Mój murzynek z polewą czekoladową, posypany wiórkami kokosowymi
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 5 jajek,
- 2 szklanki cukru kryształu,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek kopiastych ciemnego kakao (opakowanie z wiatrakami),
- 1 kostka margaryny „Kasia”, lub masła,
- pół szklanki mleka.
- Na polewę :
- 1 margaryna,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki wody.
- Dodatki:
- kokos biały do posypania murzynka.
Opis przygotowania :
W garnku rozpuścić następujące składniki, tj. : margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i dodać mleko.
Doprowadzić na małym ogniu wszystko do zagotowania, cały czas mieszając. Ostudzić i potem do zimnej masy dodać : 5 zółtek, mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko zmiksować i na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z 5 jajek ( w osobnym garnku) i delikatnie wymieszać całość.
Piec w standardowej blaszce prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut.
Po wystygnięciu ciasta polać go wcześniej przygotowaną letnią polewą czekoladową (składniki powyższe połączyć i zagotować) i posypać po całosci białymi wiórkami kokosowymi.
Doprowadzić na małym ogniu wszystko do zagotowania, cały czas mieszając. Ostudzić i potem do zimnej masy dodać : 5 zółtek, mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko zmiksować i na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z 5 jajek ( w osobnym garnku) i delikatnie wymieszać całość.
Piec w standardowej blaszce prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut.
Po wystygnięciu ciasta polać go wcześniej przygotowaną letnią polewą czekoladową (składniki powyższe połączyć i zagotować) i posypać po całosci białymi wiórkami kokosowymi.