Minikotleciki rybne
Zgodnie z popularnym niegdyś sloganem reklamowym – ryba wpływa na wszystko. Jest to prawda i osoby, które mają w swoim stałym jadłospisie ryby, o wiele rzadziej zapadają na popularne współcześnie choroby, m.in. układu krążenia, alergie i nowotwory. Japończycy, którzy cieszą się długowiecznością i wolniej się starzeją, rybę mają na stole 5 razy częściej niż my, Polacy. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam minikotleciki rybne, które można przygotować z dowolnej świeżej lub mrożonej ryby – morszczuka, miruny, mintaja czy dorsza.
Składniki:
– 130 g ryby mrożonej lub świeżej,
– 1 świeże jajko,
– 1/4 cebuli białej,
– 2 łyżki świeżego koperku,
– łyżeczka przyprawy do ryb,
– olej do smażenia,
– 3 łyżki drobnej bułki tartej.
Przygotowanie:
Rybę posiekać lub jeśli ktoś woli, zmielić. Jeśli danie przygotowujemy z ryby mrożonej, musi być rozmrożona i odciśnięta z wody. Dodajemy jedno świeże jajko i posiekaną na drobną kostkę cebulkę białą. Wsypujemy trzy łyżki drobniutkiej bułki tartej. Doprawiamy przyprawą do ryb, a jeśli nie mamy gotowej to rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem suszonym, bazylią, białą gorczycą, pietruszką, imbirem i solą. Siekamy świeży koperek i dodajemy do ryby minimum dwie duże łyżki. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać i odstawić na chwilę, aż bułka tarta „wypije” wodę i masa zgęstnieje.
Formować kuleczki i smażyć na rozgrzanym oleju. Z podanych składników wychodzi 10 sztuk. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
W jakiej formie rybka gości na Waszych stołach?