Mus ze smażonego arbuza
A to gratka co? No tak wyszło. Mało że mus, że smażony arbuz to w dodatku arbuz jest żółty. Zobaczyłam go wczoraj w sklepie i uwiódł mnie łobuz;-)
Żółty arbuz jest mniej słodki, ale równie soczysty.
– 1 szklanka miąższu z żółtego arbuza
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki cukru
– 6 łyżek jogurtu naturalnego
– 1 łyżka zarodków pszennych
Rozgrzej masło na patelni, dodaj arbuza, cukier i mieszając czasami duś około 10 min.
Pestki powinny zacząć wypływać na wierzch “ciapki” arbuzowej, teraz można je łatwo wyłowić.
Jogurt przełóż do wysokiego naczynia, następnie zbierz z patelni miąższ arbuza bez soku który się wytworzył. Zarodki dodałam jako naturalny zagęstnik, wszystko potraktuj blenderem.
Gotowy mus użyłam do maczania w nim placków bez jajecznych usmażonych na drugie śniadanie. Polecam również do deserów.
Pysznie!