Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym

23 listopada 2012, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

175 ml oleju lub roztopionej margaryny

400 g dyni

4 jajka

350 g cukru

2 garście posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

sosik: miąższ z laski wanilii

5 łyżek gęstej śmietany

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

otarta skórka z połówki cytryny
Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(jak na placki ziemniaczane).Do startej dyni dodawać powoli cukier,jajka i resztę składników,ciasto dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek i piec na 180 C ok 30-40 minut.Składniki sosiku dokładnie wymieszać ,sok z cytryny dodać na końcu.Wystudzone muffiny przed podaniem udekorować kleksem sosiku i odrobina startej skórki z cytryny..

file1353688805



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz