Mocno czosnkowa galaretka z kurczaka
Wersję z czosnkiem robię na wyraźną sugestię Mamy i muszę przyznać , że jest doskonała .
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- włoszczyzna bez kapusty
- 1 kostka bulionu drobiowego
- Maggi w płynie
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 szklanki wody
- czosnek granulowany do smaku
- pieprz mielony
Ugotować wywar z kurczaka , warzyw i kostki bulionowej. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania – jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ), doprawić maggi , pieprzem mielonym, czosnkiem ( dałam ok 2 płaskich łyżeczek ). W 1/4 szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać. Mięso drobno pokroić. Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno mięso. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań.
Tu jest najprostsza wersja co dzienna bez natki pietruszki, dekoracji z marchewki, groszku, jajka itp. – co nie wyklucza ich dodania. Po prostu warzywa użyłam na prostą sałatkę, zieleniny świeżej w domu nie było akurat a o mrożonej natce zapomniałam.
Galareta smaczna w swej prostocie . Jak dla mnie nawet nie potrzeba do niej octu czy soku z cytryny – ale to już jak kto lubi .
A i jeszcze jedno- dałam czosnek granulowany bo robiłam na szybkiego – jak jest świeży to oczywiście lepiej takiego dodać.