Minikiwi – właściwości i zastosowanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Minikiwi – właściwości i zastosowanie

18 lipca 2016, dodał: anetta
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

 

Jagody aktinidii ostrolistnej, znane także jako minikiwi, to porcja zdrowia w wydaniu maxi! Ten intrygujący, niewiele większy od winogrona owoc jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale i wyjątkowo smaczny.

minikiwi-nergi-gotowe-do-schrupania

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne kiwi – w przeciwieństwie jednak do niego wyróżnia się gładką, cienką i jadalną skórką. Owoc można od razu włożyć do ust i zjeść, tak jak maliny lub porzeczki.

Wystarczy wziąć i schrupać

Minikiwi nie wymaga obierania ani krojenia, nie pozostawia także plam. Ten niewielki, słodko-kwaśny i niskokaloryczny owoc (tylko 52 kcal w 100 g) jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży, seniorów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Wystarczy spakować poręczne opakowanie do torebki lub pudełka na drugie śniadanie, aby cieszyć się smakiem minikiwi w ciągu dnia. Po owoc warto także sięgnąć tuż przed treningiem lub gdy potrzebujemy zastrzyku energii.

minikiwi-nergi-szaszlyki

Owoc do zadań specjalnych

Minikiwi zawiera dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, co stanowi 87,5% ZDS), która stymuluje układ odpornościowy, a także witaminy E (5,28 mg w 100 g, co stanowi 44% ZDS) będącej jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. To również cenne źródło błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także odgrywa istotną rolę w zapobieganiu otyłości oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. W jagodach aktinidii znajdziemy też potas, magnez, fosfor oraz wapń – główny budulec kości, zalecany w dużych dawkach dzieciom i osobom w podeszłym wieku.

W kulinarnej odsłonie

Minikiwi można wykorzystać do przygotowania oryginalnych i lekkich dań. Wystarczy tylko kilka składników i parę minut, aby stworzyć zdrową sałatkę, którą można zabrać do biura lub do szkoły. Owoc doskonale sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, deserów, przystawek oraz dań głównych – za każdym razem wnosząc do klasycznych przepisów egzotyczną atmosferę, słodycz oraz oryginalność.

minikiwi-nergi-opakowanie

Minikiwi pojawi się w sklepach pod koniec sierpnia pod nazwą handlową NERGI®.
NERGI® jest wynikiem prac naukowców z instytutu Plant & Food Research w Nowej Zelandii. W sposób naturalny wyselekcjonowali oni nowe odmiany aktinidii, których jagody – poza doskonałymi walorami smakowymi i odżywczymi – utrzymują jędrność do 8 tygodni po zbiorach. NERGI® będzie dostępne w sprzedaży w opakowaniu 125 g do połowy listopada.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Buty fioletowe czy niebieskie?
Zdecydowanie niebieskie!
szampon przeciwłupieżowy
Vichy Dercos DS to dermokosmetyk stworzony specjalnie do włosów suchych z tendencją do powstawania...
Polecani lekarze różnych dziedzin -…
Ja polecam Panią ginekolog dr, Bilińska -Szacon z Rzeszowa. Bardzo miła i konkretna...
Depresja a miejsce pracy
Depresja jest chorobą, którą można skutecznie wyleczyć. Oznacza to, że znakomita większość chorych może...