Mule, czyli, innymi słowy omułki jadalne, to obok krewetek jedne z najpopularniejszych owoców morza na całym świecie. Mule są niezwykle popularne w Hiszpanii, jednak w Polsce zaczynają powoli pojawiać się na większości kuchennych stołów. Co warto wiedzieć o tym morskim przysmaku i w jaki jednak sposób należy przyrządzać te niezwykłe muszle, aby cieszyć się w pełni ich smakiem?
Na większości europejskich stołów królują zazwyczaj dwa gatunki muli, a mianowicie omułek jadalny, a także omułek śródziemnomorski. Ten pierwszy występuje głównie na wybrzeżach Atlantyku oraz w pobliżu kanału La Manche natomiast tego drugiego można spotkać nad Morzem Śródziemnym.
Kupowanie muli
Jeszcze nie tak dawno temu znalezienie świeżych muli w sklepach graniczyło praktycznie z cudem, jednak obecnie są one bardziej dostępne, ponieważ importuje się je głównie z Francji oraz krajów Beneluksu. Kupując jednak takie świeże mule, należy zwrócić przede wszystkim uwagę na to, czy są one w ogóle świeże. Jak rozpoznać świeże mule? Przede wszystkim po tym, czy są żywe, co oznacza, że ich muszla jest zamknięta a w środku słychać chlupotanie wody. Jeśli muszla jest otwarta, to nie należy jej kupować, gdyż produkt jest nieświeży.
Przechowywanie muli
Świeżo zakupione mule, nie powinny w kuchni leżeć zbyt długo, dlatego też najlepiej przyrządzić je od razu po zakupie. Oczywiście można je przechowywać w lodówce bez żadnego ryzyka, ale tylko i wyłącznie przez około dobę od ich zakupu przestrzegając pewnej zasady. Mule należy owinąć w ściereczkę lub umieścić je w płóciennym worku starannie związując, aby małże miały czym oddychać. Pod żadnym pozorem nie należy ich wcześniej czyścić oraz obierać. Mule można również zamrozić, jednak należy mieć świadomość tego, iż zabieg ten nie wpłynie niestety zbyt korzystnie na ich walory smakowe. W celu zamrożenia świeżych muli należy je najpierw wrzucić do garnka, przykryć pokrywką i zostawić na kilka minut na wolnym ogniu do momentu otwarcia się muszli. Następnie należy je wystudzić oraz oczyścić wyjmując mięso z otwartej muszli, po czym włożyć do zamrażalnika. Mule, które się w ogóle nie otworzyły, należy wyrzucić, gdyż są po prostu nieświeże.
Przygotowywanie muli
Mule przed gotowaniem należy bardzo dokładnie oczyścić, wrzucając najlepiej do miski z wodą. Nie należy ich opłukiwać pod bieżącą wodą, gdyż może w ten sposób dojść do ich uszkodzenia. Tak przygotowane mule można przyrządzić według wybranego przez siebie przepisu, pamiętając jednak o tym, iż muszle, które podczas obróbki termicznej nie otworzyły się, należy wyrzucić, gdyż takie sztuki nie nadają się do spożycia.
Przepisy na dania z mulami
Mule w białym winie
Składniki:
800 g świeżych muli
250 ml wytrawnego białego wina
2 szalotki, posiekane
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mule moczyć w wodzie przez ok. 20 minut, po czym dokładnie wymyć szczoteczką. Wszystkie uszkodzone i otwarte muszle wyrzucić, gdyż nie nadają się do jedzenia. W dużym garnku rozgrzać masło dodać posiekane szalotki i drobno posiekany czosnek podsmażając całość przez ok. 3 minuty. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i doprawić solą oraz pieprzem. Do gotującej się bazy dodać mule, przykryć garnek pokrywką i gotować przez ok. 6 minut potrząsając co jakiś czas garnkiem do momentu, aż mule się otworzą. Danie następnie przełożyć na talerze, polać powstałym podczas gotowania sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Mule w sosie pomidorowym
Składniki:
1 kg muli
1 puszka pomidorów
2 szalotki
3 ząbki czosnku
200 ml białego wina
2 łyżki oleju
zioła prowansalskie
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
Przygotowanie:
Mule opłukać pod bieżącą wodą pamiętając o tym, aby była zimna. Uszkodzone i niezamknięte mule należy wyrzucić, gdyż są nieświeże i ich zjedzenie może wywołać rewolucje żołądkowe. Na oleju podsmażyć drobno posiekane szalotki i czosnek dodając następnie pomidory i przyprawy. Całość smażyć przez chwilę, po czym wlać wino i gotować jeszcze przez kilka minut. Następnie wrzucić mule, przykryć garnek pokrywką i dusić całość do momentu, aż mule się otworzą. Tak przygotowane danie można podawać z bagietką lub makaronem.
Zupa z muli i porów
Składniki:
2 pory (białe części)
2 ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
oliwa z oliwek
1 litr bulionu warzywnego
1,5 kg świeżych muli
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 natka pietruszki
1 cytryna
Przygotowanie:
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, natomiast pory pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, opukać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę dodać czosnek, pory i smażyć całość do momentu aż pory zmiękną, jednak nie będą się przypalać. Dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion warzywny doprowadzając zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, garnek przykryć pokrywką i gotować warzywa przez ok. 20 minut. Mule opłukać pod bieżącą wodą wyrzucając uszkodzone sztuki. Do garnka wlać wino i szklankę wody zagotowując całość, po czym dorzucić mule. Garnek przykryć pokrywką i gotować muszle przez ok. 5 minut (do momentu aż się otworzą). Mule wyciągnąć z garnka natomiast powstały podczas gotowania wywar przecedzić. Ugotowane wcześniej warzywa zmiksować blenderem i połączyć je z wywarem z muli. Zupę przelać do garnka, dodać łyżkę soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Mięso muli wyciągnąć ze skorupek i wrzucić do ugotowanej zupy.
Mule w sosie śmietanowym
Składniki:
700g świeżych muli
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
250 ml białego wina
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dorzucić oczyszczone uprzednio mule, dolać wino i przykryć całość pokrywką gotując danie do momentu, aż mule się otworzą. Dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz masło mieszając całość do momentu jego rozpuszczenia. Tak przygotowane danie podawać z ciepłą bagietką.
Mule dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć, po czym przełożyć na patelnię wlewając pół szklanki wody. Mule gotować na dużym ogniu przez ok. 5 minut, czyli do momentu, aż wszystkie sztuki się otworzą. Po tym czasie mule przełożyć na sitko odsączając nadmiar płynu. Do miseczki włożyć masło, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną szalotkę oraz pieprz i sól, po czym wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia układając na niej mule. Na każdą sztukę nałożyć masło czosnkowe, posypać bułką tartą i odrobiną parmezanu. Piekarnik nastawić na 240 stopni Celsjusza piekąc mule przez ok. 5 minut.