Muffinki (babeczki) czekoladowe z kokosem

17 października 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 200 gram serka mascarpone
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 laska wanilii
  • 25 gram cukru pudru
  • 150 gram cukru
  • 3 krople zapachu migdałowego
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • łyżka kawy instant w proszku
  • 100 gram mąki
  • 50 gram skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 gram białej czekolady
  • 50 gram wiórków kokosowych

Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić połamaną czekoladę – białą! Podgrzać na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści zdjąć z ognia, przestygniętą masę wstawić do lodówki. Serek mascarpone wymieszać z ziarnami wanilii, cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich proszek kawowy, proszek do pieczenia i skrobię, wymieszać. Roztopiona gorzką czekoladę dokładnie wymieszać z kremem mascarpone. Dodać masę żółtkową, wymieszać, na koniec dodać pianę z białek. Masę przelać do 12 żaroodpornych foremek na babeczki. Wstawić na 25 minut do nagrzanego piekarnika, upieczone babeczki wyjąć z foremek, na wierzch każdej z nich nałożyć krem z białej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi przez chwilkę na patelni.