Mój murzynek z polewą czekoladową, posypany wiórkami kokosowymi

28 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 5 jajek,
  • 2 szklanki cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kopiastych ciemnego kakao (opakowanie z wiatrakami),
  • 1 kostka margaryny „Kasia”, lub masła,
  • pół szklanki mleka.
  • Na polewę :
  • 1 margaryna,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki wody.
  • Dodatki:
  • kokos biały do posypania murzynka.

Opis przygotowania :

W garnku rozpuścić następujące składniki, tj. : margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i dodać mleko.
Doprowadzić na małym ogniu wszystko do zagotowania, cały czas mieszając. Ostudzić i potem do zimnej masy dodać : 5 zółtek, mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko zmiksować i na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z 5 jajek ( w osobnym garnku) i delikatnie wymieszać całość.
Piec w standardowej blaszce prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut.
Po wystygnięciu ciasta polać go wcześniej przygotowaną letnią polewą czekoladową (składniki powyższe połączyć i zagotować) i posypać po całosci białymi wiórkami kokosowymi.

file1267379129