Mistrzowskie przekąski na Finał Euro 2012
Euro 2012 to największa impreza sportowa jaką organizował nasz kraj. Turniej z punktu widzenia kibica to nie tylko święto sportu, piłkarskie emocje, eksponowanie barw i tożsamości narodowych. To także spotkania w gronie znajomych, do których przygotowujemy się nie mniej niż sami piłkarze do meczów. Jakie przekąski podać na finał Euro, by domowa strefa kibica była iście mistrzowska?
Atmosfera zawodów udziela się większości z nas, euforii nierzadko towarzyszy rozluźnienie i rozleniwienie. Folgujący sobie kibice podczas trzech tygodni turnieju mogą przytyć nawet od 3 do 8 kilogramów. Dzięki spożywaniu produktów zawierających tzw. „puste kalorie” dostarczamy organizmowi podczas meczu około 2000 kalorii, czyli tyle ile powinniśmy spożyć w ciągu całego dnia! Warto zastanowić się nad doborem przekąsek, najlepiej aby te były nie tylko smaczne, łatwe w podaniu, ale też zdrowe i pożywne. Do takich należą m.in. suszone owoce, warzywa, kanapki na bazie pieczywa ryżowego, koreczki czy wędlina, będąca rodzimym specjałem i przysmakiem wielu narodowości.
Przekąskami, które sprawdzą się w kuchni kibica są kabanosy – smaczna wędlina, poddana wędzeniu i suszeniu, dostępna również w wersjach koktajlowych. Takie produkty jak Mini Kabanosy Klasyczne i Chorizo posiada w swojej ofercie firma ZM Pekpol. – Obie przekąski kuszą swoim smakiem i wyglądem. Mini kabanosy Chorizo to wyjątkowy produkt o intensywnym, pikantnym smaku i wyrazistym, pomarańczowym kolorze. Z pewnością zachwycą podniebienia tych, którzy gustują w ostrzejszych przekąskach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z ZM Pekpol Ostrołęka. – Z kolei Mini Kabanosy Klasyczne zachęcają delikatnym smakiem, aromatycznym lekko wędzonym zapachem oraz swą kruchą konsystencją. Obydwa produkty powstały z najwyższej jakości mięsa wieprzowego – uzupełnia Wódkiewicz.
Równie dobrym pomysłem na mistrzowskie menu jest przygotowanie koreczków, których podstawą powinny być wędlina, ser żółty i warzywa. Można podać je w wersji kreatywnej, tak aby goście mieli możliwość indywidualnego komponowania ulubionej przekąski. W tym celu wystarczy pokroić szynkę na równe, ale nieduże kawałki, przygotować pomidorki koktajlowe, kulki melona lub awokado, zielone oliwki oraz ser żółty. Wszystkie składniki można podać w fantazyjnych, porcelanowych miseczkach, które będą jednocześnie elementem dekoracyjnym stołu. Do koreczków można przyrządzić gęsty diip.
Smaczne, zdrowe i pożywne przekąski będą dopełnieniem mistrzowskiej uczty fanów, szczególnie tych którzy śledzą turniej przed telewizorem. Tych podczas np. meczu Polska-Grecja było rekordowo dużo, bo około 15 milionów. Kabanosy Mini Klasyczne i Chorizo oraz koreczki to sposób, aby bez zbędnego wysiłku i wielu godzin w kuchni, przyrządzić wspaniałe przekąski, które uwielbiają także goście z zagranicy.