Miruna pieczona w sosie pietruszkowym
Artykuł zewnętrzny
- 1 opakowanie płatów z miruny
- 1 cytryna
- 2 gałązki pietruszki
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
1. Płaty miruny myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym
2. Cytrynę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki
3. Plasterki cytryny układamy na płatach ryby
4. Pieczemy rybę przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C z włączonym termoobiegiem
5. Pietruszkę myjemy i siekamy
6. Olej lniany łączymy z posiekaną pietruszką i przyprawiamy
5. Po upieczeniu, polewamy olejem z pietruszką rybę
7. Mirunę podajemy z warzywami na parze lub jedną z surówek
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”