Roladki mięsne to wspaniały pomysł na urozmaicenie posiłków. Można faszerować drób czyli np: udka z kurczaka, skrzydełka, rozbite piersi z indyka itp, ale też mięso wołowe czy wieprzowe. Kolorowe roladki przyciągają wzrok i wybornie smakują, można do farszu dodawać pieczarki lub inne grzyby, szpinak, pomidory suszone, cebulę, boczek, warzywa takie jak: cukinia, kabaczek, dynia. Można też pokusić się o słodką wersję farszu np: żurawinę, rodzynki, owoce sezonowe. Sposób obróbki też jest dowolny, niektórzy faszerowane roladki mięsne zapiekają w piekarniku podlewając je sosami lub bulionem, niektórzy wolą je przygotowywać wcześniej owijając w folię i gotować we wrzątku lub przygotowywać na parze.
Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką
1/2 kg filetu z kurczaka,
3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką,
3 liście sałaty,
6 plasterków szynki np. parmeńskiej,
sól, pieprz,
2 łyżki soku z limonki,
jajko,
szklanka bułki tartej
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony skropić sokiem z limonki. Oliwki przepołowić. Na mięsie układać plaster szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw.
Piersi z kurczaka nadziewane rukolą
2 piersi z kurczaka
200 g sera topionego śmietankowego
7 łyżek śmietany kremówki
70 g rukoli
kilka pomidorów suszonych z zalewy
olej do smażenia
250 ml bulionu albo wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
wykałaczki
Do rondelka wlać kremówkę, włożyć ser i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać pomidory. Rukolę opłukać, wybrać małe, młode listki i włożyć do sosu. Dusić na małym ogniu około trzy minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Odstawić do ostudzenia. Piersi z kurczaka umyć. Od grubszej strony piersi przy użyciu długiego noża zrobić nacięcie. Do dziury włożyć palec i delikatnie ją powiększyć. Powstanie coś w stylu kieszonki. Do środka wkładamy nadzienie w miejscu przecięcia spinamy wykałaczkami. Z każdej strony posypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Piersi smażymy na gorącym tłuszczu do momentu, aż się zarumienią. Podlewamy wodą, jeśli został nam sos również go dodajemy. Dusimy 15 minut co jakiś czas przewracając mięso. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Roladki z kurczaka nadziewane warzywami
1/2 kg filetu z kurczaka,
kawałek pora,
marchewka,
2 łyżki kukurydzy,
łyżeczka octu jabłkowego,
50g sera,
sól z pieprzem w młynku,
ostra papryka,
jajko,
3 łyżki bułki tartej,
łyżka masła,
olej do smażenia.
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Delikatnie rozbić. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, natomiast z jednej strony oprószyć ostrą papryką. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora zaś pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Roladki z puree z selera w sosie wiśniowym
1 pierś z kurczaka Nasz kurczak
2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
2 łyżki pietruszki
1 łyżka masła
olej rzepakowy
sól
pieprz
przyprawa do grilla
Puree z selera:
3 średniej wielkości selery
1 łyżka masła
500 ml mleka
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku
Sos wiśniowy:
2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
4 łyżki miodu,
4 goździki,
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy ser, masło i posiekaną pietruszkę doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na desce układamy plastry szynki parmeńskiej na to pierś z kurczaka i układamy farsz serowo-ziołowy. Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i stawiamy ją na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemy około 15-20 minut co jakiś czas obracając i skrapiając olejem. Puree z selera: Do garna wkładamy obrane pokrojone selery , które zalewamy mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny (aby zachowały ładny kolor). Gotujemy do miękkości i przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemy blenderem . Możemy dodać odrobinę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste. Sos wiśniowy: Do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki podajemy z purre z selera z sosem wiśniowym.
Roladki drobiowe z fasolką szparagową
1/2 kg filetu z kurczaka,
marchewka,
1/3 czerwonej papryki,
150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),
sól morska ziołowa
pieprz młotkowany z kolendrą
jajko,
1/2 szklanki bułki tartej,
olej do smażenia.
Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować.
