Amerykańscy naukowcy odkryli, że picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości dobrze przyswajalnego wapnia, który jest niezbędny do utrzymania szczupłej sylwetki.
Aby móc zaobserwować efekt, który zbadali amerykańscy naukowcy musimy jednak sięgac po mleka o odpowiedniej zawartości tłuszczu: nie warto pić mleka tłustego (3,2%), bez sensu jest także sięganie po mleko odtłuszczone, gdyż brak tłuszczu powoduje, że witaminy zawarte w mleku a rozpuszczalne w tłuszczach są tracone. Sięgajmy zatem po mleko 1,5 lub 2% i pijmy, na zdrowie!
Wszystkie produkty mleczne zawierają także w swoim składzie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: pełnowartościowe białko, cukier mlekowy (laktoza), tłuszcz, sole mineralne oraz witaminy. Ponad to mleko zawiera wiele cennych związków, jak: immunoglobuliny, hormony, czynniki wzrostowe, enzymy oraz inne aktywne biologicznie białka. Ma także właściwości odtruwające organizm oraz regulujące trawienie.
Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny
Zobacz również:
- Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu
- 10 zdrowych przekąsek
- Trucizny na talerzu
- Czym zastąpić biały cukier?