mięso serwuje soute z ziemniakami lub kaszą i warzywami. Niektóre gospodynie lubią przygotować na bazie rosołu sos musztardowy lub chrzanowy i polać mięso aby nie było suche takim właśnie sosem. Warto pamiętać, że każda kucharka ma swój sprawdzony sposób na pyszny rosół, niektórzy dodają swój sekretny składnik, który podbija jego smak np: ząbek czosnku, suszonego grzyba, papryczkę chili, podpalaną cebulę czy lubczyk. Można też pokusić się o przygotowanie i podanie z rosołem malutkich pulpecików a zamiast makaronu wykonać samemu kluseczki na bazie żółtka i mąki czyli tzw. lane kluski.

Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich najbliższych bardziej wyszukanym daniem, ale nie przysparzającym zbyt wielu kłopotu, zobacz nasze propozycje.

Indyk z rodzynkami lub śliwkami

indyk w śliwkach

– 600 g piersi indyczej lub udziec
– 3 gałązki rozmarynu
– garść rodzynek lub śliwek suszonych
– 1/2 szklanki białego wina
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz, tymianek
– olej do smażenia
Rodzynki lub śliwki namoczyć w białym winie. Jeśli są to piersi to wtedy należy mięso pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry, rozbić tłuczkiem i pokroić mniejsze porcje. Mięso posolić i posypać pieprzem, na każdym ułożyć po kawałku rozmarynu i jeszcze raz delikatnie rozbić tłuczkiem. Jeśli jest udziec nie trzeba go rozbijać, wystarczy posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa z rozmarynem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jak mięso jest gotowe, wlać na patelnię wino z rodzynkami lub śliwkami. Zmniejszyć płomień i odczekać, aż odparuje.

Schab pieczony z jabłkami i czerwoną cebulą

schab w czerwonej cebuli i jabłkach


– 80 dag schabu bez kości
– 4 kwaśne jabłka
– sok z połowy cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 3 czerwone cebule
– łyżeczka suszonego majeranku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– sól,
– pieprz.

Pokroić w piórka cebulę, podsmażyć na maśle. Schab umyć, osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zrumienić na łyżce masła, przełożyć do brytfanny wraz z cebulą , przykryć i piec przez godzinę, podlewając niewielką ilością wody. Miąższ jabłek pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Mięso wyjąć, lekko ostudzić, pokroić w wachlarz. Między plastry włożyć jabłka. Obłożyć płatkami masła  i piec jeszcze 30 min., polewając sosem z pieczenia. Danie serwujemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i bukietem warzyw.

Pieczona cała kaczka dla początkujących z jabłkami

– kaczka oprawiona
– suszone śliwki, żurawina (po dwie garście)
– 2 jabłka
– tymianek, pieprz, sól,
– miód – dwie łyżki
– masło klarowane
– musztarda lub ocet balsamiczny 2 łyżki

udko z kaczki pieczone

Kaczkę dokładnie umyć, opalić włoski. Natrzeć przyprawami i marynatą z miodu i musztardy (ja użyłam tym razem octu balsamicznego). Zostawić na noc do lodówki. Na drugi dzień na maśle podsmażyć śliwki z żurawiną. Jabłka pokroić w ćwiartki i faszerować na przemian kaczkę jabłkami i żurawiną, Dobrze jest do środka włożyć odrobinę masła i też posolić kaczkę wewnątrz, dodać tymianek i pieprz. Kaczkę umieszczamy w naczyniu do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, obłożyć drobinkami masła i zapiekać 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C  i piec kolejne 2 godziny, ale na 30 minut przed końcem pieczenia koniecznie odkryć pokrywę i zapiekać do zrumienienia skórki.
Można też upiec kaczkę w garnku rzymskim,  bo mięso z garnka jest niesamowicie soczyste i aromatyczne. W trakcie pieczenia w tradycyjnym naczyniu kaczkę co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem. Serwujemy z kluseczkami śląskimi lub puree i kapustą czerwoną lub buraczkami.

Duszona wołowina marynowana

kg wołowiny np. pręga, antrykot
15 dag marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki tymianku (ewentualnie suszony)
2 listki laurowe
butelka czerwonego wina Burgund
20 dag małych pieczarek
5 dag tłuszczu
40 dag małych cebulek
łyżeczka masła
szczypta cukru
15 dag boczku wędzonego
1/2 pęczka natki pietruszki dodatkowo

Mięso pokroić w dużą kostkę, marchewkę w talarki. Seler i cebule obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Połowę mięsa włożyć do kamiennego garnka. Dodać związane w pęczek gałązki natki, tymianku, listki laurowe oraz warzywa. Dodać resztę mięsa, zalać winem. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Przewrócić mięso i powtórzyć tę czynność pięciokrotnie (marynowanie trwa 5 dni). Następnie mięso osączyć z marynaty i osuszyć. Z marynaty odsączyć wino, warzywa oraz przyprawy odłożyć. Pieczarki oczyścić, odciąć kapelusze na trzonki posiekać. W żaroodpornym naczyniu (lub garnku rzymskim) rozgrzać połowę tłuszczu i partiami obsmażać mięso ze wszystkich stron, dodając pozostały tłuszcz. Dodać jarzyny i pęczek ziół z marynaty, smażyć jeszcze 5 minut mieszając. Zalać winem z marynaty, gdy się zagotuje zostawić na małym ogniu na 15 minut. Do mięsa dodać posiekane nóżki pieczarek. Uzupełnić 2 szklankami wody i wstawić na 3 godziny do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cebulki obrać, masło ze szczyptą cukru rozgrzać. Gdy się rozpuści włożyć cebulki, oprószyć sola i pieprzem, mieszać. Zalać szklanką wody i podgrzewać aż woda odparuje. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, pokroić w kostkę. Kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem, usmażyć  na patelni bez tłuszczu 9około 10 minut). Podsmażyć boczek, cebulki oraz pieczarki i boczek wrzucić do sporego garnka. Miękkie mięso przełożyć do pieczarek i boczku. Sos przetrzeć z 1/3 ugotowanych w nim jarzyn, bezpośrednio do garnka z mięsne. Wymieszać, ewentualnie przyprawić. Podgrzać na krótko przed podaniem i posypać posiekaną natką pietruszki. Wołowinę serwujemy z ziemniakami i ulubiona surówką.