Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym
Artykuł zewnętrzny
175 ml oleju lub roztopionej margaryny
400 g dyni
4 jajka
350 g cukru
2 garście posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
sosik: miąższ z laski wanilii
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z połówki cytryny
Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(jak na placki ziemniaczane).Do startej dyni dodawać powoli cukier,jajka i resztę składników,ciasto dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek i piec na 180 C ok 30-40 minut.Składniki sosiku dokładnie wymieszać ,sok z cytryny dodać na końcu.Wystudzone muffiny przed podaniem udekorować kleksem sosiku i odrobina startej skórki z cytryny..