Murzynek z jabłkami i orzechami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Murzynek z jabłkami i orzechami

6 lutego 2023, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

To jedno z kilku ciast, które piekę naprawdę często, bo jest proste do wykonania i zawsze się udaje. Domownicy jak i goście chwalą sobie bardzo tego murzynka z jabłkami. Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu można posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę czekoladową i posypać dodatkowo wiórkami lub orzeszkami.

murzynek z jabłkami

Składniki:

5-6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
1 szklanka wody
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 średnie jabłka
orzechy włoskie – 3/4 skzlanki
rodzynki

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(szybciej się ubije). Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać.
Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej wlać olej i wodę. Wymieszać. Powolutku dodawać przesianą mąkę z proszkiem, sodę i kakao, ciągle mieszając.
Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie. Formę wysmarować tłuszczem(np. masłem czy olejem) i oprószyć mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temp. 165-175 stopni Celsjusza(to zależy od piekarnika- czas i temp. pieczenia).
Ciasto można polać polewą czekoladową i przyozdobić posiekanymi orzechami.

A oto przepis na POLEWĘ CZEKOLADOWĄ, która jest naprawdę smaczna i gęsta.

Składniki:

pół kostki margaryny np. Kasi, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 3
łyżki wody, 1 łyżeczka żelatyny albo 3 łyżeczki galaretki w proszku

Wszystkie składniki (z wyj. żelatyny i galaretki) zagotować, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę na wolnym ogniu. Aby była gęsta dodać łyżeczkę żelatyny uprzednio rozpuszczonej w łyżce gotującej wody, albo 3 łyżeczki galaretki w proszku(ja użyłam cytrynowej). Chwilkę pogotować po czym zestawić z ognia i przestudzoną polewać ciasto.

Rada: Ilość jabłek można zwiększyć do 1kg, ich obecność sprawia, że ciasto jest wilgotne i nabiera fajnego smaku. Jeśli ktoś się boi aby jabłka nie opadły w cieście to przed wrzuceniem jabłuszek pokrojonych w kostkę należy je obtoczyć w mące.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...