Muffinki (babeczki) czekoladowe z kokosem
- 200 gram serka mascarpone
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1/2 laska wanilii
- 25 gram cukru pudru
- 150 gram cukru
- 3 krople zapachu migdałowego
- 200 gram gorzkiej czekolady
- łyżka kawy instant w proszku
- 100 gram mąki
- 50 gram skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 100 ml śmietanki kremówki
- 50 gram białej czekolady
- 50 gram wiórków kokosowych
Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić połamaną czekoladę – białą! Podgrzać na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści zdjąć z ognia, przestygniętą masę wstawić do lodówki. Serek mascarpone wymieszać z ziarnami wanilii, cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich proszek kawowy, proszek do pieczenia i skrobię, wymieszać. Roztopiona gorzką czekoladę dokładnie wymieszać z kremem mascarpone. Dodać masę żółtkową, wymieszać, na koniec dodać pianę z białek. Masę przelać do 12 żaroodpornych foremek na babeczki. Wstawić na 25 minut do nagrzanego piekarnika, upieczone babeczki wyjąć z foremek, na wierzch każdej z nich nałożyć krem z białej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi przez chwilkę na patelni.