Murzynek z jabłkami i orzechami
To jedno z kilku ciast, które piekę naprawdę często, bo jest proste do wykonania i zawsze się udaje. Domownicy jak i goście chwalą sobie bardzo tego murzynka z jabłkami. Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu można posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę czekoladową i posypać dodatkowo wiórkami lub orzeszkami.
Składniki:
5-6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
1 szklanka wody
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 średnie jabłka
orzechy włoskie – 3/4 skzlanki
rodzynki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(szybciej się ubije). Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać.
Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej wlać olej i wodę. Wymieszać. Powolutku dodawać przesianą mąkę z proszkiem, sodę i kakao, ciągle mieszając.
Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie. Formę wysmarować tłuszczem(np. masłem czy olejem) i oprószyć mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temp. 165-175 stopni Celsjusza(to zależy od piekarnika- czas i temp. pieczenia).
Ciasto można polać polewą czekoladową i przyozdobić posiekanymi orzechami.
A oto przepis na POLEWĘ CZEKOLADOWĄ, która jest naprawdę smaczna i gęsta.
Składniki:
pół kostki margaryny np. Kasi, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 3
łyżki wody, 1 łyżeczka żelatyny albo 3 łyżeczki galaretki w proszku
Wszystkie składniki (z wyj. żelatyny i galaretki) zagotować, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę na wolnym ogniu. Aby była gęsta dodać łyżeczkę żelatyny uprzednio rozpuszczonej w łyżce gotującej wody, albo 3 łyżeczki galaretki w proszku(ja użyłam cytrynowej). Chwilkę pogotować po czym zestawić z ognia i przestudzoną polewać ciasto.
Rada: Ilość jabłek można zwiększyć do 1kg, ich obecność sprawia, że ciasto jest wilgotne i nabiera fajnego smaku. Jeśli ktoś się boi aby jabłka nie opadły w cieście to przed wrzuceniem jabłuszek pokrojonych w kostkę należy je obtoczyć w mące.