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem
1/2 kg filetu z kurczaka,
10 suszonych śliwek,
6 plasterków wędzonego boczku,
łyżeczka mielonego czosnku,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka rozmarynu,
375ml śmietanki 30%,
sól, pieprz.
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami.
Grillowane roladki z kurzych piersi
Składniki na 4 roladki:
4 filety z piersi kurczaka średniej wielkości
20 dag szynki staropolskiej lub innej, która jest pod ręką
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i zostawiamy w marynacie (zrobionej z wymieszanych składników) na 1/2 godziny w lodówce.
Kroimy szynkę i ogórka wzdłuż, w długie paski. Pomidory odsączamy z zalewy.
Na skraj rozbitego mięsa odsączonego z zalewy kładziemy farsz – pomidora, ogórka i szynkę. Pierś zawijamy w roladę i spinamy szpilką do mięsa. Wierzch przyprószamy przyprawami.
Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na grilla – można też piec na specjalnej blaszce grillowej (albo – jeśli ktoś ma – na grillu elektrycznym). Pieczemy przez około godzinę na niewielkim ogniu. Roladki znakomicie komponują się z wielkopolskimi pyzami i wszelkimi warzywami oraz sałatkami.
Roladki drobiowe gotowane na parze
1/2 kg filetu z kurczaka,
5 dużych suszonych śliwek,
łyżeczka cynamonu,
czubata łyżka żurawiny,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz.
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 5 kotletów. Każdy cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony mięso oprószyć delikatnie cynamonem.
Śliwki pokroić na cienkie paseczki. Wraz z żurawiną i posiekaną natką pietruszki rozłożyć je na plastrach mięsa.
Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. Gotować na parze około 25minut.
Tradycyjne zrazy wołowe
1kg polędwicy wołowej,
duża cebula,
3 kiszone ogórki,
150g wędzonego boczku,
sól morska z pieprzem,
musztarda dijon,
3 łyżki margaryny,
kilka łyżek oleju.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą. Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut, w razie potrzeby dolewając wody. Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody.
Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami
1/2 kg schabu bez kości,
150g kiszonej kapusty,
300g kurek,
cebula,
pęczek szczypioru,
4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
sól, pieprz,
szczypta tymianku,
szczypta estragonu,
1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
łyżka mąki pszennej,
natka pietruszki do posypania.
Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą.
1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody. Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roladki schabowe z zielonym farszem
4 plastry schabu bez kości,
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
30g sera rokpol,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
2 łyżki posiekanych liści bazylii,
sól,
pieprz ziołowy,
słodka papryka,
jajko,
bułka tarta.
Każdy kawałek mięsa cienko rozbić. Natrzeć z obu stron solą, ziołowym pieprzem oraz słodką papryką. Zieleninę umyć i drobno posiekać, dodać pokruszony ser oraz posiekaną cebulkę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Polonezy
40 dag schabu wieprzowego bez kości,
30 dag pieczarek,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 cebule,
łyżka musztardy,
sól,
pieprz,
szczypta słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
jajko,
mąka pszenna do obtoczenia,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia.
Schab rozkroić na kotlety, cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Grzyby oczyścić, pokroić w dość dużą kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać. Podsmażyć razem z pieczarkami na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i musztardę oraz po szczypcie słodkiej i ostrej papryki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na rozbite kotlety, zrolować, spiąć wykałaczką. Obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Roladki mięsne
500 g karkówki wieprzowej bez kości,
250 g mieszanego mięsa mielonego,
2 cebule,
300 g pieczarek,
8 plastrów żółtego sera, 2
50ml pikantnego ketchupu,
250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa),
sól, pieprz,
majeranek,
ząbek czosnku,
jajko.
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry – u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem.
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
cebula,
jajko,
czerstwa bułka,
3/4 szklanki mleka,
3 liście kapusty włoskiej,
3 parówki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól morska ziołowa
pieprz biały mielony
Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić. Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół. Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki. Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na zloty kolor.
Zapoznaj się również z przepisami dostępnymi pod adresem https://ptbo.edu.pl pod którym udostępniono dietetyczne konfiguracje obiadów i innych dań.